Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I fjol mästare med VSK – nu designer och kapten i Tellus: "Lite retroanspelning"

Då: Svensk mästare och en del i guldkollektivet Västerås SK.
Nu: Lagkapten och frontfigur i ett Tellus som är utdömt redan på förhand.
– Jag trodde att jag skulle tycka att det var jobbigare, säger Aksel Örn Ekblom om bandylivet i Stockholm.

2013 valde Aksel Örn Ekblom att lämna Tellus för att testa vingarna i Västerås SK. Där blev det tre säsonger, med lika många SM-finaler och två SM-guld. Men inte alltid så mycket speltid.

Nu är han tillbaka i Stockholm och laget som han lämnade för tre år sedan. Men med en stor skillnad så klart – "kvartersklubben" Tellus har tagit sig in i bandyns finrum och ser fram emot en historisk säsong i elitserien.

Aksel Örn Ekblom förklarar valet att byta regerande mästarlaget mot en nykomling som förväntas bli seriens stora slagpåse.

– Det känns som en kul grej med något nytt efter tre år i Västerås. Och jag vill ha lite mer speltid, det handlar om det också såklart, säger han.

Förutsättningarna på Zinkensdamm har det pratats mycket om. Även det är en stor skillnad mot livet i VSK och såklart en aspekt av flytten som Aksel Örn Ekblom på förhand funderade en del över.

– Jag trodde faktiskt att jag skulle tycka att det var jobbigare. Men jag bor så pass nära ändå, jag cyklar hem. Andra i laget har det nog värre. Jag har det förhållandevis bra och förspänt, och det fungerar bra att kombinera bandyn med jobbet. Snart är väl omklädningsrummen klara också.

LÄS MER: Elitserienykomlingens usla förutsättningar på Zinken

26-åringen är född och uppvuxen i huvudstaden. Så när en bandyutmaning dök upp, samtidigt som ett nytt jobb lockade, tog han beslutet att återvända hem.

Men hur var det egentligen med intresset från moderklubben Hammarby?

– Jag pratade lite med dom, men jag fick ingen skön känsla riktigt. Dom är röriga, liksom. Tellus kändes bara bäst.

Det nya jobbet som vi redan har nämnt syns för övrigt även på isen. Aksel Örn Ekblom titulerar sig numera junior art director på en reklambyrå, och känslan för grafisk design gjorde att han fick förtroendet att designa Tellus nya matchtröjor.

Till upptaktsträffen i Stockholm förra veckan hade han med sig den gula varianten. Den som studerar tröjan märker ganska snart att det är någonting som saknas, i jämförelse med "traditionella" matchställ.

– Jag ville ha något som stod ut lite mer. I stället för att ha emblemet på bröstet, som dom flesta har, så ville jag ha namnet Tellus större. Lite retroanspelning, men ändå modernt.

LÄS MER: Överkörda – då sågar Telluskaptenen insatsen

Aksel Örn Ekblom är nyutsedd lagkapten för Tellus, och tar sig an den rollen på sitt eget vis.

– Det är lite svårt faktiskt, hur man ska ta tillvara på det och förmedla saker. Men jag tycker att jag blir bättre på det, för det första. Det var en annan anledning till att jag tyckte att Tellus var en rolig utmaning, som kapten. Jag vill förmedla och göra det vi bestämmer på ett tydligt sätt och vara en förebild. Sen vet jag inte om jag lyckas med det.

Ni är utdömda på förhand. Hur ska Tellus spela i elitserien?

– Vi måste spela ganska cyniskt. Smart, minimera misstag. Vi måste hitta ett sätt att göra saker med bollen också, det går att försvara mycket men lagen är så bra så att man måste ha ett eget spel. Men det kommer att vara tufft så in i helvete.

Er säsong känns egentligen som en lång uppladdning för ett oundvikligt kval, fast så kanske inte ni spelare kan tänka?

– Man försöker undvika det. Men det vore samtidigt orealistiskt att inte tänka i termer av kval, annars vore vi naiva. Men det behöver inte vara något dåligt, det kan vara utvecklande med kval.

LÄS MER: Tellus trimmar elitseriefysiken med effektiv NHL-träning