Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellmyrs känslosam efter VM-guldet – dröjde kvar längst av alla på isen: "Jag vill bara njuta"

Per Hellmyrs var bäst när det gällde som mest.
Då blev Sverige världsmästare i Göransson Arena.
– Nu var det verkligen vår tur, säger en känslosam Per Hellmyrs, som lämnade isen sist av alla efter 4–3-segern mot Ryssland.

Det finns få saker som är så svenskt som att vika ner sig när det gäller som mest. Länge såg det ut som att Sverige skulle göra det i VM-finalen, och på nytt se Ryssland ta guld.

Men efter paus växlade landslaget upp och körde över den regerande världsmästaren. En av de mest drivande spelarna i andra halvlek var Per Hellmyrs som visade att det går att vara svensk och vara bäst när det gäller.

– Jag tänkte att vi ska ha det här jävla guldet, det är bara så. Vi bestämde oss i halvtid och gick ut och bara mosade på. Hela andra halvlek har vi, och till slut får vi utdelning. Vi spelar vårt spel hela vägen och vrider upp i intensitet och står på lite mer framåt, säger Bollnässtjärnan, som gjorde sin bästa match i mästerskapet.

– Absolut, det tycker jag. Jag har fått stort förtroende från Svenne (Olsson, förbundskaptenen), och vi har haft många och långa samtal om vad vi ska göra för att stå som segrare här. Jag tycker att vi genomför det på ett bra sätt, och jag får gå all in och köra hundra procent som "på förr". Det känns också bra.

Per Hellmyrs är märkbart känslosam efter dramat, som avgjordes med Adam Gilljams 4–3-mål på tilläggstid, i Göransson Arena. Efter sitt femte VM-guld i karriären pratar han lika mycket med kroppen som med munnen, och Per Hellmyrs dröjde sig kvar på isen längst av alla efter skalpen mot Ryssland.

– Jag vill bara njuta av det här. Man vill träffa lite familj och nära och kära. Jag har en syster som körde ismaskin här i halvtid, så jag fick gnälla lite på isen åt henne, skämtar 33-åringen.

TV: Se Sveriges vilda firande – och Hellmyrs lycka: "Är så jävla värd det här"

Visst allvar ligger det ändå i gliringen, för genom hela mästerskapet har spelarna stundtals halkat omkring och tappat boll i enkla lägen. Per Hellmyrs förklarar:

– Vaktmästarna och organisationen har gjort allt för att få isen så bra som möjligt, men den blir inte hundraprocentig här inne. Det är nåt med ytan, att den blir tung. Det som blir uppåkt lägger sig som "tösocker", det är inte den lätta snön som bara försvinner. Därför blir det att bollen hoppar och det blir lite tekniska fel.

Vad betyder det här guldet för dig?

– Som alltid har varje guld en egen historia och egen tjusning, men det här hamnar också väldigt högt upp. Vi har haft i stort sett samma lag i ett antal år, fallit på mållinjen och varit med om tunga förluster. Men vi reser oss ändå och, fan, vi tror på det ändå och har en fantastisk grupp och bra ledare. Nu var det verkligen vår tur, säger Per Hellmyrs, som även har fyra SM-guld med Edsbyn på meritlistan.

Under söndagskvällen hålls en VM-bankett och av allt att döma blir det drag.

– Nu ska vi fira det här hårt och tillsammans – njuta, umgås, ta lite skumpa, skåla och ha det riktigt gött. Det här är sista kvällen vi har tillsammans, sedan sprids vi för vinden.