Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästartränaren i lång intervju om ledarskap: "Alla är lika viktiga – alla är människor"

Han började med att ta Köping till allsvenskan som tränare.
Sedan har Micke Carlsson vunnit allt som ett svenskt klubblag i bandy kan göra under två säsonger.
– Man är inga robotar, det går inte att trycka på några knappar för att allt ska fungera. Det är ett jobb som ska göras, säger han.

Michael Carlsson är en av svensk bandys största spelare. Han gjorde över 600 mål i VSK, spelade 82 landskamper, tog VM-guld och har sex SM-guld med VSK – en klubb som han har legendarstatus i.

Carlssons första år som bandytränare må vara unika. Men att gå från att vara en storspelare till att bli en framgångsrik tränare är inget nytt i sporten.

– Det är väl att man fått mycket erfarenhet som spelare, varit med om mycket och underlång tid, spelat med landslaget och vunnit SM-guld. De erfarenheterna gör kanske att man lättare kan hantera en ledarroll, säger han, och fortsätter på temat vad som skiljer bandy från vissa andra idrotter:

– Vi brukar ju jobba vid sidan om och skaffa oss en karriär utanför bandyn. Den helheten gör kanske att det blir ganska bra, säger Micke Carlsson.

LÄS MER: Tränarna överens – tre lag slåss om guldet

Han är även med och driver ett företag som jobbar med ledarskap. I och med framgångarna ramlar också förfrågningarna i det civila jobbet in.

– Vi är väl i början på det företaget, men jag har fått mycket förfrågningar nu om att prata om ledarskap. Det gör väl att man ibland funderar till om vad ledarskap är. Jag har mitt sätt att vara, och försöker förmedla det till mina killar och även till dom jag föreläser för också, säger han.

Efter avslutad spelarkarriär, den rundade han av med ett gästspel i Köping, tog han som helt grön ledare över den klubben som tränare. Micke Carlsson fick framgång direkt genom att ta upp Köping från ettan till allsvenskan.

Sedan skrev han på för VSK. Där talar allt sitt tydliga språk efter två gångna år; två SM-guld, två World cup-titlar och ett guld i Svenska cupen. Under Micke Carlssons ledning har VSK förstärkt positionen som mesta mästare, och är numera även mesta mästare i bandyvärlden i och med att klubben ståtar ensam med sju titlar i världscupen.

– Det är klart att man inte ens hade kunnat drömma om det här scenariot när man tog över (i VSK) Jag har ju ett bra record de här åren, säger han.

– Men jag har alltid vetat om att hårt jobb lönar sig, sen ska man ha lite tur också. Men ju hårdare man jobbar desto mer faller det på rätt sida liksom, säger Micke Karlsson.

LÄS MER: Spelarna i stor enkät inför elitseriestarten

Dagens trupp har varit oerhört skadedrabbad under försäsongen. Men det som karaktäriserar VSK är att laget är starkt, även om man kollar på de så kallade "breddspelarna".

– Alla är lika viktiga, alla är människor. Det är grunden i allt lagspel, man är inga robotar, det går inte att trycka på några knappar för att allt ska fungera. Det är ett jobb som ska göras.

Men hur funkar det där att alla håller en så pass hög nivå?

– Vi är noggranna med träningarna. När vi tränar, då jävlar är det träning alltså. Är det någon som åker runt och inte är med på träningen så får den höra det.

Berätta mer, hur lägger ni upp det?

– Vi snackar ingenting under den där en och en halv timmen. Allt är klart innan träningen, alla vet vad dom ska göra. Vi blåser, dom dricker, sen kör vi igen liksom. Jag tror att den där träningskulturen är... man får inte underskatta den. Det är en gammal klyscha, men som man tränar, så spelar man.

LÄS MER: Million: "Därför är VSK världens bästa klubblag"

Micke Carlsson menar att i sitt ledarskap försöker han lära sig av varje möte – men en förebild kan han i alla fall skaka fram efter en stund.

– Det är det som är det fina, möten med människor. Jag tycker att jag lär mig något nytt varje dag, oavsett om jag pratar med någon som håller på med hockey eller konståkning. Jag är intresserad av andra idrotter.

Förebilden då? Det är tränaren han hade under sitt enda år som Rysslandsproffs, i dåvarande storlaget Vodnik.

– Janko (Vladimir), han har jag tagit efter hur han var när jag var där. Jag träffade honom på läktaren under World cup, ett kärt återseende, säger Micke Carlsson.

Det har gått väldigt bra för dig – har du inga fiender?

– Nej, jag har väl inte det...

– Jag tror att man ska respektera andra människor och andra lag. Jag skulle aldrig gnälla på ett lag att dom spelar si eller så, utan dom gör sin grej och vi koncenterar oss på att göra vår grej.

Men vardag och match – där är det så klart en stor skillnad.

– Sen varje gång jag går ut och ställer mig vid båset så ska ju jag coacha ner den andra coachen, då är vi fiender.

LÄS MER: VSK trotsade oddsen och vann World cup

Micke Carlsson inledde med att skriva ett avtal över två plus ett år med VSK när han kom dit som tränare. Optionsåret blev till ett treårskontrakt, vilket innebär att han har två säsonger kvar nu. Hungern efter flera titlar verkar knappast ha avtagit.

– Det är som jag sa därinne (på bandyns upptaktsträff på Tele2 Arena) – man sitter och tittar på Edsbyn och tänker: Fan vad bra dom är, samma med Vetlanda, vad bra dom är. Det är det som jag älskar, ska vi vinna måste vi upp ett snäpp, säger Micke Carlsson.

– Vi vill vinna varje år, vara så bra förberedda som det går. Men vi kommer inte vinna allt jämt liksom, det vet vi också. Men vi ska göra allt för att lyckas.

Var hittar du kraft utanför bandyn?

– Hos min familj, hos mina barn. Det är där.

LÄS MER: Bäckmans krönika från upptaktsträffen