Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlsson om Ivanovs unika explosivitet: "Hela hans kropp är full av snabba fibrer"

Nikita Ivanov kan vara bandyvärldens mest explosiva spelare.
Stefan Karlsson har svårt att minnas att elitserien sett en liknande spelare på senare år.
– Han gör noll till hundra på väldigt kort tid, säger Vänersborgtränaren.

TV: Se höjdpunkterna från Vänersborg–Hammarby

Det är bara att titta på målet i spelaren ovan och njuta. När IFK Vänersborg gjorde 2–0 mot Hammarby på onsdagen var det Nikita Ivanov som stod för hela showen. Det ryska superlöftet fick boll på egen planhalva, drog iväg som en raket, grundlurade Felix Nyman och la in bollen bakom Patrik Hedberg.

Tränaren Stefan Karlsson är en av svensk bandys allra största. Han var till exempel den förste att vinna SM-guld med tre olika klubbar (Broberg, Boltic och Vetlanda). Han har spelat över 100 landskamper och vunnit tre VM-guld, med det historiska guldet i Chabarovsk som höjdpunkt. Men inför sitt ryska nyförvärv Nikita Ivanov står han närmast mållös, trots allt han upplevt genom bandyåren.

– Hela hans kropp är full av snabba fibrer, han är explosiv hela karl'n. Han är väldigt bra tekniskt och kan behandla boll i väldigt hög fart. Riktningsförändringarna han gör, gör att han är svår att ta. Det ser man på det där målet. Han lurar ju Nyman ganska rejält där, säger Stefan Karlsson, som även lyfter fram hans assist till 4–0-målet mot Hammarby.

– Passningen till fjärde målet när Lomanov sätter den i klykan, det säger rätt mycket om hur han utvecklats på den här korta tiden. Han ska utmana och göra sina grejer, men han har lärt sig att ta hjälp av och spela med andra.

LÄS ÄVEN: Hedqvist sköt sönder Hammarby: "En styrka vi har"

Har svensk bandy sett något liknande vad gäller just explosiviteten?

– Frågan kommer ju snabbt så man har inte hunnit fundera, men nej, inte som jag vet. Löfstedt är en sån som har de första skären, men med Ivanov är det lite annorlunda. Han är kubik som är fylld med snabba fibrer och gör noll till hundra på väldigt kort tid, säger Stefan Karlsson

– Esplunds första ryck är också bra. Rosendahl hade enorm kraft på sin tid, men han jobbade mer upp farten. Claesson var också en riktig kraftspelare som vann nio av tio åkdueller, och "Putte" (Patrik Johansson i Vetlanda) har också en enorm fart.

Men Ivanov är i en klass för sig?

– Det låter väldigt stort att säga att han står i en egen klass, men han är just nu den som har det snabbaste rycket.

LÄS ÄVEN: Här är säsongens andra Veckans lag på Bandypuls

TV: Här är förra veckans snyggaste mål i elitserien – enligt Bandypuls

Nikita Ivanov spelade ishockey för bara fyra år sedan. Nu räknas han som ett av bandyvärldens största löften. Enligt Stefan Karlsson har han tagit med sig förmågan att spela på små ytor från hockeyn.

– Det är en begränsad yta i hockey med mycket kroppskontakt, så där måste du verkligen utmana för att ta dig förbi. Det har han verkligen utvecklat i hockeyn. Sedan är det förvånansvärt att han skjuter så pass bra. Det brukar kunna vara en akilleshäl när man kommer från hockeyn, men han har högerskottet.

Nu är frågan bara: Hur bra kan Nikita Ivanov bli?

– Svårt att sia om, men det han lärt sig nu bara på de här månaderna så kan man tänka: Hur ser det ut om två månader? Om ett år? Han har en enorm utvecklingspotential och är i början av sin karriär. Håller han i och tränar och är lyhörd så finns det inget som säger att han inte kommer nå till den absoluta toppen av spelare, säger Stefan Karlsson.