Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönikör Rikard Bäckman om Bollnäs rollspelare: "Han retar gallfeber på stjärnorna"

Bandypuls Rikard Bäckman i krönika med anledning av söndagens bråk i Västerås.

Bollnäsanfallaren Oskar Olsson lägger fler stjärnor på sin lista över uppretade moståndare. Känd blev han som bekant när det var Johan Esplund som han retade upp för ett par säsonger sedan. Den här säsongen har han, bland annat, hunnit med att reta upp Sirius Lars Fall, så det slutade med ett gruff modell större.

Folk kanske undrar varför Andreas Bergwall tappade det fullständigt på söndagen. Jag håller det för helt sannolikt att Oskar Olsson svängde förbi honom och sa några väl valda i samband med Bollnäs matchavgörande mål. Några läppläsare har vi inte tillgång till på Bandypuls – men jag är som sagt helt säker på att det var något hånfullt som kom från hans mun.

SE ÄVEN: Här är bråket

Oskar Olsson är en ytterst tillbakadragen person vid sidan av isen – det är knappast de stora orden och de yviga gesterna som kommer från honom.

Det är hur han är som bandyspelare på isen som är det intressanta. Han är inte bäst på skridskorna, har inte mycket till skott, inte största näsan för mål, är inget spelgeni med boll och klubba och uppfattar heller inte spelet bäst.

Men Oskar Olsson ÄR en extremt bra rollspelare – som bara gör det han är bra på. Överför vi det lite från hockeyn så är han en defensiv forward av rang. Han sliter alltid hund så att lagets offensiva stjärnor kan få vila lite emellanåt – och lyckas i nästan varje match reta upp en bra spelare hos motståndarna så att de tappar lite fokus.

Om en spelare både är dryg och samtidigt väldigt drivande i laget kan det ju i särskilda fall vara värt att dela ut en smäll för att få ut ilskan OCH få bort honom ur matchen. Man tänker ju på en sådan som Pelle Fosshaug här, som både var galen och fantastiskt bra.

Men med Oskar Olsson uppstår ju en problematik – han retar gallfeber på folk, men är inte den som märks av i det offensiva spelet och i poängproduktionen. Därför blir det bara kontraproduktivt att slå tillbaka eller skälla på honom – i största möjliga mån ska han bara undvikas. Men det klarar väldigt få av att göra i dagens elitserie.

LÄS MER: Så förklarar spelarna bråket

Jag kan också titta på Oskar Olsson och bli irriterad över hans spelstil. Men med lite eftertanke så begriper man ju hans stora förtjänster för Bollnäs. Hade jag själv varit bandyspelare skulle jag garanterat gett honom en smäll vid tillfälle – och mitt lag hade förlorat på det.

Jag lägger ingen värdering i hur man bör uppträda som stjärna och förebild – snarare kan jag tycka att det är lite befriande när det blir råkurr och bandyn får lite mera exponering. Brinner det så brinner det, som för Andreas Bergwall. Nu var det ju bara så att Bollnäs slog VSK borta, och Oskar Olsson blev en vinnare.

I nästa match kommer han vara där igen, för att smälla på eller säga något spydigt som får nästa stjärna ur balans.

LÄS MER: Olsson nämdes i enkäten inför säsongen