Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lomanov tillbaka i landslaget – för att vinna VM åt en skadad idrottsnation: "I Ryssland blir vi starkare när det är svårt"

 
Bandy-VM i Chabarovsk
Visa alla artiklar

"Världens bäste bandyspelare" petades inför VM i Sandviken förra året.
Nu är Sergej Lomanov tillbaka i landslaget – för att spela om guld och rysk idrottsheder.
– Alla tycker att det är stort att VM går här i Ryssland med situationen som är, säger storstjärnan i en intervju med Bandypuls.

► Bandypuls sänder VM i Chabarovsk – här är matcherna du ser hos oss

I Sandviken i fjol bröts fyra års rysk dominans när Sverige vände och vann VM-finalen i Göransson Arena. Det var första gången sedan 2001 som Ryssland spelade ett VM utan Sergej Lomanov. Inför mästerskapet hade superstjärnan under uppmärksammade former petats av förbundskaptenen Sergej Mjaus efter vad som tycktes handla om en maktkamp i rysk bandy.

Men efter ett års frånvaro är Sergej Lomanov, som är den ende i bandyhistorien som vunnit nio VM-guld, nu tillbaka i det landslag som rest till Chabarovsk med ett enda mål: Att knocka Sverige av tronen som bäst i världen.

LÄS MER: Rysk förlust i supermötet – Mjaus öppnar upp om petningen av Lomanov: "Inga konstigheter"

Bandypuls träffade den väldige 37-åringen dagen före Rysslands premiär mot Norge. Efter en säsong i Vänersborg är han tillbaka i Krasnojarsk och superlaget Jenisej och leder den ryska poängligan efter 17 omgångar. Från World cup och framåt har formen bara pekat uppåt. Han är glad över att vara hemma.

– Jag känner glädje över att spela i Jenisej igen. Tränarna kräver att när en mittspelare har bollen så måste det komma andra spelare till vänster och höger, så det är bara för mig att lägga ut bollen till de bra spelarna omkring mig så blir det assists från min klubba, säger Sergej Lomanov.

► VM med Bandypuls – följ liverapporteringen från Chabarovsk

Inför årets VM har Sergej Mjaus ersatts av Michail Juriev. Skiftet av förbundskapten var avgörande för Sergej Lomanovs comeback i landslaget.

– Så är det. Tränaren ringde i november och sade att han ville att jag skulle komma tillbaka. Jag sade att vi får se hur det blir med min form och hur jag känner. För tre veckor sedan ringde han mig igen, och när han frågade om jag var sugen så sade jag att det var dags att komma tillbaka, säger han, och undviker frågan om konflikten med Sergej Mjaus.

– Det är historia. Jag vill inte prata om det, tiden har gått. Det är en ny turnering nu, nytt år och nya tränare, så jag vill inte tänka på det som var förut.

LÄS ÄVEN: Svenne Olsson ger besked om vem som står mot Ryssland och hur det står till med Edlund: "Avvaktar"

VM-finalen 2015 talar han dock gärna om. Avslutningen i Chabarovsk klassar han som en av de häftigaste matcherna han spelat, åtminstone i landslaget. Patrik Nilsson sköt 3–1 till Sverige i 85:e minuten – sedan vände Ryssland till 5–3 under matchens sista sju minuter.

– Jag kommer ihåg att premiärministern Medveded kom in på arenan. Då började vi göra mål. Han och hela publiken var chockad, så de drev oss framåt. Den fantastiska stämningen hjälpte oss att vinna. Det var inte många krafter kvar, men när vi började göra mål fick vi krafterna tillbaka.

LÄS ÄVEN: Ryssland favorit enligt Berlin – men så ska Sverige knäcka rivalen: "Vi vinner ganska mycket på det"

Sergej Lomanov hoppas att hemmapubliken ska spela en roll även i årets mästerskap.

– Vi ska spela vårt spel så att publiken bär fram oss. Det är ett stort tryck, men vi måste fokusera på vårt spel så att känslorna inte går före tankarna.

Är Ryssland extra pressat efter förlusten i Sandviken?

– Nu är det mer press på oss. Vi spelar hemma nu och förlorade förra året, så det är inte bra om vi förlorar två år i rad. Jag är inte ung, och för mig är det viktigt att genomföra en bra turnering och att Ryssland vinner.

LÄS ÄVEN: SUPERINSIDE: Bandypuls stora bildextra från Chabarovsk – staden, spelarna och matcherna

Det är viktigt att slå tillbaka nu, alltså?

– Det är jätteviktigt att vi får de där vinsterna nu, och det är stor uppmärksamhet från tv. Alla tycker att det är stort att VM går här i Ryssland, med hela situationen som är med avstängningar och sanktioner som är runt den ryska sporten, säger Sergej Lomanov.

– Men vi tänker inte på det. I Ryssland blir vi starkare när det är svårt. Jag är stolt över att komma ut på planen med den ryska symbolen på bröstet.

LÄS ÄVEN: Nästan fullsatt när Norge mötte Ryssland – Callander om publiktrycket som väntar Sverige: "Den häftigaste bandymatch jag spelat"

Både Daniel Berlin och Christoffer Edlund uttalade sig under helgen om att Ryssland är favoriter till guldet på hemmaplan. Sergej Lomanov vänder på det.

– Jag säger att dom är favoriter, för dom är världsmästare. Sverige har ett jättebra lag, säger han.

LÄS ÄVEN: Exklusivt på Bandypuls – följ Fagerströms väg till VM: "Jag bestämde mig för att gå min egen väg – oavsett vad"

Vinner ni?

– Fråga mig... När är det? Den fjärde februari på kvällen, säger Sergej Lomanov med ett skratt.

– Alla är sugna på att vinna. Man får inte bara fokusera på Sverige och Ryssland, Finland har också ett bra lag som kan vara med och överraska.

MISSA INTE

► Här är matcherna som Bandypuls sänder exklusivt från bandy-VM

► VM dag för dag – så ser svenska landslagets schema ut i Chabarovsk

► Här är truppen som ska försvara VM-guldet – Bandypuls sände live från presskonferensen

► Bandypuls omdömen – spelare för spelare: "Största vinnarskallen i svensk bandy?"

► Bandypuls hårdbevakar VM i Chabarovsk – här är vår uppställning i mästerskapet