Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilari Moisala lever proffsdrömmen i Uljanovsk: "Det är bara bandy som gäller"

Efter flera säsonger i elitserien så gick Ilari Moisalas dröm slutligen i uppfyllelse.
Den 32-åriga finländaren signerade ett proffskontrakt med ryska Volga.
Nu handlar allt om bandy – och att lära sig ryska.
– Jag har lärt mig en del, säger Moisala.

Redan under tiden i Broberg placerades Ilari Moisala i den ryska ligan när det spekulerades om hans framtid. Och själv gjorde han ingen hemlighet av att en flytt österut var det stora målet.

Då blev det ingenting och i stället lämnade han Söderhamnsklubben för IFK Vänersborg. Där blev det bara en säsong, innan han inför den här säsongen slutligen fick skriva på det där ryska proffskontraktet. Flyttlasset gick vidare till Uljanovsk och HK Volga.

– Det ryska laget var riktigt på den här säsongen och dom ville verkligen ha mig. Sen är jag 32 år gammal, så det var bäst att prova nu, säger han om varför allt klaffade den här gången.

I staden som hyser runt 600 000 invånare får han på allvar känna på hur det är att vara bandyproffs utomlands.

– Det är bandylivet där, det är väldigt annorlunda än i Sverige. Jätteroligt. Mycket resor, mycket matcher, mycket träningar. Det har alltid varit min dröm att spela där.

Vad är det främst som är annorlunda?

– Det är annorlunda kultur och så där, det är inte så många i vårt lag som pratar engelska. Så man behöver lära sig ryska för att kunna vara med, och jag har lärt mig en del. Men det är bara bandy som gäller när man är där. Och på matcherna är det lite mer hawaiibandy.

Utan ett jobb vid sidan av bandyn så lever han nu ännu mer för sporten än vad han gjorde under tiden i Sverige. Ett liv inuti en rejäl bandybubbla, om man så vill.

– Ja, det blir ju lite så. Jag har inget jobb vid sidan av, utan jag spelar bandy. Det är det jag gör. Man går på hallen och tränar, sen hem och käka lunch innan man åker tillbaka till hallen på kvällen. Det är mycket så.

Den ryska ligan har utökat antalet matcher och avstånden i det väldiga landet gör att Ilari Moisala och hans lagkamrater ofta är på resande fot under långa perioder.

– Det är lite jobbigt också, När serien börjar och du reser i två till tre veckor så blir det inte så mycket träningar däremellan. Det är speciellt. Men det har som sagt alltid varit en dröm för mig, så jag njuter.

Finns det något lag som kan utmana Neftyanik då?

– Neftyanik är ett jättebra lag med hög kvalitet, men hur brukar man säga? Bollen är rund, man har alltid chansen.

Vi träffas strax efter Finlands förlust i gruppspelsmatchen mot Ryssland. Det är Finlands andra raka förlust efter premiärnederlaget mot Sverige. Rysslandsmatchen var ändå ett fall framåt för Finland.

– Vi hade den riktigt finska känslan i matchen den här gången. Att alla krigar i 90 minuter och vi skapar en del lägen men det är så små marginaler, vi måste göra mål på våra chanser.

Nu har ni mött både Sverige och Ryssland. Vilket lag kändes starkast?

– Det är jättejämnt, båda spelar lite annorlunda bandy. Dom måste spela mot varandra, sen vet vi, haha. Men det är alltid tufft att möta båda. Ryssland provar hela tiden att göra mål, det blir jättejobbigt på defensivlinjen där. Det händer någonting hela tiden.