Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ny ordförande i Edsbyn Bandy: "Jag har aldrig upplevt en bygd med så otrolig energi"

En 51-åring med rötterna i Göteborg och en gång på toppnivå i flera sporter – dock inte bandy. Där har ni "doldisen" som tar över som bandybas i Edsbyns IF när Thomas Zetterqvist lämnar efter åtta år på posten. – En stark ungdomsverksamhet ska ge vass topp, säger Michael Bolin, numera med den privata basen i Alfta.

Annons

Vid tisdagens årsmöter var det dags för ett – helt odramatiskt – skifte på "bandytronen" i Edsbyns IF.

– Det känns som jag hållit på länge nog, men jag blir kvar i styrelsen, säger 68-årige Thomas Zetterqvist, som inför säsongen 2008/09 tog över efter Jerker Persson just i slutet på Edsbyns glänsande guldera.

Men det var samtidigt en tid då det inte fanns särskilt mycket guld i klubbens kassakista.

– Det var till en början en ekonomiskt bekymmersam situation. Då värmde det särskilt när spelarna själva erbjöd sig att sänka sina löner. Och det var ju också lite typiskt för Edsbyn, säger Zetterqvist, som ser drivkraften i en liten bygd som den viktiga grundbulten i en verksamhet med både bredd och spets.

– Det är ett hårt arbete, och det är helheten som gör allt möjligt. Det handlar enbart om en glädje att jobba med något där hela samhället är med oss.

Extra glädjande är en stark ungdomsverksamhet , menar Thomas Zetterqvist.

– Edsbyns IF tog det allra första JSM-guldet 1955, förra säsongen kom klubbens nionde guld. Vetlanda är näst bäst med sex JSM-guld. Det är också en grej, att de två minsta orterna i elitserien är så starka på ungdomssidan. Det finns en lång och stolt tradition att förvalta.

Det är också en given målbild för den nyvalde ordföranden Michael Bolin.

– Vi vill gärna dominera igen, men vill samtidigt göra det på vårt sätt och med de resurser som finns. Edsbyn ska fortsätta att utveckla unga talanger för att prestera i vårt spetslag, säger Michael Bolin, med rötterna i Göteborg (Bollebygd) och med en lika gedigen som brokig bakgrund inom idrotten.

– Jag har ett SM-guld i judo, och en RM-titel i golf och spelat i näst högsta divisionen i fotboll med Norrby Borås. Men bandyn blev jag bekant med först när jag kom till Hälsingland, säger Bolin, som gjorde sin första hälsingesejour på Ericsson i Söderhamn i början av 90-talet.

Han var snart nog tillbaka i Hälsingland och Alfta som VD för Nefab under åren 1997-2001.

Det var under den tiden han kom i närmare kontakt med såväl bandyn som Edsbyns IF, både i egenskap av sponsor och som ekonomisk rådgivare.

– Det var så sympatiskt, alla är så engagerade här. Jag har flyttat runt rätt mycket men har aldrig upplevte en bygd med en så otrolig energi, säger 51-årige Michael Bolin, som under den här perioden också träffade sin blivande fru Maria Moreno.

För några år sedan köpte de Morenos släktgård Lunda i Alfta, och har nu flyttat upp från Alingsås.

– Nu är det vår nya bas, och jag trivs väldigt bra. Jag känner mig som hemma i Hälsingland numera, säger Michael Bolin.

Styrelsen i Edsbyns IF Bandy 2016/17

Ordförande: Michael Bolin.

Vice ordförande: .Lars Lindh.

Övriga ledamöter: Thomas Zetterqvist, Christer Berglund, Yvonne Eriksson , Carina Lindberg, Urban Sigfridsson.

Avgående: Bengt-Olov Forsblom.