Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund inför hälsingederbyt: "Klickar det från start måste Bollnäs dansa – annars går det som för Villa och Sandviken"

Villa Lidköping och Vänersborg ser ut att locka fullt hus inför fredagens derby.
Men den hetaste matchen spelas som vanligt i Hälsingland.

Det är egentligen inte så konstigt att derbyt vid Vänern kommer locka mer publik än Edsbyn–Bollnäs.

Hypen runt Villa Lidköping kommer aldrig lägga sig så länge de inte har ett SM-guld, och när Vänersborg för en gång skull har ett lag för att på allvar utmana den absoluta toppen blir det liksom naturligt att de kan locka siffror som närmar sig hur det såg ut under glansdagarna i Hälsingland.

Sen bor det ju aningen mer folk där...

Men kom inte och säg till mig att det finns en match som är hetare än Edsbyn–Bollnäs. Det gör det inte. Punkt.

Varför, och hur kan du säga det?

Vi kan ju börja med lagens formkurva. Edsbyn har sju raka matcher utan förlust, Bollnäs kommer med åtta i ryggen. Båda jagar toppduon Villa och Sandviken. Hetast i landet just nu – att jämföra med exempelvis Vänersborg som i nuläget levererar ungefär i paritet med Tillberga.

KRÖNIKA: "Villa med alla pusselbitar – Bollnäs med luckor"

Stjärnkvalitén går det inte heller att klaga på. Daniel Berlin, Per Hellmyrs och Patrik Nilsson i Bollnäs är namn som inger respekt. Och Edsbyn har så mycket kraft i spelet att det hisnar när det stämmer – något som både Villa och Sandviken bittert fått erfara.

I Bollnäs är snacket lite av nu eller aldrig om klubben ska ta det första SM-guldet i modern tid, och 3,5 mil bort vädrar supportrarna något som kan liknas vid en gryende storhetstid igen. I år duger det inte längre med respass i en kvartsfinal.

LÄS ÄVEN: Svensk självkritisk efter kvartsfinaluttåget

Min känsla är att båda lagen kommer finnas med i topp hela vägen den här säsongen, ett tydligt tecken redan nu som talar för det är att även när spelet hackar eller bara är segt så kommer poängen.

Fredagens möte blir också en kraftmätning mellan helt olika skolor. Bollnäs med sitt omsorgsfulla kompakta försvarsspel och vassa omställningar som nöter ner (nästan) alla lag i elitserien – Edsbyn med en offensiv som när den fungerar är i nivå med Västerås SK då mästarlaget växlar upp på allvar.

LÄS ÄVEN: Vingklippt Edsbyn orkade inte lyfta en gång till

I bland går det att se hur Daniel Välitalo och Fredrik Åström står där på mittlinjen och bara ler när backkollegan Jocke Svensk fyller på i en fjärdevåg tillsammans med resten av laget.

Säsongens första slag om Hälsingland kan sluta hur som helst.

Får inte Edsbyn rätt tryck i sitt spel kommer Bollnäs vinna enkelt.

Men klickar det från start får vi en fartfest att minnas – då måste Bollnäs också dansa, annars kommer det gå lika illa som för Villa och Sandviken...