Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtat sätter åter igen stopp – Fredrik Åström om det tunga beskedet: "Det är tomt"

För andra gången på två år tvingas Fredrik Åström lägga av med bandyn.
Återigen är det hjärtproblem som sätter stopp för karriären.
– Det är tomt, säger den 33-årige Edsbynförsvararen.

Våren 2014 kom det dystra beskedet. Efter att han under en tid känt att kroppen inte svarat som den brukar så fick Fredrik Åström svaret på varför.

Läkarna hittade ett allvarligt hjärtfel och han tvingades till operation av aortaklaffen. Elitkarriären var över – trodde både han själv och läkarna.

Men efter snabba, oväntade och positiva framsteg gjorde Åström mot alla odds comeback i slutet av förra säsongen. Och i år fanns han med i Edsbyns trupp redan från start.

Men satsningen höll bara i åtta matcher. Under söndagen träffade han läkaren och där fick han för andra gången inom loppet av lika många år beskedet att bandykarriären är över.

– Det är väl blandade känslor. Någonstans har jag haft det i bakhuvudet att det kanske inte skulle fungera. Men jag har ändå kunnat träna på bra hela sommaren och hösten och jag var på koll i början på september. Då hade ingenting förändrats, allt såg bra ut, säger Fredrik Åström och fortsätter:

– Det var fortfarande lite läckage på klaffen, men jag visste att det inte går att få det helt bra på en sån operation.

Någonting har alltså hänt sedan ultraljudet i september och fram till nu.

– Det är aortaklaffen som jag har gjort plastik på, någonting som gör att läckaget har blivit större. Därav blir orken sämre och man kan få yrsel och svimma vid hög ansträngning. Hjärtat klarar inte av att pumpa runt tillräckligt med blod.

I matchen mot Hammarby tvingades han att kliva av redan efter tio minuters spel, på grund av just yrsel. Men där och då trodde han inte att det var kopplat till hjärtat.

– Nej, jag reflekterade faktiskt inte så mycket över att det skulle vara från hjärtat, att det var det som var boven i det hela. Jag tänkte mer att det kanske var blodtrycksfall, vätskebrist eller något sånt.

Nu väntar flera undersökningar för att säkerställa exakt vad det ökade läckaget i hjärtat beror på, och för att se om någonting har hänt med den konstgjorda klaffen.

Efter de undersökningarna vet Fredrik Åström mer om hur han ska gå vidare. Men han hoppas att han slipper ännu en operation.

– Jag hoppas att det inte är så pass illa att det behövs en ny operation. Det känns som om att man alldeles nyss har blivit helt återställd och det tog två år. Jag hoppas verkligen inte att det är så illa, men det tror jag inte heller. Jag mår bra i övrigt.

Nu brottas han med besvikelsen över att han åter igen tvingas lägga skridskorna på hyllan.

– Som sagt, trots att man har haft det i bakhuvudet så blir det ändå att... Jaha, vad händer nu? Det är tomt och man har lagt ner en massa tid och energi för att kunna ta sig tillbaka. Föreningen har varit jättepeppande och stöttande för att jag skulle kunna komma tillbaka. Det hade varit kul att ge tillbaka och spela en säsong i alla fall.

Det kanske är för tidigt att svara på, men kommer du att få en annan roll inom föreningen?

– Vi har bara nämnt att jag, laget och föreningen känner att vi inte bara ska bryta helt och hållet. Jag kommer försöka vara med laget någon gång i veckan och hjälpa till. Sen har vi inte pratat om exakt vad, i början är det mer för att träffa gänget.