Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligachefen om Kalix situation – och onsdagens usla publiksiffror: "Alla är lika förvånade"

Bandy-Sverige gör allt man kan för Kalix.
Publiken sviker trots att bandyn uppmärksammas mer än någonsin.
Det är ligachefen Per Selins samlade bild efter elitserieinledningen.
– Vad är det som gör att vi inte har mer folk på våra arenor? Den frågan har vi med oss hela tiden, säger han.

Det har blåst lätt motvind i bandy-Sverige de senaste dagarna. Först gick Kalix kassör Henrik Eriksson ut och ifrågasatte om elitserieklubbarna inte kunde göra mer för laget från Norrbotten. Sedan kom onsdagens usla publiksiffra där matchen Villa–Hammarby lockade mer publik än fem matcher tillsammans.

Per Selin är ligachef för elitserien. Han delar inte alls Kalix syn om att laget motarbetas.

– De har självklart rätt att ha åsikter, men jag vet att svensk elitbandy och samtliga klubbar hela tiden har Kalix för ögonen och gör uppoffringar när vi gör serieplaneringar, säger Per Selin.

Det vittnar också spelprogrammet om. Kalix spelar alla hemmamatcher på vardagar medan samtliga bortamatcher, förutom den mot IFK Vänersborg en onsdag, sker på fredagar eller helger – för att laget i största möjliga mån ska kunna spela två matcher under sina turnéer.

– Vi har respekt för att Kalix inte tycker att Bollnäs och Villa borta är ett dubbelmöte, men för oss är det ett dubbelmöte även om det är 50 mil från Bollnäs till Lidköping. Och när vi gör vår serieplanering är alla klubbar delaktiga, men tyvärr har Kalix varit minst delaktigt. Det påverkar programmet och det känner de till väl. Men vi har en jättebra kontakt med Kalix och har respekt för att de har stora omkostnader, säger Per Selin.

– Men ta Villa, som fick lotten att ha annandag borta mot Kalix. Det är också en "stor uppoffring". Att de ställde upp på det var för att det skulle vara självklart att vi skulle få Tellus–Hammarby på annandagen. Och Villa–SAIK (som spelades en vecka innan "riktiga" premiären, reds anm) var för att få till en tur för Kalix med fredag-söndag i södra Sverige. Det var det bästa vi kunde få till i förhållande till hur andra lag också vill spela.

Gör bandy-Sverige vad man kan för att hjälpa Kalix, menar du?

– Det anser jag, och i Kalix var man också väldiga nöjda när spelprogrammet var klart. Fokus var att skapa bra matcher för Kalix och utefter det lade vi sedan programmet. Att de kritiserar om vi är bra eller dåliga kan jag köpa, men jag vet hur svårt det är. Vi tycker att vi har gjort det bästa vi kan det här året, säger Per Selin.

Kalix kritik mot Sandviken om att SAIK inte tidigarelägger en match i januari, vad säger du där?

– Där måste jag försvara Sandviken. SAIK är väldigt bra på att ställa upp på förändringar. SAIK sitter inte och vill undvika att ändra matchtid på grund av en prisutdelning, det är mer komplext än så. Det handlar om en av Sveriges största ungdomscuper, tillgång till vaktmästare, isvård – det går inte att lösa på annat sätt.

LÄS ÄVEN: Ändrad matchtid kan spara Kalix 40 000 kronor – men SAIK nobbar

Vi har aldrig haft så mycket media som nu. (...) Likafullt är det mindre folk på arenorna. Då blir det frågetecken.

Och så var det ju det där med den magra publikonsdagen, där Villa–Hammarby lockade fler åskådare än de fem andra matcherna totalt. Per Selin duckar frågan om det är acceptabelt för den kanske bästa elitserieupplagan någonsin, trots att fyra av sex matcher (se faktaruta i slutet av artikeln) spelades på de fyra sämsta publiklagens arenor.

– Vi vill alltid ha mer publik på arenorna, tveklöst. I år är alla lika förvånade. Vi har aldrig marknadsfört bandyn och haft så mycket media som nu. Det har skapats ett helt nytt varumärke för elitserien, egna hemsidor, sociala medier, Bandyplay (som streamar tv-matcherna) har lanserats, inslagen i tv-sporten har blivit mångfalt fler – men likafullt är det mindre folk på arenorna. Då blir det frågetecken, och den frågan har vi med oss hela tiden. Vad är det som gör att vi inte har mer folk på arenorna?

LÄS ÄVEN: Ligachefen: Inom tre år ska vi ha 2 000 åskådare i snitt (från 2014)

Per Selin fortsätter:

– De som tänker kortsiktigt tror att det är Bandyplays fel. Det är inte boven, snarare tvärtom. Vi har fler som ser bandy eftersom vi sänder fler matcher, men det är inga höga tittartoppar som gör att det ska vara mindre folk på arenorna. Vill man vara positiv så är det fler som sett bandy nu, trots mindre folk på arenan.

Hur slår det ekonomiskt mot klubbarna?

– Klart det kan slå lite ekonomiskt när marginalbesökarna inte är där. Men går man tillbaka några år har snittet legat runt 1 400 åskådare och det är 1 300 nu. Det är trots allt ett tapp på drygt hundra, men det är lite avhängt på vilken typ av publiklag vi har.

– Vi har några lag som ökat i publik, men några har tappat några hundra, som hälsingelagen. Och inte minst Hammarby har det tufft. Men ingen klubb är nöjd med publiksiffrorna. Det finns nog ingen patentlösning utan handlar mer om att rannsaka sig själva: Vad är anledningen och vad behöver vi göra annorlunda på arenorna? Vi är jättebra på att spela bandy, men behöver höja arrangemanget och det är en prioriterad fråga för oss, säger Per Selin.

FAKTA

Här är publiksiffrorna från onsdagens omgång

(Klicka på länkarna för att se målen från matcherna)

Villa Lidköping–Hammarby , 2 903.

Edsbyn–Sirius , 1 121.

Gripen Trollhättan–Bollnäs , 532.

Kalix–Broberg , 394.

Tillberga–Sandviken , 296.

Tellus–Vetlanda , 204.