Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre baklängesmål och fler kontringar – så ska nya tränarduon sätta sin prägel på SAIK

De har klivit in i en klubb som gått till SM-semifinal 22 år i rad. Minst.
Men SAIK:s nya tränarpar Magnus Brodén och Sergej In-Fa-Lin räds inte utmaningen.
– Vi vill vinna lika mycket som föreningen, annars skulle vi inte vara här, säger Magnus Brodén inför elitseriepremiären mot Villa Lidköping.

Nog märks det att är dags för match när man kliver in i SAIK:s omklädningsrum. En hel vägg är full med stora pappersark med pilar, kryss, tröjnummer och nyckelord som "långa anfall" och "kroppspråk".

En sak är säker – någon gillar att rita.

– Det är jag, säger Magnus. Det är ett sätt för mig själv att gå igenom och samtidigt vara tydlig mot killarna, jag har alltid gjort så här. Vi sätter upp lapparna dagen före match så de ska kunna läsa in sig på vad de ska göra.

Och gör de det?

– Erik (Pettersson) stod och tittade när han kom i alla fall, om han läste vet jag inte, säger Magnus med ett leende.

Han fick sparken från Hammarby, och trodde att elittränarkarriären var över innan SAIK hörde av sig. Och då var Magnus Brodén tydlig, han ville Sigge med sig, medveten om försäsongsträning inte är hans starka sida och något han fick hjälp med även i Hammarby. De spelade ihop i Motala under 90-talet och har haft en tät kontakt sedan dess även om det här blir första gången de jobbar tillsammans.

Sergej In-Fa-Lin har haft ansvaret för fysträningen under försäsongen och Magnus lägger upp de flesta ispassen, sedan har de en dialog om resten.

Varför trodde du att tränarkarriären var över, folk har väl fått sparken förut?

– Bandyvärlden är liten och det finns inte så många tränarjobb, och jag trodde inte att en storklubb som SAIK skulle höra av sig. Och då blir man ju både stolt och glad av en sån förfrågan.

Kändes det som en revansch?

– Inte alls. Jag står för allt som hände i Hammarby och de tog ett beslut att göra sig av med mig. Jag är inte bitter för att jag fick sluta, resultatmässigt gjorde jag inget fel tycker jag.

Varför har du inte velat ge din version av vad som hände när delar av truppen vände sig emot dig?

– Jag valde det direkt, för det blir bara en massa pajkastning fram och tillbaka, och både jag och Hammarby har nog tjänat på att jag la locket på.

Vad säger du om spelargruppen i Sandviken kontra den i Hammarby?

– Det är ingen jättestor skillnad mot Hammarby, förutom att det är fler landslagsspelare här. Drivet att vilja vinna fanns där också, även om vi inte nådde hela vägen fram de senaste åren. Men det har ju inte Sandviken heller gjort.

SAIK som klubb har nästan alltid rekryterat tränare från de egna leden. Plötsligt sitter ni här båda två, hur tänker ni kring det?

– Varje klubb har sin egen unika kultur som man måste ta hänsyn till. Och det är inte alltid det behövs förändringar, vi kan prata om förnyelse i stället, säger Sergej In-Fa-Lin.

Men ni är väl inplockade just för att få till förändring?

– Nja, de som varit här; som Peter Isaksson, Anders Jakobsson och Thony Lindquist är ju mycket mer erfarna än vad både jag och Sigge är så det är nog inte där det ligger. Det har varit fantastiska tränare, det var nog mer att man ville ha lite nya röster utifrån och lite nya idéer, säger Magnus Brodén.

Hur kommer publiken i Göransson Arena märka att det är ni som tränar laget?

– Vi hoppas ju att vi ska släppa in färre mål, det har vi pratat om hela tiden. Sen ska vi även försöka vara lite rakare och kontra lite mer och inte alltid ta långa anfall även om SAIK är bäst i världen på att ha långa anfall. Ibland behöver vi spela lite kontringsbandy också.

Rent konkret, hur ska ni släppa in färre mål?

– Med tio man som jobbar över hela plan...

– ... och en målvakt som fångar bollarna, fyller Sigge i med ett leende.

Magnus skrattar åt sin kollega och fortsätter:

– Defensiven har inte prioriterats i SAIK under några år. Man har gjort mycket mål, och det tror jag vi kommer fortsätta med. Men har man en bra defensiv kommer oftast offensiven på ett bra sätt också.

Känns det ändå inte liiiite skrämmande att ta ett tränarjobb i en klubb som har 22 raka SM-semifinaler?

– Förväntningarna är höga, och går vi inte till minst semifinal så är det inte bra givetvis. Men vågar man inte ta en sån här chans ska man inte heller vara här. Vi vill ju vinna lika mycket som föreningen, annars skulle inte jag och Sigge sitta här.

– Enligt SAIK själva gjorde dom en helt misslyckad säsong i fjol, och då fick de stryk av Västerås i en femte och avgörande semifinal med Daniel Mossberg avstängd och Linus Forslund skadad. Där ligger nivån.

SAIK blev "bara" fyra i elitserien i fjol. Hur viktigt tror ni det är att bli etta eller tvåa i grundserien i år om man har tänkt sig att spela SM-final?

– Det är inte helt avgörande, men det är klart att det är bättre. Går man in i ett slutspel som etta eller tvåa jobbar man med detaljer i stället för de stora bitarna, har ett spel som harmonierar och en grupp som litar på det man pysslar med. Men jag är övertygad om att det i år finns fem-sex lag som kan ta sig till final bara de har rätt form när slutspelet drar igång, säger Magnus Brodén och erkänner att hans lag just nu är en bit efter både Västerås och Villa Lidköping när serien drar igång.

– Visst hade vi hoppats att vi skulle hänga med Västerås och Villa Lidköping redan nu, men samtidigt ska man ha klart för sig att det är ett nytt tränarpar och vi har Alan Dzhusoev som är ny på mitten så i efterhand är det logiskt att vi inte gjort det.

Hannes Edlund och Ted Haraldsson är spelarna som imponerat mest på de nya tränarna under försäsongen.

– Hannes är ju med och slåss om om en startplats nu, han spelar enkelt och visar att han har ett fantastiskt bandyhuvud. Ted har väl varit i SAIK i tio år nu och man hade kanske trott att han skulle blomma ut rejält tidigare, men nu är han i alla fall med och driver laget på ett helt annat sätt än förut. Båda två har gjort en fantastisk försäsong, säger Brodén.

Både Magnus Brodén och Sergej In-Fa-Lin har flyttat till Sandviken samtidigt som de är gifta och fruarna Åsa och Mariana bor kvar i Motala respektive Vetlanda.

Det låter som en väldigt jobbig situation?

– Man får fråga sig tillsammans, är det värt det? Det är ingen lätt situation, vissa dagar är det tufft, medger Sergej.

– Familjerna får stå åt sidan, så är det ju, säger Magnus. Man gör det för att man får möjlighet att vara här, för att jobbet är så bra och bandy är så kul. Och det går inte att pendla, det är en omöjlighet och då får det bli såna här lösningar. Åsa brukar säga att hon har varit gift med bandyn i 25 år.

– Men det är en ynnest att få göra det här på heltid. Jag kan bli chockad på varje träning över hur duktiga och skickliga spelarna är.

Magnus Brodén

Ålder: 51 år.

Bor: I Sandviken och Motala.

Familj: Gift med Åsa, sonen David, 24, som spelar i Hammarby, och dottern Linnea, 21.

Yrke: Bandytränare, tjänstledig från räddningstjänsten i Motala.

Bandykarriär: Spelare och tränare i Motala under många år, kom till Hammarby 2012 och vann SM-guld direkt och utsågs till årets bandyledare.

Sergej In-Fa-Lin

Ålder: 50 år.

Bor: I Sandviken och Vetlanda.

Familj: Gift med Mariana, sonen Vladimir, 12, och dottern Valeria, 24.

Yrke: Bandytränare, har jobbat som idrottslärare i Vetlanda. Pluggar just nu matematik för att lägga till det ämnet i lärarpaletten.

Bandykarriär: Kom till Sverige och Målilla på 1990-talet och spelade i Motala och Edsbyn innan han hamnade i Vetlanda där han jobbat på bandygymnasiet och haft hand om klubbens framgångsrika ungdomslag. Blev årets bandyledare i fjol.