Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendaren blir förbundskapten – i Kina

/

Somalia gjorde VM-debut förra säsongen.
TIll vårens världsmästerskap i Chabarovsk kan bandyn ha en ny debutant:
Kina – med legendaren Hans Elis Johansson som förbundskapten.
– Vi ska i alla fall slå Somalia klart, säger han till Sportbladet.

Annons

Den lilla bandysporten fortsätter att växa. Förra säsongen gjorde Somalia, med Per Fosshaug som förbundskapten, debut i VM-sammanhang.

Sportbladet uppger nu att Kina kan komma att göra debut i VM i Chabarovsk i vår – och detta med Hans Elis Johansson som förbundskapten.

– Jag har inte bokat in några andra jobb under de två veckor det handlar om, säger bandylegendaren, som varit både landslags- och klubbkamrat med Per Fosshaug, till Sportbladet.

– Det vore roligt att vara där samtidigt – och vi ska i alla fall slå Somalia klart.

Hans Elis Johansson besökte Kina i november för att introducera bandyn. Huruvida landet hinner bli spelklart till VM är tänkt att bli klart senare den här månaden.

I januari planeras en uppvisningsmatch mellan Sandviken–Jenisej på vinterfestivalen i Chengdu. Det blir i så fall den första bandymatchen som någonsin spelats i Kina.

– Som det ser ut nu blir basen i Harbin, där det är 25 grader kallt. Det är där skridskokulturen finns, säger Hans Elis Johansson till Sportbladet.

Under sin elitkarriär vann Hans Elis Johansson, som inledde sin karriär i Edsbyn, fem SM-guld med Västerås SK och fyra VM-guld med landslaget.

I dag spelar legendaren bandy i Enebyberg, men enligt Sportbladet ligger hans största fokus nu på Kina som vill satsa på både herr- och dambandy. Bakom hela projektet står även entreprenören Per-Erik Holmström och Sirius-profilen Jan Sjonemark. Den sistnämnde var med och startade bandyn i Mongoliet.

– Det vore väldigt roligt att köra det här tillsammans med Janne och Per-Erik Holmström. Japan och Mongoliet har redan bandy, så de skulle kunna spela matcher mot varandra. För att starta det hela krävs bara ett okej från högre ort. Det som lockar mest är att få en bronsmedalj i dam-VM. Kina längtar efter medaljer i lagsport, säger Hans Elis Johansson till Sportbladet.