Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyhall eller inte? I kväll avgör fullmäktige i Söderhamn

/
  • Anders Uddén, Lars Stål och Hans-Göran Karlsson från kultur- och samhällsserviceförvaltningen visar platsen där hallen kan byggas.

I kväll ska kommunfullmäktige fatta beslut om det ska byggas en bandyhall eller inte. Alternativen har varit många, och nu handlar det om en hall för 52,5 miljoner kronor som enligt förslaget inte ska byggas på den befintliga bandyplanen.
Vi sänder live med start klockan 17.15 –
sändningen hittar du här.


Under själva kommunfullmäktigesammanträdet kan du följa diskussioner och beslut i vår
liverapportering som du hittar här.

Annons

Kommunstyrelsen har redan sagt ja till att bygga en bandyhall i ett nytt läge på Hällåsen. I kväll är det upp till kommunfullmäktige att säga sitt i frågan. Dels måste man förstås ta ställning till om den ska byggas eller inte. Men man måste också besluta om hur hallen ska finansieras.

Läs mer: KS säger ja till bandyhall på Hällåsen

Förslaget är att bevilja kultur- och samhällsservicenämnden 26,5 miljoner kronor extra till sin investeringsbudget för perioden 2016-2019. Pengarna ska i sådana fall tas från kommunstyrelsen. Resten ska nämnden själva lägga och pengarna kommer då från deras investeringsbudget som är på 60 miljoner kronor per år.

– Pengarna från kommunstyrelsen kommer från den allmänna potten som vi inte fördelat ut än, som inte är vigda. Det bygger på att vi har räknat in en massa investeringar och ombyggnationer som vi inte kommer att hinna med under den här perioden, säger Magnus Svensson (C), oppositionsråd.

Läs mer: "En rejält polariserad fråga"

Men nämnden ska inte kompenseras för de löpande kostnaderna. För det första året räknar man med 5,4 miljoner kronor i driftskostnad och då har man också räknat med intäkter på en halv miljon kronor. Merparten av intäkterna ska bestå av lokalhyra från Broberg, enligt kultur- och samhällsserviceförvaltningen. I dag är dessa intäkter 100 000 kronor om året.

Magnus Svensson tror inte att nämnden kommer att påverkas av kostnaden för drift.

– Nej, det blir ungefär 500 000 kronor mer i drift per år med det här alternativet. Nämnden säger de att de kan ta det inom sin egen budgetram, säger han.

Läs mer: Ny bandyhall föreslås – på annan plats

En av poängerna med det tidigare förslaget om att bygga ett väderskydd var att det skulle bli billigare. Förslaget som ska upp nu är i stället ett av de dyrare.

Hur motiverar man det här, dyrare, alternativet?

– Jag tror att det är dyrare att jobba med det som är trasigt än att bygga nytt och fräscht. Det man ser är att man pratar mer om Hällåsen som en arena för evenemang. Jag tror att man ser hur man skapar mer pengar på området, kommers och idrottsturism. Att bara bygga ett väderskydd och att kolla vad det kostar med väggar och tak och inget mer är inte ekonomiskt hållbart i alla fall, säger Magnus Svensson.

Läs insändaren: Andra föreningar får stryka på foten

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd, ser framför allt två anledningar till att hallen som nu föreslås är dyrare än vad många kanske väntat sig.

– Den ena är att vi inte hade kunskapen före utredningen, som att det behövdes investeringar kring ispisten. Den andra är att vi ser att det vore jättesmart att lägga den på en annan plats inför vinterveckan.

Vintern 2017 ska Söderhamn arrangera SM-veckan. Förslaget att bygga hallen på en annan plats grundar sig alltså till viss del i det, eftersom man tänker sig att det ska bli lättare att utveckla Hällåsen, sportslig, kommersiellt och turistiskt, på sikt om den byggs på ett annat ställe.

Är det klokt att satsa så mycket som till viss del har grund i ett vintersportevenemang som vi har en gång?

– Vinterveckan är en sak. Man vill utveckla området på sikt, det kan användas till andra saker också. Det finns ett helhetstänk för området, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs insändaren: Vart har Söderhamnsandan tagit vägen?

Magnus Svensson menar att man inte bara kan se till investeringen på 52 miljoner.

– Det är klart att det är mycket pengar. SM-veckan är en sak, att Broberg har fått ihop sin ekonomi är en annan. Man har fått ett ungdomslag, och ett tjejlag, och man ser att man kan använda området till andra saker.

Mer läsning