Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är statistiken och taktiken som ligger bakom Bollnäs segersvit: "Berlin åker mindre nu"

Att Bollnäs är elitseriens formstarkaste lag har väl inte gått någon förbi.
Förklaringen?
Mätningen av spelarnas rörelsemönster och belastning under matcherna – som lade grunden till en taktisk förändring.
– Vi ser ju att vi har blivit mycket bättre, säger fystränaren Magnus Keller om nyckelspelarnas kortare byten.

Sedan 2014 använder tio av Bollnäs spelare mätsensorer under matcher och träning. På så sätt kan tränarstaben, och främst fystränaren Magnus Keller, följa spelarna på en rad olika sätt. Satsningen på mätningarna och det man kallar Geo Sports Center är ett samarbete mellan Bollnäs Bandy, Future Position X och Högskolan i Gävle.

Mätaren registrerar bland annat åksträcka, åkmönster, maxhastighet, aktuell hastighet, arbetsbelastning och hjärtfrekvens. Statistik som kan styckas upp och brytas ned på många olika sätt.

Det är samma metod som en rad av världens stora fotbollsklubbar använder sig av. Det engelska succélaget Leicester är ett exempel.

– Där man kommit så långt att man skräddarsyr träning. Det är dit vi vill nå, det här skapar förutsättningar för det och genom att titta på pulsmätningar och åkmönster så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Bollnäs fystränare Magnus Keller.

En annan del i projektet är såklart att man får underlag från matcherna. Någonting som har gett en extrem effekt den här säsongen. Bollnäs inledde säsongen aningen knackigt, men sedan mitten på november har man agerat som ett nytt lag. Med tolv raka matcher utan förlust som facit.

Det var efter matchen mot Edsbyn (4–4) som någonting hände. Magnus Keller förklarar vad.

– När vi gick igenom PDF-rapporter på vissa spelare så såg vi att man var inne för länge, och då går hastigheten ner. Då kunde jag gå in till Jocke (Forslund, huvudtränare) och säga att Berlin och Hellmyrs inte kan vara inne hela tiden. Är man inne för länge är risken stor att man drar på sig syra ganska tidigt. Gör man det under första 20 är risken att man blir borta hela matchen.

Joakim Forslund lyssnade, och fattade ett beslut. Laget styrde om – och införde tätare byten.

– I Sandvikenmatchen hemma, efter Edsbyn, började vi byta mer frekvent och se till att alla är mer delaktiga. Och vi ser ju att vi har blivit mycket bättre. Skulle vi ha varit kvar i det gamla mönstret med att inte byta så vet jag inte, det klarar inget lag med två världsspelare av, säger Magnus Keller.

Det var helt utifrån den här statistiken som ni såg att ni behövde korrigera bytena?

– Ja, absolut. Om man tar Berlin som exempel, han åker ju lite mindre i snitt nu. Men när han är inne åker han ändå snabbare. Distansen i höghastighetszonerna har ökat. Vi pratade med "Bella" om det, och vi har en bra kommunikation. Allt handlar om belastning. Sen ska man komma ihåg att det finns flera delar i att vi vinner mer nu. Men det här är en väldigt viktig del.

Läs mer: Daniel Berling efter Bollnäs nionde raka seger: "Extra skönt mot ett topplag"

Sven Blomqvist, lektor på Högskolan i Gävle, samarbetar med Bollnäs kring mätningarna och bidrar med en forskares öga och kunskap. Även han har sett skillnad på spelarnas mätvärden efter att de kortare bytena infördes.

– I början av säsongen låg flera av nyckelspelarna väldigt högt över sin laktattröskelnivå, vilket betyder mjölksyra. Då blir man trött i slutet av matcherna. Ligger man där drar man på sig trötthet som i slutändan gör att man förlorar eller att man tappar en match, säger han och fortsätter.

– Man ser en förändring nu, det har sjunkit, nyckelspelarna jobbar inte alls lika högt nu. Det gör i sin tur att man kan hålla en högre hastighet och bättre tempo hela vägen, och man kan vinna matcher mot slutet.

Framöver hoppas Bollnäs att man kan utveckla systemet ännu mer. Eventuellt kan man även använda systemet live under matcherna, och inte bara analysera materialet efteråt.

– Vi skulle kunna ha direktkontakt med Jesper som sköter bytena, och säga att nu är det dags att byta. Sen kan vi kolla när pulsfallet ser bra ut, och spelaren kan komma in igen, säger Magnus Keller.

Samma sak gäller på träningssidan, där den insamlade datan lägger grunden till mer individanpassad träning. Dessutom blir onödiga överbelastningsskador enklare att förutspå innan det är för sent.

Magnus Keller fortsätter med att låta stjärnan Daniel Berlin utgöra ett exempel kring hur träningen kan fungera.

– "Bella" ville bli mer explosiv. Ja, då får vi jobba mer med maxstyrkan under försäsongen. Men samtidigt måste du då byta mer frekvent, för blir du explosivare så gör du av med mer energi och då måste du byta fortare. Så den diskussionen måste man våga ta med spelarna.

På samma sätt byttes Per Hellmyrs löpning mot cykling, för att få en träning som bättre passade in på hans personliga mål och utveckling om att bli snabbare.

Även spelare som åker långa distanser under matcherna kan behöva anpassa träningen.

– Åker man upp till 2,7 mil per match i höghastighetszonerna, Helavouri åker exempelvis grymt mycket, så gäller det att kunna syresätta det. Mer muskler betyder lägre syresättning och lättare att få mjölksyra. Det är en balans, säger Magnus Keller och fortsätter.

– Det här är en del i det hela. Sen har vi det taktiska, spelförståelsen, det tekniska och allt annat.

Läs mer: Westh om framtiden – och tvivlen som sporrat honom: "Man vill visa dom som inte har någon koll"

Forskaren Sven Blomqvist fortsätter samtidigt att samla in så mycket information som han bara kan, och följer utvecklingen.

– Tittar man på bandyn så är den underforskad. Vad krävs under en match, vad är det för belastning på olika positioner? För det kan ju styra träningen, hur man utvecklar den. Jag går inte in individuellt på spelare som Magnus gör, men kan titta på helheten. Man måste ha en vetskap innan man driver processen vidare, säger Blomqvist.