Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lade av – nu jagar han tredje raka SM-guldet och en VM-plats: "Jag behövde sluta"

Sommaren 2013 bröt Patrik Sjöström sitt kontrakt med VSK och slutade med bandyn. Han hade ledsnat.
Tre år senare har han två raka SM-guld, gjort landslagsdebut och ställt in siktet på att få spela hemma-VM i januari 2017.
– Jag är väldigt nöjd att jag fortsatte till slut, men samtidgt behövde jag nog sluta där och då, säger Sjöström.

Patrik Sjöström har varit en viktig nyckel till VSK:s enorma framgångar de två senaste säsongerna: Två SM-guld, två World Cup-titlar och guld i svenska cupen.

Förra säsongen gjorde den hårdskjutande backen fem (!) av VSK:s mål i den avgörande SM-semifinalen mot Sandviken.

Men verkligen hade kunnat vara annorlunda.

Sommaren 2013 bröt Sjöström sitt kontrakt med VSK och la skridskorna på hyllan. Var tanken.

– Om man dessutom jobbar tar ju bandyn rätt mycket tid av ens liv. Just då kände jag att jag ville göra annat. Nu är jag jättenöjd att jag inte lade av utan tog upp det igen. När jag ser tillbaka är jag väldigt nöjd att jag fortfarande håller på. Samtidigt var det nog det jag behövde, att sluta. Man vet inte vad man har förrän det är borta, säger Sjöström.

VSK har som sagt vunnit SM-guld två år i rad.

Du slutade för tre år sedan för att du ledsnade. Kan det faktum att ni vinner så mycket göra att du tappar motivationen igen?

– Det är nog nästan tvärtom. Det är otroligt kul att vinna och när man vinner så mycket som vi gjort den senaste tiden vill man bara dit igen. Den enda nya spelaren vi har i truppen jämfört med i fjol är Rasmus Sjöström, som för övrigt är jäkligt duktig. När de andra lagen värvar blir det extra sporrande, tycker jag. De andra lagen försöker göra allt för att slå oss och det gör mig motiverad.

I september gjorde Patrik Sjöström landslagsdebut i ett dubbelmöte mot Finland. För tre år sedan, då han kom tillbaka efter att ha slutat med bandyn, var han långt ifrån Blågult.

Dåvarande förbundskaptenen Jonas Claesson sa så här i mars 2014:

– Han har hållit en hög nivå i semifinalspelet, men i min bok är det bara det. Han behöver förlänga den perioden för att nå landslagsklass. Ja, dit har han en bra bit kvar.

Vad säger du om det uttalandet i dag?

– Jag tycker att Claesson hade rätt i det uttalandet då. Nu har jag blivit äldre och klokare, ha ha, och jag tycker själv att jag har höjt min lägstanivå. Sedan har jag väl blivit bättre på det mesta jämfört med då. Även skottet. Nu är jag lite mer trygg i de situationerna.

29 januari–5 februari 2017 avgörs bandy-VM i Göransson Arena, Sandviken.

Vore häftigt att vinna VM-guld på hemmaplan drygt tre år efter att du bestämde dig för att sluta?

– Det vore ju jätteroligt. Men jag har fullt fokus på klubblaget. Sedan vore det ju en bonus för en själv att få spela VM, skulle vara riktigt häftigt. Jag ska göra allt jag kan för att få spela VM på hemmaplan, samtidigt som det finns många bra backar i Sverige och det är hård konkurrens.

På söndagen ska VSK möta Bollnäs i ABB Arena. Efter en tveksam start på elitserien svarade VSK för ett styrkebesked senast då man slog Broberg med 7–3 och var klart bättre matchen igenom.

– Bollnäs är bra med Patrik Nilsson och Christian Mickelsson på topp. De har blivit lite bättre jämfört med i fjol. Det kommer att bli en bra match. I matchen mot Broberg senast tog vi ett stort kliv framåt i vårt eget spel.

Sjöström har haft problem med en fotskada under säsongsinledningen. Och spelar fortfarande med tejpad fot.

– Men det är ingenting som påverkar mig. Det känns bra, säger Patrik Sjöström.