Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt bandyderby avgjort i Tjeckien – svenskar i vinnande laget

Aldrig tidigare hade Tjeckien och Slovakien mötts i bandy.
Nu har de spelat ett derby i rinkbandy – med svenskar iblandade.
– Till min hjälp hade jag Viktor Nordmark, lagkapten i Gripen Trollhättan. Dessutom fanns den tidigare elitdomaren Roland Fager med och utbildade bland annat två ishockeydomare i bandyns regler, säger Michael Bratt till svenskbandy.se.

Annons

I Tjeckien spelar de bandy på fullstor plan när det är VM, annars är det rinkbandy som gäller.

I Slovakien hade man aldrig tidigare spelat en match på internationell nivå.

Under den gångna helgen möttes länderna i ett historiskt först derby mellan nationerna. I tjeckiska Nymburk vann hemmanationen med 7–3 – i rinkbandyderbyt.

– Det här var Slovakiens första internationella match, men de gjorde ändå bra ifrån sig. Vi ledde bara med 3–2 i paus och slovakerna hade faktiskt ledningen ett tag. De hade många bra skridskoåkare i laget, men orkade inte riktigt hela vägen, säger Tjeckiens förbundskapten Michael Bratt till svenskbandy.se.

Tjeckien har tidigare varit med i de två senaste VM-turneringarna i ryska Uljanovsk och i Trollhättan.

Slovakien väntar fortfarande på att göra sin mästerskapsdebut. En debut som närmar sig efter att de skickat in en ansökan om inträde i det internationella bandyförbundet samtidigt som de väntar på ett godkännande från Slovakiens idrottsfederation.

– Kommande säsong spelas herr-VM:s B-grupp i Kina där vi ska delta. Även Slovakien har som mål att kunna vara med där, säger Bratt.

Läs också: Domarprofilen Roland Fager slutar: "Döma fotboll och hockey är en baggis jämfört med bandy"

För Plus-kunder: Viktor Nordmark fortsätter samarbetet med Tjeckien: "I Sverige har man ju inte chansen ändå"

För Plus-kunder: Ingen plan och fyra lag i hela landet – Bratts nya utmaning i Tjeckien: "Finns en stor charm"