Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalix är elitseriens rikaste klubb – på pappret: "Det är tomt på banken"

Kalix är elitseriens rikaste klubb – på pappret. Men på bankkontot är det tomt. – Vi kan inte urholka något mer, säger Kalix ekonomiansvarig Henrik Eriksson.

Annons

I Bandypuls sammanställning om det ekonomiska läget i elitserieklubbarna är det en punkt som sticker ut mer än andra: Kalix redovisar störst eget kapital av alla.

– Det säger ju att vi har varit återhållsamma och försiktiga tidigare. Vi har aldrig haft någon anställning samtidigt som vi tagit in sponsring, så allt har varit netto. Vi har haft låga kostnader kan man säga, säger Henrik Eriksson.

Med 2,5 miljoner kronor i eget kapital är Kalix elitseriens rikaste klubb på pappret. Men sanningen är en annan.

– Det är tomt på banken, säger Henrik Eriksson.

Anledningen till Kalix starka egna kapital är i stället den arenatillgång som klubben har i Kalix IP.

– Vi äger den förutom själva frysanläggningen. Kommunen äger banan medan vi har staket, biljettkurer, bandykåtan, kiosker, omklädningsrum, kanslilokal, läktare och reklamanordningar, säger Henrik Eriksson.

Under klubbens första säsong i allsvenskan, dåvarande elitserien, 1993/1994 hade Kalix ett publiksnitt på närmare 2 800 åskådare – bäst i bandy-Sverige den säsongen. Första året i högstaserien gav en vinst på 1,5 miljoner kronor och året därpå fylldes kassan på med ytterligare 600 000-700 000 kronor. För pengarna valde Kalix att investera i anläggningen, bland annat genom att bygga läktare och omklädningsrum.

Investeringarna i arenan har sedan fortsatt och det är de tillgångarna som i dag ger Kalix ett eget kapital på 2,5 miljoner kronor. Det innebär en trygghet inte minst ur elitlicensperspektivet, trots att det är "tomt på banken".

Men Kalix ekonomiska trend har varit dyster de senaste säsongerna. För bara några år sedan hade klubben ett eget kapital på mellan fyra och fem miljoner kronor.

I år backar Kalix med drygt 690 000 kronor. I fjol gjorde klubben ett plusresultat på några tusen, men även året innan noterades en förlust på runt 600 000 kronor.

– Det har varit två "backår" de senaste tre åren och det kan inte fortsätta. Vi kan inte urholka något mer, säger Henrik Eriksson.

– Det vore jobbigt att sälja (anläggningen) för när man äger bestämmer man ju själv över klubblokal, omklädningsrum och så vidare, säger Henrik Eriksson.

Skulle det finnas intressenter att köpa om ni skulle tvingas sälja?

– Ja, då måste kommunen köpa, för det är två andra föreningar där också.