Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liukkonen om finsk bandys närmanden av de stora: "Visat att vi kan utmana rejält"

Den tidigare Bollnässpelaren Juho Liukkonen sköt två mål på Norge när Finland tog den väntade bronspengen i VM.
Nu berättar han om finsk bandys närmande av de två stora nationerna.
– Vi har visat att vi kan utmana Ryssland rejält, och även Sverige. Vi har kommit närmare och närmare, säger han.

LÄS MER: Moisala lever proffsdrömmen i Ryssland

Finland utmanade Ryssland rejält i semifinalen i bandy-VM – men fick till slut ge sig med 4–6. Norge i bronsmatchen blev aldrig något problem, Finland vann enkelt med 11–1.

– Skönt att avsluta med en vinst, så är det ju, säger Juho Liukkonen, som enligt den officiella matchstatistiken gjorde tre mål i bronsmatchen. Men det var två.

– Två gjorde jag, ett på frislag och ett på hörna. Det tredje var det Kumpuoja (Markus) som gjorde. Jag hade väl lägen att göra fler mål också, säger han.

LÄS MER: Bandy-VM tillbaka till fjärran östern

Det var kort tid mellan semifinal och bronsmatch för Finland.

– Tolv timmar mellan matcherna... vi fick jobba för att komma in i det idag, säger den 32-årige mittfältaren, som gjorde fyra säsonger i elitserien för Bollnäs tidigare.

Den snart eviga frågan: Kommer du tillbaka till Sverige?

– Jag har inte sagt nej i alla fall. Men nu har jag skaffat ett bra jobb i Finland, säger Juho Liukkonen, som spelar för sin moderklubb Kampparit i Mikkeli.

– Vi ("Lippi" och Bollnäs) hade ett snack efter förra säsongen, då var det ganska nära, men sen gick det som det gick. Jag hoppas dom tar hem guldet nu, säger Juho Liukkonen.

LÄS MER: Väntad seger mot USA

Förra året gick Finland till final i VM, efter att på ett chockartat sätt ha slagit ut Sverige. Det finska bandylandslaget bör tas på allvar även i fortsättningen, enligt Juho Liukkonen.

– Ja, det vet vi nu. Sverige fick vi bara spela mot en gång här, men vi har visat att vi kan utmana Ryssland rejält, och Sverige med. Finalen förra året var inte bara tur. Vi har kommit närmare och närmare.

SE ÄVEN: Bandypuls studio innan VM-finalen: "Utsålt – annars katastrof"

MATCHFAKTA – BRONSMATCH

Finland–Norge 11–1 (4–1)

Målen: 1–0 (3) Juho Liukkonen, 1–1 (8) Nikolai Rustad Jensen, hörna, 2–1 (11) Markus Kumpuoja, hörna, 3–1 (26) Pekka Rintala, 4–1 (29) Juho Liukkonen, 5–1 (46) Juho Liukkonen, hörna, 6–1 (53) Teemu Määttä, 7–1 (63) Mikko Rytkönen, straff, 8–1 (75) Pekka Rintala, hörna, 9–1 (79) Samuli Helavuori, 10–1 (87) Tuomas Määttä, 11–1 (89) Pekka Rintala.

Hörnor: 17–6.

Utvisningar: Norge 4x10.

Publik: 384.