Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är försäsongens stora målkung i svensk bandy: "Jag var helt tokig efter 20 minuter"

Jonas Pettersson har gjort 28 mål under försäsongen med Ljusdal – plojmatcher exkluderade.
Nu berättar 26-åringen från Årsunda om positionsbytet som blev en succé.
– Jag förväntade mig inte den här utvecklingen, säger han.

Jonas Pettersson har spelat sex säsonger, i både allsvenskan och elitserien, för Ljusdals BK. Han kom som försvarsspelare från Sandviken (eller just då: Skutskär) och har sedan använts som både halv och mittfältare.

I våras bestämdes att han skulle göra ännu ett positionsbyte – till att bli forward. Något som uppmärksammades även på ett annat sätt, när LBK:s klubbchef Ola Bengtsson öppet berättade om att det laget behövde var en ny anfallsspelare.

– Det är väl ingenting jag tänker på nu, säger Jonas Pettersson, som gjorde 20 mål i allsvenskan förra säsongen.

LÄS MER: Bekräftar kontakt med Ivanushkin

För det har blivit ganska tyst om den där anfallsvärvningen nu?

– Ja, det har väl det.

I Ljusdals första träningsmatch, mot elitserielaget Sirius, hade han lite svårt med tålamodet, 26-åringen från Årsunda.

– Jag var helt tokig efter 20 minuter, och åkte fram till Larsson (tränaren Patrik) och sa: "Jag vet fan inte var jag ska åka, jag känner mig helt överbliven". Han sa att jag skulle vara lugn. Sedan i bytet efter gjorde jag två mål på sex minuter, säger Jonas Pettersson.

LÄS MER: Gjorde fyra mål framför ögonen på chefen

Sedan har det fortsatt, målskyttet. När Ljusdal nu har spelat klart sina försäsongsmatcher har Jonas Pettersson stått för 28 (!) mål totalt. Och då är plojmatchen mot Hellmyrs United och "internmatchen" mot Järvsö Bandy borträknade.

– Vi var väl inte helt överens, jag kände mig mer som en halv eller defensiv mittfältare. Men ju mer vi pratade och ju mer han (Patrik Larsson) la fram det så sa vi att vi kör, så får vi se vad det leder till. Utslaget har ju varit bra, säger Jonas Pettersson.

Överraskad?

– Ja, det är jag väl lite, helt klart. Jag förväntade mig inte den här utvecklingen när vi bestämde det här i mars-april, säger han.

Ljusdal har plockat in Micha Svechnikov, Olle Sundin och Marcus Wikman till den här säsongen – och de är viktiga spelare bakom Jonas Petterssons alla mål.

– Det har rullat på, och vi har byggt på bitar i varje match. Man hittar åkvägar, man hittar timing. Micha, Olle och "Muffe" slår fantastiska passningar, säger Jonas Pettersson.

Ljusdal är superfavorit till att vinna den norra allsvenskan i bandy. Det är heller inget som Jonas Pettersson försöker sopa under mattan.

– Vi pratar om att vi vill ta oss tillbaka till elitserien. Det känns bara dumt att säga något annat än att vi ska spela ett kval i februari. Men det är ändå jätteviktigt att vi pumpar in energi och är ödmjuka inför uppgiften. Vi ska spela våra 18 matcher, och vi måste ju ta poängen, säger han.

– Men gör vi det som vi pratar om så tror jag inte att något lag orkar stå emot oss i 90 minuter, fortsätter Jonas Pettersson.

När du kommer hem och funderar, har tanken slagit dig hur många mål du kan göra i den här serien?

– Faktiskt inte. Det är jättesvårt att sia om ett antal, svarar Jonas Pettersson, men lägger sedan till:

– Däremot så är det väl ett litet mål jag har själv att vara i toppen av skytteligan i allsvenskan... eller vinna den.

LÄS MER: Tränaren om Pettersson: "Han blir nyttig"