Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård press på nya backlinjen i Vänersborg: "Folk är mer engagerade än någonsin"

Vänersborg har stuvat om en hel del inför säsongen.
Och det handlar inte bara om nya offensiva stjärnor – utan även en nästan helt ny försvarslinje.
– Vi jobbar på det under varenda träning, säger Richard Wallin Kamperin om arbetet med att svetsa samman defensiven.

Det pratas, såklart, mycket om IFK Vänersborg inför elitseriepremiären. Av naturliga skäl läggs stort fokus på de offensiva stjärnorna och nyförvärven Sergej Lomanov och Nikita Ivanov.

Så ibland är det faktiskt lätt att glömma bort det nybygge som pågår längre bak i banan.

I den till stora delar nya defensiven är Richard Wallin Kamperin kvar, men numera i en nygammal roll som libero.

– Det är klart att jag har spelat där förut och har gjort några säsonger som libero. Och jag har vikarierat när Röing varit skadad eller sjuk, så det är inte en helt ny roll. Men det är ändå skillnad att spela där hela tiden, säger han.

Runt omkring sig har han flera nya lagkamrater. Simon Blomkvist har hämtats från Broberg och Mathias Johansson har anslutit från IFK Kungälv.

Sen har vi såklart det tredje ryska tillskottet i Vänersborg – den sexfaldige världsmästaren Pavel Bulatov.

– Han är otroligt bra på skridskorna, brytningssäker och duktig med bollen. Man ser detaljerna, att han verkligen har filat på försvarsdetaljer som tennisspel, skridskoteknik med rörlighet och så. Ett proffs i allt han gör, säger Wallin Kamperin.

Det tar tid att spela ihop det nya försvaret och därför lägger Vänersborg mycket tid och kraft på att få detaljerna i det defensiva spelet att stämma.

Det är en stor omställning från tidigare, då numera pensionerade Martin Röing och Richard Wallin Kamperin hade kamperat ihop under många år.

– Det är svårt att säga hur lång tid det tar att få ihop det. Men jag och Röing behövde knappt prata med varandra de sista säsongerna. Låg jag bara rätt så visste jag vad Röing gjorde och tvärtom. Det är en helt annan trygghet såklart men vi jobbar på det under varenda träning, vi ska lära känna varandra fort.

I och med stjärnvärvningarna har bandytempen i Vänersborg stigit – och med det även förväntningarna på laget. Där tror sig Richard Wallin Kamperin, tillsammans med andra mer erfarna spelare i laget, ha en viktig roll.

– Pressen kommer naturligt med värvningarna som vi har fått hit. Samtidigt har vi känt ett tryck att prestera i flera år, men nu blir det lite extra. Man får ta det på rätt sätt och bara se det positiva i att det snackas bandy och att folk är mer engagerade än någonsin, säger 30-åringen och fortsätter.

– Det gäller att inspireras av det, i stället för att känna press. Det ligger mycket på oss rutinerade att klara av att sprida den känslan, för det kommer kanske att gå lite upp och ner.

LÄS MER: Lomanov om barndomstiden i Uppsala

Vänersborg spelar smygpremiär redan på lördagen, i ett hett derby mot rivalen Gripen Trollhättan.

En rivstart rent känslomässigt.

– En väldigt rolig match att spela med en hel del känslor. Jag har flera gamla kompisar som spelar där, så det blir kul.

Själv fick han en hel del uppmärksamhet under försäsongen, då han helt plötsligt återfanns i målprotokollet. Vilket ju inte direkt hör till vanligheterna.

– Hade jag vetat att det skulle bli en sådan uppståndelse hade jag gjort det tidigare, säger Richard Wallin Kamperin med ett skratt och fortsätter.

– Jag har aldrig haft så många sms efter en match, så det var ju roligt. Men jag har alltid sagt att får man bara rätt bollar så kommer målen. Synd att man ska behöva vänta så länge på bollarna bara, haha.

LÄS MER: Bandypuls stora spelarenkät inför premiären