Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalix saftiga nota efter förlustturnén: "Vi kan inte lämna walkover för att spara pengar"

Helgen som gick var Kalix på turné till Bollnäs och Lidköping.
Resenotan: Nånstans mellan 200 000 och 250 000 kronor.
Resultatet på isen: 4–18 efter två storförluster.
– Alla resor är dyra, oavsett om vi vinner eller förlorar, säger målvakten Abbe Bodin.

LÄS ÄVEN: Kalix tunga slut på mardrömsdagen – nollat och överkört

Åtta mil i buss från Kalix till Luleå, hoppa på ett försenat flyg till Arlanda, 23 mil i buss till Bollnäs och torsk med 0–7 . Det var fredagen.

På söndagen föll Kalix med 4–11 mot Villa efter en bussresa på drygt 50 mil från Bollnäs på lördagen. Efter totalt 4–18 i baken på två matcher flög laget sedan från Landvetter till Luleå och tog bussen hem sista biten.

Så kan verkligheten se ut för svensk bandys nordligaste elitserieklubb.

För förre SAIK-målvakten Abbe Bodin, som värvades till Kalix i våras, är det en helt ny realitet – både vad gäller resor och resultat.

– Från början har jag fått försöka acceptera att vi inte kommer vinna så mycket som jag varit van vid tidigare år. Det försökte jag intala mig redan när jag skrev på för klubben. Nu handlar det om att inte få det här att fortgå hela säsongen. Det funkar inte att vi släpper in så här mycket mål varje match, säger 24-åringen, som fick en ursäkt av Kalix lagkapten och landslagsförsvarare Olov Englund efter 4–11 i Lidköping.

– Han bad om ursäkt för att laget inte gav mig chansen. Men sanningen är att resorna i sig inte är så jobbiga. Nu åkte vi från Kalix klockan nio på morgonen. Men det jobbiga med just den här resan var matchen mot Villa. Det var vår sjätte match på två veckor, så vi var lite trötta.

LÄS ÄVEN: Abbe Bodin om nya livet i Kalix: "Rysskänsla – tills jag fick lönen"

Bandypuls har pratat med Kalix kassör Henrik Eriksson. Enligt honom kostade helgens resa i runda slängar mellan 200 000 och 250 000 kronor. Då är allt inräknat – från flyg, buss och hotellnätter till mat och spelarnas ersättning för uteblivet arbete hemma i Kalix.

– Nu klarade vi sista planet hem. Då slapp vi måndagen, säger Henrik Eriksson.

Som kassör, kan det kännas surt med den jättekostnaden sett till helgens resultat?

– Vi tänker inte så. Man tänker mer på bättre reseplanering. Men det kostar samma om du vinner eller förlorar, och i bandy kan 11–4 vara som 4–0 i hockey och 7–0 kan vara som 1–0 i fotboll.

Abbe Bodin är inne på samma spår.

– Alla resor för oss är dyra, även om vi vinner eller förlorar. Hur det än är så måste vi spela matcherna, vi kan inte lämna walkover för att spara pengar. I första halvlek i Lidköping får vi stryk med 4–2 när de har bollen 90 procent av tiden. Då måste man ändå säga att vi har positiva grejer med oss därifrån mot ett sånt bra lag, säger målvakten.

– Att vi gör fyra mål på den restiden vi har... Vi kan inte tänka åt det hållet. Vi måste göra det bästa av det. I de senaste två matcherna har vi mött de två bästa lagen vi mött hittills. Vi hade inte en suck. En sån helg får man försöka hålla ner siffrorna. Vi åker inte till Lidköping och Bollnäs med inställningen att ta två poäng i båda matcherna. En bra dag kan man ta en poäng i nån, det kan man säga oavsett hur färgad eller negativ man är.

Det var tack vare Villa Lidköping som Kalix fick till helgens "dubbelsväng", som Henrik Eriksson kallar turnéerna med två bortamatcher. Enligt honom skulle Villa egentligen ha mött Kalix en fredag.

Helgen innan spelade Kalix mot Hammarby och Tellus på fredagen respektive söndagen. Ändå känner Henrik Eriksson att bandy-Sverige kan göra mer för Kalix. Han lyfter bortamatchen mot Sandviken i januari, som Bandypuls har skrivit om tidigare, som ett felande exempel.

– Med lite vilja går det att ändra serieprogrammet. Sandviken har satt vår match till klockan 17 den söndagen och vägrar flytta den till 16. På grund av en prisutdelning i en ungdomscup åker vi på en till hotellnatt i Stockholm plus en till utebliven arbetsdag för spelarna. Den prisutdelningen hade man kunnat ha på ett annat sätt så att vi hade hunnit hem redan på söndagen. Det lastar på oss enorma resekostnader som inte gagnar svensk bandy.

LÄS ÄVEN: SAIK:s klubbchef: "Vi vill inte flytta på prisutdelningen"

Så hur skulle bästa scenariot med spelschemat se ut för er?

– Dubbelsvängar på västkusten med matcher fredag och söndag. Vetlanda och Vänersborg skulle kunna vara en och Villa och Gripen en. Med lite vilja från övriga lag, som en dubbelsväng i Hälsingland och lite fler ändringar, skulle det nog spara oss en 300 000 kronor.

Samtidigt, är det trots allt inte egoistiskt att tänka att spelschemat ska läggas helt efter er pipa?

– Jo, men alla lag är egoistiska. Det är ingen orimlighet att med lite god vilja se till att man spelar dubbelt när vi är och spelar längst bort. Det är inte heller nån större nackdel att spela fredag-söndag i Hälsingland. Många vill ju inte ha söndagsmatcher, men då kan man kanske få en ny publik som man inte har en fredag kväll.

LÄS ÄVEN: Kalix-talangens sorg – förlorade sin lillebror inför mötet med Vetlanda

På onsdagen ställs Kalix mot Broberg på hemmaplan. Efter en tung inledning i elitserien, där laget just nu är jumbo, tror Abbe Bodin att vändningen kan komma.

– De gör resan och krigar för slutspelsplats och vi för överlevnad. Vi är starka på hemmaplan och det är klart lättare att möta Broberg än topplagen, säger målvakten, som inte är helt överraskad över jumboplatsen i det här tidiga skedet av säsongen.

– Vi visste innan att det skulle bli tufft. Det har varit många tapp på tongivande spelare och så en försäsong som jag inte kommer rekommendera i fortsättningen där jag spelar. Men vi bestämde att köra så och nu har vi sett resultatet. Vi ser framåt, det är match på onsdag (i kväll) och vi har bra chans att ta poäng, säger Abbe Bodin.