Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld-Svenne om framtiden: "Det är inget självändamål att vara förbundskapten"

Han har varit med och förlorat en VM-final som assisterande – och åkt ut i semifinal som ytterst ansvarig.
Nu kan Svenne Olsson lägga ett VM-guld på meritlistan.
– Det är inget självändamål att vara förbundskapten, fler duktiga tränare borde prova på det, säger han om sin framtid på posten.

Annons

– Det var stressat och lite spänt. Lite ryggmärgsbandy i första. Förmodligen hade vi laddat på och ville lite för mycket, då kan det se ut så här.

Så lyder förbundskaptenen Svenne Olssons analys av de första 45 minuterna i VM-finalen i Göransson Arena – där Sverige åkte in till paus i 1–3-underläge mot Ryssland.

Lyftspelet var särskilt svagt – och kanske lite väl i överkant.

– Vi slängde bort lyft i parti och minut, vi kände inte igen oss i vårt spel. Vi hade ett bra snack i halvtid, sen går vi ut och spelar den bandy vi ska, säger Svenne Olsson.

Men lyft från er vänstersida till ryssarnas vänstersida ingick i planen?

– Ja, vi skulle flippa i djupled, för där tycker vi att ryssarna hade en svaghet. Men vi skulle inte slå 25-30 lyft, utan sju-åtta stycken per halvlek...

I andra gick Sverige ut och vände på finalen. Christoffer Edlund revanscherade sig för en frilägesmiss och satte 2–3, Erik Pettersson smällde in en hörna för kvitteringen – och på övertid skickade Adam Gilljam in guld-målet.

– Jag tycker att i andra så tar vi över fullständigt, vi får längre anfall, vrider och vänder, slår lite bollar i djupet efter isen OCH i luften. Vi spelar i andra som vi skulle ha gjort i 90 minuter, säger Svenne Olsson.

Svenne Olsson var med och torskade i VM-finalen i Chabarovsk 2015 som assisterande till Jonas Claesson. Efter förra årets fiasko, respasset mot Finland i semifinalen, fick han känna smärtan över som huvudansvarig.

Nu är han guld-Svenne. Men frågan som återstår är vad som händer sen.

– Det vet jag faktiskt inte. Jag har ingen aning om vad förbundet vill, vad grabbarna vill och vad jag vill.

Du vet inte vad någon vill, alltså?

– Nej, ungefär så är det.

Svenne Olsson utvecklar:

– Det är inget självändamål att vara förbundskapten, men det är fantastiskt kul. Fler duktiga tränare borde prova på det, att umgås med de bästa spelarna är en ära. Vi får väl se vad förbundet säger och vad spelarna tycker om mig som förbundskapten.

Hans avtal som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i bandy går ut 30 april. Fram tills den dagen ska han fortsätta jobba.

– Nu kommer jag att slappna av. Sedan ska jag förmodligen vara med på lite utdelningar när det är ungdomsfinaler och sådana där saker, kanske åka runt till någon klubb och besöka lite sponsorer, säger han.

Men att det KAN vara slut i vår öppnar han samtidigt för.

– Jag kanske ska förbereda om det ska bytas förbundskapten, lämna efter mig någonting också, säger han.