Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mileruds hjärta tillhör Bajen – men året i SAIK gjorde honom vuxen: "Jag kom ner på jorden där uppe"

Han är uppväxt på Södermalm och fostrad i Bajen.
Och han älskar sitt Hammarby.
Men ett år i Sandviken blev väldigt betydelsefullt för Kasper Milerud.
– Man åkte upp som en upphaussad tonåring som skulle bli hur bra som helst, säger han.

Torsdag kväll på Zinkensdamm. Hammarby har precis avslutat ett lättare träningspass inför fredagens historiska Stockholmsderby mot Tellus.

”Fan vad kul det är att spela bandy när det är bra is”, ropar Kasper Milerud till en lagkamrat. Han är en av de sista spelarna som lämnar isen och han gör det med ett leende på läpparna.

– Det är inte så ofta det är så här på Zinken, någon minusgrad och ingen nederbörd. Då är det magiskt att spela bandy, säger han.

Kasper Milerud är stockholmare, uppväxt på Södermalm och fostrad i Hammarby. Att representera Hammarbys A-lag är någonting som har funnits i tankarna sedan barnsben, då han själv ofta besökte Zinkensdamm.

– Jag trivs jättebra att spela i Hammarby och det är laget i mitt hjärta, så det känns jätteroligt att få representera den här klubben. Och jag hoppas att jag får göra det länge till.

Har du många minnen från bandyn och uppväxten på söder?

– Klart man kommer ihåg det, Zinken har varit min hemmaplan väldigt länge. Jag längtar alltid tillbaka till hit, när man går och väntar på is. Jag hoppas få spela här länge till.

LÄS MER: Krönika: "Kanske just där som den kaxiga lillebrorsan hittar sitt hopp"

Majoriteten av bandyfostran har han alltså fått i moderklubben, och 2010 blev han föreningens yngste A-lagsspelare genom tiderna när han debuterade som 15-åring.

Men ett år av sitt liv har han faktiskt tillbringat utanför huvudstaden. Som 16-åring flyttade han till Sandviken, men vistelsen blev bara ettårig.

– Jag fick inte riktigt ihop det där uppe och jag kände att behövde flytta hem. Det är ett stort steg att flytta helt själv som 16-åring. Jag klarade inte av det, så jag flyttade hem.

Samtidigt beskriver han det som ett oerhört viktigt år för den personliga utvecklingen.

– Jag kom ner lite på jorden där uppe. Man åkte upp som en upphaussad tonåring som skulle bli hur bra som helst. Sen kom jag ner på jorden och jag har kommit långt med mig själv efter det. Det känns som att det är först nu som man verkligen kan börja mäta sig med dom bästa och ta en plats i laget, säger Milerud och fortsätter:

– Jag har varit med länge, men jag har aldrig riktigt kommit in i det. Jag är 21 år men jag har varit med sen jag var 15, på bänken alltså. Det känns som lång tid men egentligen kanske det inte är det.

Fredagens derby blir speciellt på flera vis för Kasper Milerud.

Dels får han vara med i det första Stockholmsderbyt i elitserien sedan 1966, och han får spela i Bajendressen. Dels ställs han mot det lag som han faktiskt försökte spela upp till högsta serien i fjol – han var nämligen utlånad till Tellus i kvalet till elitserien.

LÄS MER: Tellus nya vänsterhalv ställs mot kompisarna i Hammarby: "Vi umgås dagligen"

– Det är första gången på länge det spelas ett Stockholmsderby i elitserien, och sen har man många kompisar i det andra laget. Under matchen får man vara professionell och strunta i det och sen vara kompisar efteråt. Man är lite extra laddad, det ska bli riktigt roligt.

Det spelar ingen roll att den klassiska Stockholmsrivaliteten kanske inte finns där, som det hade gjort om det ni hade mött AIK eller Djurgården?

– Nej, absolut inte. Det är ändå kampen om Zinken. Förlorar vi så får vi verkligen gå runt med skämskudde.

Hur ska ni ta er an Tellus, alla förväntar sig att ni bara ska gå ut och vinna det här?

– Absolut, men så är det verkligen inte. Man har sett hur Edsbyn fick kämpa hårt för att vinna här och Tellus är inte sämre än något annat lag i 70 minuter kanske. Det är sista tjugo som vi förhoppningsvis ska kunna vinna matchen.

Vilka är de största skillnaderna mellan klubbarna?

– Det finns hur många som helst, såklart. Hammarby är ett publiklag och Tellus är inte det. Och sen har vi hela organisationen, Tellus är ett skönt gäng där man spelar för att det är roligt. Hammarby är lite mer professionellt. Men Tellus har något roligt på gång och jag hoppas att det går bra för klubben.

Slutligen, hur derbyladdar du under fredagen?

– Jag tar väl och fikar med min granne "Kimmen" (Joakim Johansson) på Åsö bageri, som vanligt på matchdagar. Vi har en liten tradition som vi har börjat bygga upp där.

SE ÄVEN: Han avgör derbyt – sex snabba frågor till profilerna inför drabbningen på Zinken