Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukkarila målskytt mot Kazakstan – hoppas på Sverige i semifinal: "Alla dagar i veckan"

Sverige–Finland i semifinal på lördag.
Så blir det om Mikko Lukkarila får bestämma.
– Vi har stora finska hjärtan som slår dubbelt så mycket, säger IFK Vänersborgs anfallare efter 5–3-segern mot Kazakstan.

Annons

Finland hade inte slagit Kazakstan i VM på fyra år, men nu är den tunga sviten bruten. När nationerna möttes i Göransson Arena på onsdagen vann Finland med 5–3 efter att Mikko Lukkarila, fint framspelad av Tuomas Liukkonen, öppnat målskyttet i matchen.

Men det var också ett av få glädjeämnen för Finland, som gick till paus med 1–2-underläge.

– Jag minns inte om vi har spelat så här dåligt i första halvlek under dessa fyra år med det här gänget. Vi var som blöta katter, säger Mikko Lukkarila.

– Vi hade en diskussion i halvtid om att "nu jävlar tar vi tag om detta", då gjorde det vi bra i andra och vann med 5–3 helt rättvist. Det var jätteviktigt mentalt, för vi har haft tufft mot dom.

Mikko Lukkarila, till vardags i IFK Vänersborg, gör sitt tionde år i finska landslaget. Anfallaren var med när Finland tog silver i Uljanovsk förra året efter att ha slagit ut Sverige i semifinal.

På lördag hoppas 30-åringen att scenariot upprepar sig. Han möter hellre Sverige än Ryssland i semifinal.

– Det spelar ingen roll egentligen, men en semifinal på lördag och förhoppningsvis fullsatt här inne så hoppas jag absolut på Sverige alla dagar i veckan, säger Mikko Lukkarila.

Varför?

– Just för att det är fullsatt och att få möta Sverige som underdog, det är bara en bra känsla. Vi skulle kriga som fan mot dom, och det skulle vara häftigt att spela när det är fullsatt här inne i stället för att kanske spela mot ryssarna inför tomma läktare.

Vad tror du om era möjligheter att nå final igen?

– Oj... Oddset är nog 20 gånger pengarna eller nåt. Klart att de (Sverige och Ryssland) är bättre, men just den mentala biten kan göra att vi kan slå dom. Vi är duktiga på att kriga och har stora finska hjärtan som slår dubbelt så mycket.

Sverige eller Ryssland, vilket lag ser starkast ut enligt dig?

– Jag tror att Sverige är starkare, de var riktigt bra mot oss och har många som är med och deltar. Men vi komme ratt hitta ett annat spel om vi ska möta dom, säger Mikko Lukkarila.

MATCHFAKTA – VM

Kazakstan–Finland 3–5 (2–1)

Målen: 0–1 (12) Mikko Lukkarila, 1–1 (22) Anatoliy Golubkov, 2–1 (25) Rauan Issaliev, 2–2 (47) Tuomas Määttä, 2–3 (61) Rolf Larsson, 3–3 (63, straff) Artem Vshivkov, 3–4 (75) Markus Kumpuoja, 3–5 (87, straff) Mikko Rytkönen.

Hörnor: 8–7.

Utvisningar: Kazakstan, 5x10. Finland, 3x10.

Publik: 332.

Domare: Pontus Peterson.