Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättetalangen Joel Broberg går i pappas fotspår: "Jag har gett allt jag har"

Som liten grabb fick han följa med pappa Peter in i A-lagets omklädningsrum.
Nu sitter han där själv – en 16-åring som tagit plats bland stjärnorna i Villa Lidköping.
– Det har gått oväntat fort, säger supertalangen Joel Broberg.

Joel Broberg fyller 17 år dagen före nyårsafton. Sin ringa ålder till trots har han slagit sig in i ett av Sveriges bästa bandylag och han delar numera omklädningsrum med en rad världsspelare.

Och att det är i just Villa Lidköping som han har lyckats få sitt första A-lagskontrakt är såklart speciellt. Familjebanden till klubben är starka – det var här som hans pappa spelade bandy i 13 säsonger. Totalt blev det en bra bit över 300 matcher i Villadressen för Peter Broberg.

Joel Broberg minns barndomsåren och hur han växte upp med bandyn.

– När man var liten gick man alltid och kollade på matcherna och man fick vara med i omklädningsrummet. Det var väl mycket därför som det blev bandy, säger han.

Några större likheter, spelmässigt alltså, delar han däremot inte med pappa. Joel Brobergs starkaste signum är hans skridskoåkning.

– Nej, vi är inte lika på det sättet. Han var ju back, så...

I takt med att Joel Broberg växte upp tillhörde han alltid en av de främsta i sin årskull. Han har redan nu rutin från flera världsmästerskap på juniornivå och i fjol röstades han fram som årets pojkspelare på Bandygalan.

Bakom den utvecklingskurvan hittar vi faktorer som träningsvilja och en målmedvetenhet att alltid bli bättre.

– Jag har alltid tyckt att det har varit kul, det har alltid varit roligt att åka ner till träningen. Jag har gett allt jag har på varje pass.

LÄS MER: Jättetalangen skriver A-lagskontrakt med Villa

Det behöver inte sägas att steget från juniorspel till elitserien är stort. Joel Broberg ska dessutom anpassa sig till en tämligen ny roll som vänsterhalv. Tidigare har han mest hållit till på mitten eller i anfallet.

– Det är lite nytt för i år, jag tycker att jag har vuxit in i det mer och mer för varje match. Det går bra, för att inte ha spelat där så länge.

Hur är det att som 16-åring kliva in och ta plats i omklädningsrummet, bland sådana spelare som finns i Villa?

– Det är en stor grej såklart. Det är kul och man lär sig mycket av dom. Och dom försöker hjälpa mig ganska mycket, så det är väldigt lärorikt.

Johan Esplund har tidigare sagt att han är imponerad över hur utvecklad du är som spelare. Håller du med om det?

– Ibland är det så, men ibland kan man känna att det är lite för mycket junisspel i vissa situationer. Men jag lär mig ju mycket av att vara med bland dom stora. Jag är ung och kommer in i det mer och mer.

Joel Broberg pekas, tillsammans med spelare som Martin Landström och Robin Öhrlund, ut som svensk bandys stora framtidsnamn.

Men någon press att leverera utifrån de förväntningarna känner han inte av.

– Inte så mycket faktiskt. Det är mer att ta vara på chansen och göra det bästa man kan.

Han har redan hunnit med att göra två mål den här säsongen, ett efter hörna och ett riktigt drömmål i samband med en solokörning mot Tillberga.

LÄS MER: Hyllade superlöftet gjorde första A-lagsmålet i Villa

Att drömmen om att spela i Villa Lidköpings A-lag har gått i uppfyllelse redan i mellersta tonåren är däremot ingenting som han hade räknat med.

– Det har gått väldigt fort, man har alltid velat vara med i a-laget. Det är ett mål som man har haft, men det har gått oväntat fort.

Vad är nästa mål då, nu när du står här med ett A-lagskontrakt?

– Det blir väl att ta en fast plats, och bli mer delaktig i spelet för varje match som går.

På fredag kväll väntar ännu en höjdpunkt under hans första säsong på seniornivå. En repris av fjolårets SM-final, då Villa ställs mot Västerås SK på bortais.

– Det blir alltid tuffa matcher, dom har mycket fart och så och är säkert lite revanschsugna och vill komma på banan igen, säger Joel Broberg.

LÄS MER: Här är Villas nya sponsor – Bert Karlsson går in med pengar för varje bortaseger