Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapten Westh om Bollnäs väg mot rätt kurs: "En balans mellan kontroll och attack"

Som alla elitlag i bandy bygger Bollnäs spelet efter materialet.
I grunden innebär det ett spel med mycket bollkontroll.
– En del ser det som trist, men det är ett vinnande koncept, säger lagkapten Andreas Westh, som samtidigt ser ett behov av en korrigerad kurs inför onsdagens hemmamatch mot Hammarby.

Tre matcher och tre poäng.

Det är ändå en okej start på säsongen, menar Giffarnas 39-årige liberokapten Andreas Westh.

TV: Höjdpunkterna från segern mot Sirius

– I Vetlanda var vi vassa offensivt och kunde ha varit värda mer än en poäng. Sandviken kom med ett mer kompakt och starkare kollektiv spel än jag sett på länge, där hade vi inte många chanser. Mot ett lag som Sirius gör vi jobbet, den typ av matcher vi bara ska vinna hemma på Sävstaås, säger rutinerade Westh, som samtidigt ser en blåorange upplaga som behöver växla upp ett snäpp till.

Läs mer: Segt mot Sandviken

Någon korrigering kan behövas av den stadiga grundkursen, med destinationen satt till Tele 2 Arena i mars.

– Det där är alltid en ganska svår avvägning, det gäller att hitta en sorts kompromiss och balans som fungerar. Vi är på rätt väg, men har kanske inte hittat helt rätt ännu, säger Westh, och förklarar vidare problematiken kring ett vägvinnande och slagkraftigt grundspel.

– Vi har byggt mycket på ett kontrollerande spel med mycket bollinnehav. Många tycker det kan vara tråkigt att titta på, men det är ju samtidigt ett vinnande koncept för oss. Man bygger ju spelet också efter vilka spelare som finns i laget, och vi har inte så många speedkulor precis, säger fortsätter Westh, som också kan se faran i att bli alltför försiktig och lättläst.

– Absolut. Det får inte bli för stereotypt, det handlar så mycket om att hitta den där rätta balansen. Det finns både för- och nackdelar med att gå lite snabbare och rakare framåt, där man riskerar att tappa boll snabbt och åka på omställningar. Vi jobbar hårt på det där, och det känns som vi är på bra väg mot nästa fas.

Om den nu kommer i onsdagens hemmamatch mot Hammarby, det återstår att se.

– Ett problem vi har är ju väderkänsligheten utomhus. Vi har inte tränat på bra is på flera veckor nu. Och idag går det verkligen att börja se effekten som hallarna haft på den unga generationen, den som utvecklar bandyn mot att gå mycket snabbare och spelas lite annorlunda än förr i tiden, säger Andreas Westh, som onekligen har ett historiskt perspektiv på sin sport efter så många säsonger.

Men som 39 år ung ännu inte anar någon punkt på en framgångsrik karriär.

– Nä, risken finns väl att jag kör på förbi 40 år. I dagsläget känns det inte som något problem, allt går ganska lätt och jag är hel och tycker det är så roligt. Det skule vara en stor skillnad om jag hade ont och det tog emot att gå till träningen. Nu känner jag ingen skillnad från när jag var runt 30 år.

Samtidigt bär den ärrade veteranen med sig ett kroniskt problem med dålig disk i ryggen, som då och då ställer till det ganska ordentligt.

– För det mesta är det inget problem, men när det väl slår till och blir akut gör det så ont att jag bara kryper fram. Det är en hemsk smärta, och det blir sängläge några dagar. Men det brukar bara hända någon gång per år, och så har det varit sedan jag var 21 år, berättar Westh, om en känslig rygg som kräver eftertanke – men det är mest i vardagen.

– Det är lite skumt det där, bära ved och dammsuga ser jag upp med men hiva skivstång funkar hur bra som helst.

Bandypuls liverapporterar från Bollnäs–Hammarby. Följ matchen här .

Läs mer: Prytz på bettet i buren