Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förste svensk i Novgorod – Hvornum lever proffsdrömmen

Han är det okända Rysslandsproffset. Jesper Hvornum är förste svensk i Nizhny Novgorod och bandyklubben Start.
– Ryssland har alltid varit en dröm, men när jag var yngre kändes det inte realistiskt, säger han.

Jesper Hvornum sitter på spelarbussen på väg hem från Moskva. Start lyckades få 3–3 mot storklubben Dynamo efter ett sent kvitteringsmål i 88:e matchminuten av Moskvalaget.

Ändå en framgång för Start som ligger nia i ligan och just nu precis utanför slutspelet.

– Målet är att bli 6–8 nånting och det borde vi klara. Vi har många nya spelare och även en ny tränare nu efter juluppehållet, säger Jesper Hvornum.

Nizhny Novgorod ligger 42 mil österut från Moskva räknat och är en av Rysslands största städer, som Stockholm ungefär, med en folkmängd kring 1,3 miljoner.

Skutskärskillen Jesper Hvornum har hunnit fylla 30 år. Han slog igenom sent och halkade in i SAIK först för fyra år sedan. Efter två år i SAIK och två i Vetlanda är han nu en av bara fyra svenska spelare i Ryssland den här säsongen, de tre övriga är Erik Säfström och Joel Othén i Neftyanik och Anders Svensson i Vodnik.

Hur hamnade du där?

– Jag spelade med Anatolij Suzdalev i Vetlanda och han visste att jag gärna ville till Ryssland, så han fixade så att jag fick komma till Start, han kände nån av tränarna, så jag var över i tre veckor under förra vintern och provtränade. Och nåt måste jag ju ha gjort rätt i alla fall.

Är du billig?

– Ha ha, jag är nog billigare än många andra i alla fall. Men även jag vill ju göra en hacka, och det är en stor grej att åka hit så visst hade jag vissa krav. Sen kändes det extra kul att jag skulle bli första svensken här.

Han slipper snickra och kan leva proffsdrömmen fullt ut.

– Det var ju inte så längesen jag kom upp i elitserien, och som ung var det mer en dröm än ett mål om jag ska vara ärlig.

Den hårdskjutande backen har så här långt gjort fem mål på 12 matcher och trivs med tillvaron.

– Jag trivs väldigt bra, och för en försvarsspelare är det utvecklande. Man sätts i många situationer som man inte är van vid, ibland känns det som en helt annan sport.

Hemma i Sverige är numera Falun eftersom Jesper köpt lägenhet där tillsammans med flickvännen Jennifer Andersson,som spelar i SAIK:s damlag. Om det blir en fortsättning i Ryssland vet han inte.

– Nä, det är lite för tidigt för det än, men jag har många år kvar som bandyspelare kvar, sen får vi se var det blir.

Och ett VM med Danmark?

– Nja, de frågade förra säsongen, men i år har det varit tyst. Min morfar är ju därifrån, men jag vet inte ens hur det funkar, om jag kan spela för Danmark hur som helst. Det vore häftigt, jag gissar att det är ett landslag med viss utvecklingspotential.