Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigh i historisk premiär med Tellus – mot alla odds: "Hade inte kunnat föreställa mig det"

Dubbla knäskador kunde ha sabbat Martin Krighs karriär.
I kväll spelar han historisk hemmapremiär när Tellus tar emot Edsbyn på Zinken.
– Att man skulle spela elitserien nu trodde man inte, säger mittfältaren.

Att lilla klubben Tellus, som omsatte 570 000 kronor förra året, gör sin första säsong i elitserien är en Åshöjdenresa i sig. När laget spelar hemmapremiär på Zinkensdamm mot Edsbyn i kväll når sagan sitt klimax, undantaget det stundande annandagsderbyt mot Hammarby.

För Martin Krigh, som värvades till klubben från Helenelund inför säsongen 2014/2015, är kvällens historiska match nästan overklig.

– Man visste då att Tellus var ett lag på gång att bygga nåt, men man hade absolut inte tankarna på att vi skulle spela elitseriepremiär hemma på Zinken 2016. Det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger 25-åringen, som först spelade tre säsonger i Helenelund efter flytten från hemstaden Bollnäs år 2011.

LÄS ÄVEN: Tellusmålvakten om årets svettigaste straffräddning

Överlag trodde kanske inte Martin Krigh att han en dag skulle spela elitseriebandy. Han var förvisso en stor talang i moderklubben Bollnäs i ungdomsåren, men en tung knäskada höll på att sabba karriären.

Som 15-åring vred han sönder menisken och tänjde ut korsbandet i högerknät. Skadans omfattning visste han inte om förrän ett år senare när läkarna till slut kommit underfund med hans problem.

– Jag gjorde en titthålsoperation först och då konstaterade läkarna att korsbandet också behövdes opereras. Jag tränade på och spelade faktiskt lite grann, så när jag kom tillbaka till sjukhuset och läkarna frågade hur det gick så svarade jag att det gick förvånansvärt bra. Då sa de att vi inte skulle operera, så de kopplade ur droppet på mig och jag åkte därifrån, säger Martin Krigh.

Som om inte skadan i högerknät vore nog drog han av korsbandet i vänsterknät för två år sedan efter att ha spelat korpfotboll. Två veckor senare var han opererad och redo för åtta månader rehabilitering.

– Man tränade ju ändå med a-laget i Bollnäs när man var yngre, så nånstans trodde man väl kanske att det skulle gå. Sedan flyttade jag till Stockholm för att spela för roligt och för att kunna fokusera mest på jobbet. Då hade man inte elitserien i åtanke, säger Martin Krigh, som jobbar som kontorschef för ett företag inom dataspelsutveckling.

– Men det var hemskt smickrande när Tellus hörde av sig som ändå var ett stabilt allsvenskt lag då. Jag tyckte att det var en rolig utmaning. Att man skulle spela elitserien nu trodde man inte. Sedan vi fick chansen att göra det har det varit en otrolig motivation att lägga ner ännu mer arbete på träningsdelen, det gäller alla i laget.

LÄS ÄVEN: Tellus rasar efter förlusten mot Gripen

Trots den svåra skadehistoriken är Martin Krigh pigg i kroppen i dag. Det kan vara lite stelt i knäna ibland, men det går över.

– Det finns ingen rädsla. Jag känner inte av det och håller inte tillbaka, för jag är inte den spelartypen heller. Jag gillar att köra hundra procent och händer det nåt, då får det hända. Att vara rivig och ligga nära motståndarna gillar jag, och jag har inga problem att dela ut smällar.

Genom åren har Martin Krigh spelat på alla positioner utom som målvakt. I dag är han defensiv mittfältare. Borta mot Vänersborg gjorde han sitt livs första elitseriemål trots 3–12-förlusten.

– Då var det en klen tröst och ingen speciell känsla, men när man tänker efter så var det skitkul att göra första målet. Men jag ser hellre att vi plockar våra första poäng än att jag gör fler mål. Det är det viktiga nu, så att vi kommer in i det här.

Så, historisk hemmapremiär mot Edsbyn i kväll. Vilka chanser har ni?

– Vi vet att det kommer bli tufft, men vi går inte in med inställningen att vi ska förlora varje match med tio bollar. Vi ska göra det bästa av varje match, sedan får vi se vart det leder. Edsbyn är ett riktigt bra lag med individuellt skickliga spelare och bra skytte, så vi får se upp. Man har ju spelat mot Lomanov och grabbarna nu, så man vet vad man har att vänta sig. Vi får fokusera på defensiven, spela smart och utmana offensivt när vi har möjlighet.

Bandypuls liverapporterar från Tellus–Edsbyn. Följ matchen här!