Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripen tar ställning mot prostatacancer – Nordmark vill se en omgång för välgörenhet

I kväll spelar Gripen för två poäng – och cancerforskningen.
Inför "Movembermatchen" mot Sirius har klubben samlat in 26 000 kronor.
– Vi jagar boll i 90 minuter. Det vi håller på med är inte så jätteviktigt i slutändan, säger liberon Viktor Nordmark, som uppmanar hela elitserien att haka på.

Annons

Sett fler män än vanligt som odlar mustasch så här års? Det är ju november, och Movember. Movember är en internationell kampanj som uppmärksammar manssjukdomar och främst prostatacancern – den mest dödliga cancern bland män.

Inför hemmamatchen mot Sirius på onsdagskvällen har Gripen Trollhättan varit aktivt i Movember. Det har renderat i 26 000 kronor till kampanjen.

– Det känns fräckt att vi som inte har några pengar själva gör det här. Men vi känner att, fan, vi är något i stan och är elitföreningen som syns och hörs ganska mycket. Vi vill ge något åt andra hållet, så vi har kommit med ett bra koncept som vi sålt in till Trollhättans näringsliv och våra sponsorer. Egentligen är det de som ska creddas, säger Viktor Nordmark, libero i Gripen och marknadsansvarig i klubben.

Men det är ändå ni som tagit initiativet?

– Så är det. Det här visar också att det vi håller på med inte är så jätteviktigt i slutändan. Vi jagar boll i 90 minuter... Det finns viktigare saker och kan vi göra en liten del är det skitfräckt.

TV: Se höjdpunkterna från Gripens match mot SAIK

Movembermatchen, som Gripen valt att kalla mötet med Sirius, innebär fritt inträde för åskådarna. Klubben har, med Viktor Nordmark i spetsen, sålt paket till sponsorer och 500 kronor av kostnaden går direkt till Movember.

Målet från början var 40 000 kronor. Det slutade med 26 000.

– Jag hade varit nöjd om vi fått in 500 kronor, alla pengar vi kan skänka är jätteviktiga. Det här har blivit mer på tapeten och det har varit väldigt mycket för bröstcancern, så vi kör killarnas sida. Det har inte pratats så öppet om prostatacancer, men det är många som drabbas. Säkert fler än man tror och vill veta, säger han.

LÄS ÄVEN: Gripen tog säsongens första seger

Enligt Viktor Nordmark är Gripen först i bandy-Sverige att ta ställning för Movember på det här sättet. Nu uppmanar han fler klubbar att haka på. 26-åringen föreslår också att elitserien inför en Movemberomgång i framtiden.

– Det är första gången vi gör det här och kanske kan det byggas på till nästa år. Det kanske kan bli något för alla klubbar att haka på, och kanske hitta ett speldatum som blir Movemberomgången i svensk bandy. Det hade varit asfräckt, säger Viktor Nordmark.

Men han hymlar inte med att det är ett stort jobb som ska göras för att iscensätta det.

– Det krävs att du jobbar för det, men man får mycket tillbaka. En del välgörenhet, fri entré kan ses som samhällsansvar, sedan får man nätverksbiten för sponsorerna under matchen, säger Viktor Nordmark.

– Men någon måste driva det också. Det kräver x antal samtal och x antal företag säger nej, så det är inte bara glamour. Men det skulle gå att ta fram ett koncept för alla, beroende på vilka möjligheter man har och vad man kan göra. Men skänka pengar, det kan alla göra.