Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fast tog bandyn till USA – nu har missionären gått bort: "Han tvingade oss att spela"

Han tog bandyn över Atlanten och är invald i amerikanska Hall of fame.
Sporten hade inte varit vad den är i USA i dag utan Gunnar Fast.
Nu har den svenska bandymissionären avlidit, 69 år gammal.
– Han var en militärkille och han skulle bygga upp bandyn i USA, minns förbundskaptenen Christopher Halden.

LÄS MER (För Pluskunder): Långt reportage – historien bakom bandyn i USA och mannen som upplevt allt: "Vi sågs som fienden"

Gunnar Fast var kapten i den svenska armén men arbetade även som certifierad bandyinstruktör för det svenska bandyförbundet. Han har av många beskrivits som en beslutsam man som inte gärna tog nej som ett svar.

Så när Gunnar Fast i början av 1980-talet fick uppdraget att resa till USA för att få de hockeyfrälsta amerikanarna att byta puck mot boll, ja då gick han in helhjärtat för uppgiften. Gunnar Fasts uppdrag var lika enkelt på pappret som det var tufft i verkligheten: Rekrytera spelare, forma lag och starta en liga. Det var långt ifrån en enkel uppgift, men svensken skulle komma att överträffa allas förväntningar.

En som minns Gunnar Fast och hans betydelse för amerikansk bandy är Christopher Halden, USA:s nuvarande förbundskapten med 253 landskamper och 24 världsmästerskap på meritlistan.

– Gunnar Fast kom till Minnesota från Sverige och han hade bestämt sig. Han var en militärkille och han skulle bygga upp bandyn i USA. Han kom dit och sa att vi skulle spela bandy. Ja, han beordrade oss att spela bandy, sade Christopher Halden när Bandypuls träffade honom på Zinkensdamm i vintras.

Hur gick Gunnar Fast till väga då? Halden berättar om hur Gunnar Fast helt enkelt avbröt en pågående ishockeymatch genom att kasta ut en hög med bandyklubbor på isen.

Nu skulle det testas någonting nytt – och hockeyspelarna valde att lyssna på den bestämde svensken och gav bandyn en chans. Resten är, som man brukar säga, historia.

– Det var exakt rätt tillfälle, exakt rätt tidpunkt. För killarna på den isen var ju öppna för det. De sa bara "okey, what the hell" och körde igång.

Därifrån växte bandyn snabbt i Minnesota, som än i dag är den enda delstaten i USA där det faktiskt spelas bandy.

– Det växte enormt bara på några år, vi startade en liga med flera lag. Sen åkte vi till Ljusdal och då exploderade det. Jag har varit på Dex World Cup tretton gånger och fått minnen för livet. Och vartannat år åkte vi på VM, det spelades inte varje år då, minns Christopher Halden.

Gunnar Fast lyckades över förväntan med sitt uppdrag att göra USA till den femte bandynationen i världen (efter Sovjetunionen, Sverige, Finland och Norge). På en månad lyckades han konvertera över 100 hockeyspelare till bandyspelare. Han startade en liga bestående av sju lag och det första mästerskapet i bandy avgjordes.

Gunnar Fast fungerade sedan som coach för tidernas första amerikanska bandylandslag, som han tog till Sverige 1981. Fyra år senare ledde han USA när landet deltog i VM för första gången. Han lät amerikanska lag mäta krafterna med svenska elitlag i samband med World Cup i Ljusdal och i mitten på 1980-talet hade det amerikanska seriesystemet växt till tre divisioner bestående av 24 lag.

2014 valdes Gunnar Fast in i amerikansk bandys Hall of fame och det amerikanska mästerskapet i bandy är i hans ära döpt till "The Gunnar Cup".

Men nu har alltså mannen som har betytt så mycket för bandyn i USA avlidit. Gunnar Fast blev 69 år gammal. Det amerikanska bandyförbundet har på sin hemsida uppmärksammat hans bortgång.

"USA Bandy kan inte nog tacka dig, Gunnar. Vi existerar tack vare dig. Vi kommer att sakna dig. Vi hedrar dig", skriver förbundet.