Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målvaktsveteranens stormatch när Edsbyn vann: "För tio år sedan hade jag aldrig accepterat det här"

Anders Svensson gjorde en stormatch i målet när Edsbyn höll Vetlanda borta.
– Det är skönt att vara en bidragande orsak till att man vinner en elitseriematch på hemmaplan för första gången på tre och ett halvt år, säger 41-åringen efter 6–5-segern.

LÄS MER: Bandypuls liverapporterade – så var matchen minut för minut

Superklyschan "gammal är äldst" får faktiskt plockas fram från Svenska Fönster Arena den här tisdagskvällen. Edsbyns 41-årige målvaktsveteran Anders Svensson gjorde en stormatch mot Vetlanda.

– Dom hade fyra chanser under de första fyra minuterna , säger Anders Svensson, som efter tre proffssäsonger i Ryssland vände hem till Sverige för att avsluta en fantastisk bandykarriär.

Anders Svensson radade upp räddningarna – och istället för ett till matchen sett logiskt ledningsmål för Vetlanda var det Edsbyn som tog ledningen efter en hörnkanon från Hans Andersson.

Anders Svensson gjorde säsongspremiär för Edsbyn i bortamatchen mot Villa, som Edsbyn vann med 10–3. Som idrottsman vill ha givetvis alltid stå – men i Edsbyn finns även en situation där han agerar mentor åt det unga målvaktsparet Henrik Karlström och Erik Persson.

– Klart att det är så, jag delar med mig så mycket jag kan av mina erfarenheter och mitt kunnande. Jag ska göra allt för att "Henke" och Erik ska bli så bra som möjligt, men vi tävlar på samma villkor i slutändan, säger Anders Svensson, och fortsätter:

– Jag är i änden av karriären där jag kan acceptera att sitta på bänken några matcher. Gå tillbaka tio år så hade jag aldrig accepterat det här, säger han.

Det blev en grymt spännande bandymatch i Svenska Fönster Arena, där Vetlanda vägrade ge vika – det var 2–2 i paus.

Om det överhuvudtaget ska gå att hitta något misstag från Anders Svenssons sida, som fortsatte att rädda det ena läget efter det andra i den andra halvleken, så var det när Vetlanda kvitterade till 3–3 efter timmen spelad.

– Vi var sena att ställa upp, så jag hann inte ställa upp muren. Men jag ska väl ta den i alla fall, säger Anders Svensson om Micke Nilssons frislagsmål.

LÄS MER: Burvall Jonsson: "Vi ska ösa på igen mot Vetlanda"

Främst var det landslagsanfallaren Jocke Andersson som Anders Svensson blåste gång på gång.

Han drömmer mardrömmar om dig inatt...?

– Haha, det hoppas jag att han gör. Nej, men jag hinner inte se vem som har lägena, jag fokuserar på bollen.

Edsbyns matchavgörande mål, 6–4, kom efter att Jonas Edling visat stor kyla i en kontring. Han höll bollen centralt, innan han satte ut den på tvåmålsskytten Tuomas Määttä som rundade målvakten och nätade. Vetlanda reducerade till 5–6, men kom inte närmare än så.

– Det är skönt att vara en bidragande orsak till att man vinner en elitseriematch på hemmaplan för första gången på tre och ett halvt år, det är roligt, säger Anders Svensson.

Edsbyn har nu förlorat mot Vänersborg och Tillberga, men slagit Villa Lidköping och Vetlanda.

LÄS MER: Edling efter Tillberga borta: "De lurade oss i fällan"

Var har man er, egentligen?

– Bra fråga... När vi spelar bra så spelar vi bra. Man möter bra lag i i varje omgång, det finns inga lätta matcher i den här serien. Tappar man någon procent i fokusering så åker man på stryk. I dag hade vi inte det rätta trycket i vårt eget spel, men fajtades i defensiven.

Men ni får ganska många lägen på er här mot Vetlanda.

– Jo, så är det. Men någonstans måste man kunna vinna matcher på det här sättet också. Ibland spelar man ut motståndarna, ibland vinner man så här.

Och har en bra målvakt.

– Det var du som sa det.

LÄS MER: Så gick det i alla tisdagens matcher

MATCHFAKTA – ELITSERIEN

Edsbyn–Vetlanda 6–5 (2–2)

Målen: 1–0 (15) Hans Andersson, hörna, 1–1 (21) Joakim Andersson, 2–1 (34) Tuomas Määttä, 2–2 (36) Patrik Johansson, 3–2 (57) Joel Edling, 3–3 (61) Micke Nilsson, frislag, 4–3 (61) Oscar Wikblad, 5–3 (66) Jonas Edling, 5–4 (77) Daniel Johansson, 6–4 (82) Tuomas Määttä, 6–5 (84) Joakim Andersson.

Hörnor: 9–8.

Utvisningar: Edsbyn 1x10, Vetlanda 1x10.

Domare: Ulrik Bergman.

Publik: 1 010.