Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk (V) tror inte på bandy på SJ-området

Vänsterpartiet gruppledare Maria Mörk är skeptisk till planerna på att bygga en bandyhall på SJ-området. Trots privata sponsorer tror hon att det kan bli dyrt för kommunen.

Annons

Maria Mörk (V) tillhör visserligen de som tycker att det finns ett behov av en bandyhall i Bollnäs.

– Man har gett ridklubben ett ridhus och simklubben en simhall. I grund och botten tycker jag att även bandyn ska kunna ha en hall. Det som jag personligen är tveksam till med det här förslaget är läget, säger hon.

Läs också: C kan vara på väg att svänga om bandyhall

Men även om någon annan ska bekosta själva hallbygget tror Maria Mörk att en arena i det gamla SJ-området kommer att bli dyrt för kommunen.

– Det kommer att behövas infrastrukturlösningar som i slutändan blir kommunens kostnader. Det måste anläggas gång- och cykelvägar, belysning, bullerplank och kanske tunnlar under järnvägen. För att få till den infrastruktur som behövs kan kommunen dessutom bli tvungen att köpa mark i området. På Sävstaås är det där redan löst, säger hon.

Maria Mörk tycker att Sandviken, där bandyarenan bekostades av Göranssonska stiftelserna, är ett exempel på hur det kan gå.

– Bara att bygga infrastrukturen runt omkring kostade Sandvikens kommun runt 50 miljoner kronor. Blir det så dyra kostnader här så vet jag inte om det är värt det. Då kan det komma att gå ut över kärnverksamheten och det tycker jag inte att det är värt. Det viktigaste är faktiskt vård, skola och omsorg.

Läs mer: Bandyhallsfrågan har väckts till liv igen

Hon understryker att kritiken mot förslaget är hennes personliga reflektioner. Vänsterpartiet har ännu inte tagit någon gemensam ställning och i egenskap av gruppledare kommer hon att rösta enligt partilinjen om frågan tas upp i fullmäktige.

Men enligt Maria Mörk har hennes parti traditionellt sett haft en inställning till SJ-området som inte är förenlig med en bandyhall.

– Förut har Vänsterpartiet tyckt att man ska värna SJ-området. Där finns nästan den enda ursprungliga bebyggelsen i staden och det är Bollnäs vagga. Dessutom vill vi värna om Gumpels. Med en bandyhall där är det inte säkert att de får vara kvar.

Menar du att ni vill att SJ-området ska fortsätta att se ut precis som det gör i dag?

– Nej, vi vill att det ska bevaras men utvecklas. Till exempel genom att behålla ursprungsbyggnaderna men snygga till dem och göra nytt inuti. Det är klart att idrott också är ett sätt att utvecklas. Men vi har redan andra områden för idrott som kommunen satsat på, så jag tycker det är dumt att satsa på ett till.

Läs mer: Planen: Bandyhallen invigs Grillnatta 2017

Mer läsning