Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finlands hörnträning tjuvfilmades av svenskarna – förbundskapten Parviainen: "Vill dom filma så filmar dom"

 
Bandy-VM i Chabarovsk
Visa alla artiklar

Finland hade istiden före Sverige i Erofey Arena i Chabarovsk på söndagen.
Då passade en svensk "scout" på att filma när finländarna övade en av sina starkaste grenar: hörnskyttet.
– Ja, han filmade ja... Vill dom filma så filmar dom, säger förbundskaptenen Antti Parviainen, som faktiskt avbröt ordinarie verksamhet för en stund på träningen.

► Bandypuls sänder VM i Chabarovsk – här är matcherna du ser hos oss

I morgon måndag smäller det – VM-premiären Sverige-Finland livesänd hos oss på Bandypuls.

På söndagen föll det sig på det viset att landslagen hade träningstiderna efter varandra i Erofey Arena. Finland var först ut – och då passade en svensk representant på att tjuvfilma när finländarna ägnade träningstid åt en av sina specialområden – skyttet.

– Va? Jo, han filmade, ja, svarar den finländske förbundskaptenen Antti Parviainen på den direkta frågan från Bandypuls reporter efter träningen.

Det såg faktiskt ut som att han och spelarna blev störda av filmningen – och såg ut att bryta eller göra paus i just det förfarandet.

VM med Bandypuls – följ liverapporteringen från Chabarovsk

Men att man skulle ha förändrat det planerade träningspasset på uddstuds nekar Parviainen till.

– Nej, nej. Vill dom filma så filmar dom, det är bara det. Det kan vara många åsikter om att göra så, men man har rätt till det, säger han, och skickar en passning tillbaka till Sverige – som Finland som bekant skickade av banan senast VM spelades i Ryssland, nämligen i semifinalen i Uljanovsk 2015.

– De kan ju filma vem som skjuter hörnan, men vet man inte det (på match) så spelar det ju ingen roll, säger Antti Parviainen.

Som avslutning på passet lockade han istället till skratt i truppen, Antti Parviainen. Han beordrade stafett-tävling, och tog ut sig själv i ett av lagen som bildades.

– Ja... det var som "skridskokul" kan man säga. Vi (Anttis lag) blev sist, men dom andra fuskade. Vi måste kolla det här på video, och har en protest på gång där, säger han och skrattar.

Finland har generationsväxlat något i landslaget – och har två VM-debutanter med sig till Chabarovsk: Edsbyförsvararen Tommi Mättää och WP-35-spelaren Niko Nissinen.

– Många är ett år äldre nu, och har mer erfarenhet. Grundlaget är ganska ungt, men vi kommer bli bättre och bättre varje år. Många av spelarna har även bra roller i elitserielagen, det är viktigt för oss, det kan man säga, säger Antti Parviainen, och menar att de båda debutanterna var påtänkta redan förra året till VM i Sandviken.

LÄS MER: Finska stjärnan tror på guld – men tonar ner sin egen roll

– Nissinen är en ung spelare som är mittfältare i klubblaget, men här är han med som back. Dom borde ha varit med redan förra året, men var då handlade det om skada och sjukdom, säger Antti Parviainen.

När Sveriges förbundskapten Svenne Olsson tar ut både brutto- och nettotrupperna till VM brukar det följas av mer eller mindre hårda debatter och diskussioner. Till viss del känner Antti Parviainen igen sig i det.

– Visst är det så! Det är några spelare som man alltid kan spekulera kring varför han är med eller inte är med. Men det är en del av det här. Svenne och Sverige har mer alternativ än vad jag har, så det är nog mer diskussioner där, säger han.

SE ÄVEN: Bandypuls stora bildspel från VM – uppdateras varje dag med nya bilder

En annan vettig fråga gällande Finland är hur man gör med målvaktsbiten – Kimmo Kyllönen och Pertti Virtanen är uttagna. Antti Parviainen väljer den diplomatiska vägen...

– Vi har brukat dela upp det i gruppspelet, och det tror jag att vi ska fortsätta med eftersom vi har två bra målvakter att välja på. Virttanen var duktig mot Ryssland i Söderhamn... så det blir svårt sen.

Vad blir nycklarna mot Sverige i premiären?

– Det blir just målvaktsspelet. Vi behöver en vinnande målvakt, och en bra start på matchen.

Och bra på hörnorna...?

– Haha, ja, det också. Dom kan dom ju titta på nu...

Här är matcherna som Bandypuls sänder exklusivt från bandy-VM

Studio Chabarovsk – Bandypuls magasin, del I

Landslagets enda Rysslandsproffs om ensamma livet i öst