Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bandyhallen ska byggas av kommunen"

/

"Ska det byggas en bandyhall ska det göras i kommunal regi."
Det har Anders Uddén och Lars Stål kommit fram till i en ny utredning.
De ger dessutom Arenabolaget underkänt för sin kostnadskalkyl.

Annons

En inomhushall i Söderhamn har länge stått högst upp på Brobergs önskelisa, men hittills har det inte gått vägen.

Nu tycks även Arenabolagets senaste förslag om att bygga hallen gå om intet.

Bolaget har själva beräknat att kostnaden ska hamna runt 40 miljoner kronor och av detta vill de ha 14 miljoner av kommunen, plus ett samarbetsavtal om driftskostnaderna.

Men enligt kommunens utredare Lars Stål och Anders Uddén håller inte Arenabolagets kalkyler. De har inte redovisad vad marken och underlaget för isbanan i hallen skulle kosta.

– Att gå vidare med deras kalkyl utan att ta hänsyn till mark och placering vore ansvarslöst, säger Lars Stål.

De har i stället dragit slutsatsen att ska det byggas en hall på Hällåsen ska det göras av kommunen. Dels för att de ekonomiska riskerna är för stora om det byggs i annan regi, dels med hänsyn till att de övriga verksamheterna på området drivs av kommunen.

Lars Stål och Anders Uddén konstaterar också att förslaget om att sälja Hällåsen till en privatperson inte är aktuellt i dagsläget.

– Det finns en person som vill köpa Hällåsenområdet. Men när vi har pratat med honom har han inte kunnat ge några konkreta planer på hur ekonomin och driften ska skötas. Han har heller inga förslag på hur föreningar och privatpersoner kan få ta del av anläggningen, säger Lars Stål.

Och så länge det är på det viset kan inte Hällåsen säljas menar han och Anders Uddén.

Att Hällåsen är en idealisk plats för en bandyhall råder det däremot ingen tvekan om. Platsen har potential och enligt utredarna vore det mer ekonomiskt att bygga hallen vid sidan av nuvarande arena. Då skulle den gamla bandyplanen kunna användas för till exempel fotboll under sommarhalvåret och för vinteridrott den andra delen av året.

– Då har man allt samlat på samma ställe, säger Lars Stål.

I utredningen har de inte tagit ställning för eller emot en inomhushall och har gjort sina värderingar utifrån inhämtade uppgifter och material från andra arenabyggen i landet.

Någon prislapp för vad det skulle kosta kommunen har de inte tagit fram i dagsläget.

– Det har inte varit vår uppgift. Vi har tittat på Arenabolagets kalkyl och konstaterat att kommunen bör bygga, äga och förvalta inomhusarenan själv om det ska byggas alltså, säger Lars Stål.

Väljer man att säga nej vet de också att det behöver investeras mellan 8-10 miljoner inom en tioårsperiod för att hålla dagens anläggning i trim.

Ärendet kommer nu att överlämnas till kommunstyrelsen för att sedan gå vidare till fullmäktige som tar det avgörande beslutet.

Mer läsning