Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granskning: Så är ekonomin i alla klubbar i elitserien – "Vår största utmaning någonsin"

Vilken klubb omsätter mest? Vilken är rikast på pappret? Och vilken klubb backar mest? Bandypuls har synat det ekonomiska läget hos samtliga klubbar i elitserien. – Vi har vuxit explosionsartat, säger Tobias "Zocke" Johnsson, klubbchef i Tillberga som nästan dubblat sin omsättning på två år.

Under våren och sommaren har tolv av 14 elitserieklubbar genomfört sina årsmöten. Kvar är bara Tillberga och Broberg som håller sina årsmöten i juli respektive augusti.

Bandypuls har gjort en sammanställning om det ekonomiska läget i alla elitserieklubbar. Uppgifterna kommer från klubbarna själva. Siffrorna som tagits med i sammanställningen gäller omsättning, resultat och eget kapital.

BOLLNÄS GIF

Omsättning: 12,7 miljoner kronor.

Resultat: 143 000 kronor.

Eget kapital: 135 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Siffrorna talar om att det är hyfsad balans med pengar in och pengar ut. Kommer pengar in i tid räcker de bra, men problemet är att det inte alltid kommer i tid ibland. Men vi är förhoppningsfulla och som jag hör om det sportsliga, även om jag inte förstår mig på sådant, så är allt väldigt positivt, säger Peter Sköld, ekonomiansvarig i Bollnäs.

LÄS ÄVEN: Bollnäs ordförande avgår efter tre år

BROBERGS IF

(OBS! Med reservation för att Broberg ännu inte haft bokslutsrevision. Klubben håller årsmöte i augusti)

Omsättning: 7,6 miljoner kronor.

Resultat: 190 000 kronor.

Eget kapital: 191 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– För två-tre år sedan valde vi att ta några strategiska beslut som att omprioritera ungdomar, se över anställningar, sänka spelarlöner och rätta mun efter matsäcken. Nu gör vi ett av de bättre resultaten på lång tid trots missat slutspel. Sammanfattar man de senaste åren så är det här som natt och dag. Broberg är en väsentligt mycket roligare förening att jobba i nu, med bättre kostnadskontroll och inga sura leverantörsskulder, säger sport- och marknadschefen Svenne Olsson, även förbundskapten för svenska herrlandslaget.

LÄS ÄVEN: Ola Grönberg är Brobergs nya tränare

EDSBYNS IF

Omsättning: 19 miljoner kronor*.

Resultat: –37 000 kronor.

Eget kapital: 446 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Det känns väldigt spännande när vi tittar framåt. Vi har jobbat med resultatförbättringar efter att ha legat jobbigt till under några år, men nu känns det som att vi är på väg in i en ny fas. Förklaringen till att vi kan spela i elitserien och driva ungdomsverksamheten på den kvalitetsnivå vi gör är att vi har hela samhället bakom oss. Sponsorer, ideellt arbetande och att bygden är engagerad, det är det vi lever på, säger avgående ordförande Thomas Zetterqvist.

* = Edsbyn redovisar hela koncernens siffror och inte bara bandyföreningens. Aktörerna i koncernen är Edsbyn Bandy AB, Bandybyn AB och Edsbyns IF Bandyförening. I siffrorna ingår bandyverksamheten, drift, bandygymnasiet, sommarbandyskolan, isuthyrning etcetera.

LÄS ÄVEN: Edsbyns nya ordförande: "Har aldrig upplevt en bygd med en så otrolig energi"

GRIPEN TROLLHÄTTAN BK

Omsättning: Sju miljoner kronor.

Resultat: 742 000 kronor.

Eget kapital: 20 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Det är oerhört skönt att vara på rätt sida när det gäller det egna kapitalet. Det har varit en resa som började med att vi inte fick elitlicens (våren 2014). I efterhand kan man säga att det var en bra signal för vi har jobbat stenhårt efter det. Nu gäller det att satsa, men satsa med sans och balans, säger Stellan Edström, ordförande i Gripen Trollhättan.

LÄS ÄVEN: Tidigare Villaprofilen gör nysatsning med Gripen

HAMMARBY IF

Omsättning: 10,6 miljoner kronor.

Resultat: –3,97 miljoner kronor (backar mest i elitserien).

Eget kapital: –1,2 miljoner kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Det är tuffa siffror, helt klart, även om man ska beakta att en del av resultatet är avskrivning av goodwill och latent skatt. Det är inte verksamheten som gått back så pass mycket, men det är likväl betungande, sade Hammarby Bandy AB:s ordförande Jens Göthberg i slutet av juni .

– Det är en stor utmaning, men vår absoluta ambition är att ta oss ur det här.

KALIX BANDY

Omsättning: 5,6 miljoner kronor.

Resultat: –690 788 kronor.

Eget kapital: 2,5 miljoner kronor (bäst i elitserien)

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi har lagt fram en kostnadsbesparingsplan och intäktsförändring, så vi ska ändra vårt resultat med 1,4 miljoner nästa år. Målet är alltså att gå plus 700 000 kronor säsongen 2016/2017, säger Kalix ekonomiansvarig Henrik Eriksson.

– Vi har ekonomin under kontroll, men har satt ner foten. Kostnadssidan ska ligga rätt, punkt slut, annars ska vi inte hålla på. Plus att vi även vill öka lite intäkter. Vi vet exakt vad vi ska göra.

LÄS ÄVEN: Kalix är elitseriens rikaste klubb - på pappret: "Det är tomt på banken"

SANDVIKENS AIK

Omsättning: 14 miljoner kronor.

Resultat: –262 130 kronor.

Eget kapital: –154 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi hade ett eget kapital efter att ha gjort stora vinster under ett antal år, men i år så gick det inte riktigt. Nu har vi sänkt våra fasta kostnader genom att säga upp personal, så det tycker vi att vi har koll på. För oss handlar det bara om att sänka kostnaderna och öka intäkterna, säger Magnus Holst, ordförande i SAIK.

LÄS MER: Spräckt budget och många frågetecken: Vart är SAIK på väg?

IK SIRIUS

Omsättning: 7,8 miljoner kronor.

Resultat: 6 300 kronor.

Eget kapital: –198 600 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– I dag har vi koll på ekonomin. Vi har jobbat hårt med att hitta fungerande ekonomiska rutiner och följer ständigt upp resultat, balans och likviditet månatligen, ibland veckovis. Utifrån förutsättningarna som har rått tidigare så är vi ganska nöjda med förra årets resultat, men i samma andetag vet vi med oss att det även fortsättningsvis kommer krävas väldigt hårt arbete för att bättra på det egna kapitalet och resultatet.

LÄS ÄVEN: Långsiktighet ska lyfta Sirius ur bottenträsket

IK TELLUS

Omsättning: 570 100 kronor.

Resultat: 615 kronor.

Eget kapital: 98 400 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Det är jättetufft och det här är vår största utmaning någonsin. Vi har gjort en budget i år på 2,5 miljoner kronor och det är en jättejättehöjning som vi ska ro i hamn. Vi tar inga utgifter som vi inte har täckning för och har aldrig haft röda siffror i föreningen sedan den startades 1921. Visst skulle vi kunna värva någon kanonlirare och lova guld och gröna skogar, men vi håller inte på med sådant. Vi hittar andra värden i stället, säger kassören Roland Egnestam.

LÄS ÄVEN: Tellus värvar Hammarbyduo – så är läget hos elitseriens nykomling

TILLBERGA BANDY

(OBS! Siffrorna nedan är en prognos. Tillberga håller sitt årsmöte under juli månad)

Omsättning: 7,2 miljoner kronor.

Resultat: Cirka 700 000 kronor.

Eget kapital: Cirka 200 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi har vuxit explosionsartat från 3,9 miljoner i omsättning till 7,2 miljoner på två år. Precis som många andra får vi brottas med likviditeten. Vi har haft lite motigt i år, men det har ett samband med att vi vuxit fort. Vi är beroende av att få in intäkter i samma takt som vi får in utgifterna, säger klubbchefen Tobias "Zocke" Johnsson.

LÄS ÄVEN: Tillberga värvar anfallsjoker från allsvenskan

VETLANDA BK

Omsättning: 7,95 miljoner kronor.

Resultat: 265 167 kronor.

Eget kapital: 367 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Både sportsligt och ekonomiskt är vi väldigt nöjda med den förra säsongen. Det arbete vi har gjort på en lång tid där hela föreningen verkligen har ställt upp har borgat för att vi har kunnat lyckas med detta. Det gäller dock att vi är ödmjuka och fortsätter arbeta lika hårt med föreningens ekonomi även framöver, säger Vetlanda BK:s ordförande Carl-Gunnar Jonasson till klubbens hemsida.

LÄS ÄVEN: Vetlanda-stjärnan om succén i vintras – och Lomanov

VILLA LIDKÖPING BK

Omsättning: 18,3 miljoner kronor.

Resultat: 222 400 kronor.

Eget kapital: 1,9 miljoner kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi har haft det bästa året i föreningens historia, summerade avgående ordförande Anders Fredriksson på Villa Lidköpings årsmöte.

LÄS MER: Här är Villas rekordomsättning

IFK VÄNERSBORG

Omsättning: 13 miljoner kronor.

Resultat: 40 000 kronor.

Eget kapital: 76 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi har under många år tillbaka varit väldigt noga med att ha en budgetbalans och ekonomi under kontroll och det fortsätter vi givetvis med. Sedan vet vi att det är många inom svensk bandy som har ansträngd ekonomi, så vi är väldigt glada över att vi har ett positivt resultat. Men vi sliter för det också, och det handlar om hur vi kan förbättra intäktssidan och att jobba hårt med kostnadssidan, säger vice ordförande Tommy Hjert, även spelaransvarig i klubben.

LÄS MER: Mångmiljonären bakom Vänersborgs satsning: "Ska se till att klubben lever vidare"

VÄSTERÅS SK

Omsättning: 19,6 miljoner kronor (bäst i elitserien).

Resultat: 186 600 kronor.

Eget kapital: 866 000 kronor.

Kommentar om ekonomiska läget i klubben:

– Vi är väldigt stolta över att vi för sjätte året gör ett plus och faktiskt lägger på vår kassa, sade ordförande Gisela Stockhaus i mitten av juni .

LÄS MER: Idrottsministern besökte VSK:s årsmöte