Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Löfstedt formar Vetlandas framtid – som ny bas på bandygymnasiet: "Vill lära ut den moderna bandyn"

Han är redan lagkapten och oerhört viktig för Vetlandas spel.
Nu har Johan Löfstedt fått en ännu större roll i klubben – som instruktör för framtidens stjärnor på bandygymnasiet.

Vetlanda har länge varit en plantskola i svensk bandy – inte minst på sistone med dubbla SM-guld för P20 de två senaste åren. Sergej In-Fa-Lin har hyllats för sitt arbete med ungdomarna på Njudungskolans bandygymnasium, men när han nu flyttat till Sandviken för ett tränarjobb blev det en plats ledig.

Och valet föll på snart 30-årige Johan Löfstedt, redan van vid att ta stort ansvar i Vetlanda. Han läste själv barn- och fritid i kombination med golfinriktningen under sin gymnasietid och har alltid haft en önskan om att jobba med ungdomar.

Nu får han chansen att forma Vetlandas framtid – både på och utanför isen. På sitt eget sätt.

– Så är det, jag får lägga upp och både teori- och ispass hur jag vill, det är helt upp till mig. Det var väldigt roligt att få frågan och eftersom det är på 70 procent passar det perfekt att kombinera med bandyn. Sen hade varit skönt att ha någon att bolla lite med, men det har funkat bra hittills.

Vilken lärarerfarenhet har du?

– Ingen alls, mer än att jag var lite hjälpreda och ryckte in på timmar åt Peter Isaksson på bandygymnasiet i Sandviken när jag var där. Men jag är väl anställd på min livserfarenhet, jag har spelat i elitserien i elva år och har en hel del att bidra med.

Var det inte nervöst att ta över just efter Sergej In-Fa-Lin som gjort ett så uppskattat jobb före dig?

– Sigge är ju framför allt extremt duktig på individuell utveckling, där är jag inte i närheten, men jag tror ändå att jag har mycket kunskap att dela med mig av om den moderna bandyn och vad som kommer krävas i framtiden.

Och hur ser den moderna bandyn ut?

– Den tekniska förmågan hos varje spelare blir viktigare och viktigare, oavsett om man är anfallare eller försvarare, och man måste kunna bemästra de flesta moment i spelet oavsett vilken position man har.

För mig handlar det om ledarskap, och i Vetlanda har vi alltid haft storspelare som stannat kvar och blivit ledare. Under min uppväxt har jag haft Kent Edlund, Kenth Hultqivst, Dag Klingborg, Curt Einarsson och några till som man lärt sig av.

Varför har just Vetlanda en så stark tradition av att få fram talanger?

– För mig handlar det om ledarskap, och i Vetlanda har vi alltid haft storspelare som stannat kvar och blivit ledare. Under min uppväxt har jag haft Kent Edlund, Kenth Hultqivst, Dag Klingborg, Curt Einarsson och några till som man lärt sig av. Sen får vi inte glömma klubbarna runt omkring. Vi har många spelare från till exempel Åby och Tranås som hamnat hos oss som juniorer, där har de klubbarna gjort ett bra jobb.

När vi träffar Johan Löfstedt i samband med bandyns upptaktsträff är han där tillsammans med Martin Landström, kanske den främsta symbolen för Vetlandas lyckade utvecklingsarbete just nu. Årets bandyjunior de två senaste åren spås en lysande framtid – inte minst av Löfstedt.

– Han är otroligt teknisk och har en spelstil som är rätt lik Johan Esplund, och kommer bli fantastiskt duktig. Han har redan en ordinarie plats hos oss, 19 år gammal, så Martin ska man absolut hålla ögonen på.

Vetlanda blev femma i fjol, klubbens bästa placering sedan elitserien började kallas just elitserien – mycket tack vare det lyckade samarbetet mellan framspelaren Johan Löfstedt (22 mål+26 assists) och avslutaren Joakim Andersson (45+9).

Som en följd av det fick Löfstedt finna sig i att bli punktmarkerad vid upprepade tillfällen vilket fått Vetlanda att vilja bredda spelet den här säsongen för att inte bli lika beroende av sin lagkapten.

– Så är det i bandyn, man tillåter punktmarkeringar och då måste man som lag använda fler spelare. Det är svårt att komma loss själv när man har en gubbe på sig hela tiden och gör man det gäller det att få bollen i rätt läge också. Men det är inget jag grinar för när det händer, man får försöka lösa situationen i stället och jag och Jonas (Claesson, tränare) har pratat en hel del om det.

Vad tycker du om att det är tillåtet?

– Jag har aldrig tyckt att det ska vara det, så det är inget jag säger bara för att jag själv har drabbats. Vi pratar om att ha mycket publik och bjuda på den bästa bandyn och då måste också artisterna få göra sina grejer. Som när Magnus Muhrén punktades, ska man ta bort den största artisten på plan?

Tor du att det finns en risk för att du blir punktad även den här säsongen?

– Jag tror inte vi kommer få se det särskilt ofta, det finns så otroligt många bra spelare i alla lag nu så ska man hålla på och punkta så blir det nog bara fel. Lagen värdesätter sitt eget spel mer så jag hoppas det försvinner mer och mer och jag tror till exempel inte att Lomanov kommer bli punktad så mycket, och inte Esplund heller.

Vi har många spelare som är bra på att slå dom bollarna och är det nåt vi är duktiga i Vetlanda så är det flippspelet på djupledsåkande forwards. Det sitter i vårt DNA.

– Och vi ska vara så bra som lag att vi inte står och faller med om jag eller Jocke blir punktade. Han är så otroligt bra i djupled, men det är det inte bara jag som vet om i vårt lag. Vi har många spelare som är bra på att slå dom bollarna och är det nåt vi är duktiga i Vetlanda så är det flippspelet på djupledsåkande forwards. Det sitter i vårt DNA.

Är det det som är er identitet?

– Så är det, vi är ett hårt jobbande lag som är vassa i sina omställningar och vi vill spela en snabb anfallsbandy när vi får chansen. Det var väldigt framgångsrikt förra säsongen men höll inte hela vägen när vi mötte ett Villa i kvartsfinalen som backade hem på oss, då blev det tuffare.

Ja, ni blev femma i fjol, men valdes ändå som tvåa av Villa Lidköping. Känns inte det rätt otacksamt?

– Det är så det är. Jag kan tycka att man ska få välja, att det är viktigt att bli topp fyra i svensk bandy för då får du välja. Så jag är för det systemet ändå.

Kan ni slå er in på topp fyra i år?

– Vi är bättre nu i alla fall, mycket bättre till och med. Sen om vi blir högre upp i tabellen är mer tveksamt eftersom andra lag runt omkring oss också ser starkare ut. Men känner vi att vi närmar oss topp 4-lagen och är där och nosar, även om vi inte riktigt slår oss in, kommer jag vara nöjd.

När jag kom till Sandviken var det nästan en chock att se att det var så mycket på blod och allvar på träningarna, att det nästan var viktigare att vinna träningen än elitseriematcherna.

– Vi är unga fortfarande. Det kan vi inte gömma oss bakom men vi har en genomsnittsålder på 22,5 år och är fortfarande under utveckling. Får vi behålla laget och jobba på så kommer det komma, det är jag övertygad om.

Du säger att det är stor skillnad på träningarna i Vetlanda nu jämfört när du kom hem från Sandviken för tre år sedan. Hur menar du då?

– När jag kom till Sandviken var det nästan en chock att se att det var så mycket på blod och allvar på träningarna, att det nästan var viktigare att vinna träningen än elitseriematcherna.

– När jag kom hem var det tvärtom, då tog man inte tillvara på alla träningar, det var mer att man bara var där. Nu har vi kommit till den punkten att vi ser en utveckling hela tiden och ställer högre krav på varandra. Ska vi ta klivet mot de allra bästa så är det på träningarna vi måste göra det, och det är där vi är nu. Sen får vi bevisa det på matcherna.