Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är mångmiljonären bakom Vänersborgs jättesatsning: "Jag ska se till att klubben lever vidare"

Leif Bengtsson, 52, är nyckelpersonen bakom IFK Vänersborgs ryska stjärnvärvningar. Bakgrunden till mångmiljonärens engagemang? En bortgången vän. – Jag frågade vad han tyckte att jag skulle ­göra. ”Satsa på bandyn”, sa han. Det räckte, säger Leif Bengtsson i en lång intervju med Sportbladet.

Annons

Det finns inte en bandyentusiast som har missat IFK Vänersborgs supersatsning inför nästa säsong. Under några intensiva dagar i början av maj presenterades först sexfaldige världsmästaren Pavel Bulatov , sedan jättelöftet Nikitva Ivanov och därefter giganten Sergej Lomanov Jr – ensam i bandyvärlden med nio VM-guld och av många ansedd som den bäste bandyspelaren någonsin.

I en intervju med Sportbladet berättar ett av nyckelnamnen i satsningen, entreprenören och mångmiljonären Leif Bengtsson, om sin roll i IFK Vänersborg. 14 sponsorer ska ha satsat extra mycket pengar för att ro den ryska stjärntrion i hamn. 52-åringen, som sedan två år tillbaka är styrelseledamot och sponsor i klubben, är en av aktörerna som pumpat in mest pengar.

Leif Bengtsson, som driver flera företag, var en av två som startade Salladsbaren i Sverige AB som sedan blev Picadeli AB. Tidigare i år berättade han för TTELA om hur företaget, som omsätter fem miljarder kronor och har över 800 anställda, såldes för miljardbelopp. Enligt Sportbladet har företaget levererat salladsbarer till över tusen livsmedels- och servicebutiker.

Så hur kommer det sig att den framgångsrike entreprenören valt att satsa så stort i IFK Vänersborg?

– Jag har haft glädjen att tidigt kunna äta mig mätt. Jag och frun har nyligen köpt ett sommarställe på kusten. Det är inget för mig att köpa Ferrari och sånt och sitta på rivieran och dricka champagne, jag vill hjälpa föreningar och folk som har det tufft – jag tror på engagemanget, sade Leif Bengtsson till TTELA i mars.

Till Sportbladet berättar han att engagemanget i IFK Vänersborg är för att hedra Lennart Andersson – pappa till Petter Andersson som tvingades sluta med bandyn i höstas – som gick bort i sjukdomen ALS år 2005. Lennart Andersson var en av Leif Bengtssons bästa vänner.

– Vi pratade mycket på slutet, och jag frågade vad han tyckte att jag skulle ­göra. ”Satsa på bandyn”, sa han. Det räckte. Då gjorde jag det, och jag har fått möjligheten till det också, säger Leif Bengtsson, som gjorde sin första sponsorinsats till IFK Vänersborg 2010, till Sportbladet.

LÄS ÄVEN: LISTA: Vårens tio bästa värvningar i elitserien

Sedan IFK Vänersborg landade den ryska stjärntrion har intresset skjutit i höjden ordentligt i staden. Enligt Sportbladet har klubben bland annat sålt säsongskort för 1,5 miljoner, att jämföra med rekordnoteringen 800 000 kronor från i fjol. Leif Bengtsson tror att publiksnittet i Arena Vänersborg kan öka med 1 000 åskådare kommande säsong.

Med Leif Bengtssons förmögenhet och engagemang riskerar klubbens jättesatsning inte heller att bli en "dagslända". Han är garanten som säkrar IFK Vänersborgs framtid.

– Jag är en trygghet och ska se till att klubben lever vidare, men jag blir förvånad om det behövs. Hela Vänersborg är med i det här och det känns som att klubben är hemma med affischnamnen som kommer, de två bästa och kanske den mest lovande bandyspelaren i världen, säger Leif Bengtsson.

LÄS ÄVEN: Million: Det kan bli den häftigaste elitserien någonsin (från april)

En fråga som alla ställer sig är hur mycket en spelare som Sergej Lomanov Jr kommer att tjäna i IFK Vänersborg. Enligt uppgifter till Sportbladet handlar det om 250 000 kronor i månaden.

– Det finns ingen sanning i det. Jag har hjälpt till i förhandlingarna och pengarna var helt ointressanta för honom. Visst tjänar han skapligt, men om han brytt sig om pengarna hade han stannat i Ryssland, säger Leif Bengtsson till Sportbladet .