Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Million: Därför är VSK världens bästa klubblag

Klassikern om fotboll och Tyskland känner ni till.
Snart kan vi använda den i bandyn också, bara något omskriven.
För bandy är en sport där 22 spelare spelar boll och sedan vinner alltid Västerås SK.

TV: Bandypuls summerar World cup: "Han är cupens bäste spelare"

1990 åkte England ut mot Tyskland i VM och efteråt myntade stjärnan Gary Lineker ett sportens ordspråk som har varit odödligt sedan dess:

"Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare sparkar på enboll i 120 minuter och sedan vinner alltid tyskarna.”

Det må vara slitet och uttjatat, men det var väl också därför som mitt hjärnkontor genast kopplade till det klassiska citatet när Västerås SK för andra gången på tre år vann World cup efter 4–1 mot Villa i finalen.

”Bandy är ett enkelt spel. 22 spelare spelar boll på en is och sedan vinner alltid Västerås SK.”

SE ÄVEN: Här är bilderna från finalen

Tesen faller å ena sidan eftersom VSK åkte ur i semifinal i Svenska cupen för ett par veckor sedan. Å andra sidan kan man se det större. Det var ett tungt skadedrabbat VSK som inte rådde på Villa som sedan vann turneringen i Lidköping.

Vill man fnysa åt mitt sätt att travestera Gary Lineker så smaka på det här då: Västerås SK har vunnit fem av de sju titlar som det spelats om i svensk bandy de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Mårtensson om målgesten i finalen: "Först i bandy-Sverige tror jag"

Hjärnan bakom framgången är Michael Carlsson som tog över som huvudtränare hos Mesta mästarna i april 2014. Det var hans första uppdrag som tränare på elitnivå och ni vet ju hur det brukar snackas: En före detta världsklasspelare är inte alltid en lika bra tränare.

Är det för tidigt att säga att resten är historia? Guld i World cup 2014. SM-guld 2015. Guld i Svenska cupen 2015. SM-guld 2016.

Och nu har han lett Västerås SK till guld i World cup 2016 – som dessutom innebär att VSK är historiska mesta mästare bland världens alla klubblag. Inget annat bandylag har vunnit sju World cup-titlar.

Det sista jag gjorde innan jag lämnade pressläktaren natten mot söndagen var att tippa Villa Lidköping som slutsegrare. Magkänslan trodde på ketchupeffekt efter titeln i Svenska cupen. Laget såg ju så komplett ut även den här helgen, med klockren defensiv och mördande anfallskraft.

Att jag var en idiot och inte tippade VSK berodde kanske på den fortsatt besvärliga skadesituationen. Högerhalven och numera landslagsmannen Simon Folkesson (hjärnskakning i Svenska cupen) spelade inte en minut i gruppspelet och användes ytterst lite i slutspelet. Mannen med Sveriges kanske bästa skott, Patrik Sjöström, testade men höll inte. Ted Bergström saknades sedan tidigare och Jonas Nilsson kom till spel mot alla odds även om formen inte var på topp efter ryggskadan.

Men det som förutom en stark trupp gör Västerås SK till ett mästarlag är ju att det knappt spelar någon roll vilka som spelar. Om tre spelare skadas kliver tre andra in och gör jobbet lika bra.

Patrik Sjöström skadad? In med 16-årige Rasmus Sjöström!

Anfallare borta? Gallergrabbarna Emil Juhlén eller Max Mårtensson fixar biffen!

Fan vet om inte laget skulle vinna även med supporterhjälten Patrik Willefors på mitten.

TV: Se när VSK-fansen tar emot cupmästarna

Lagets yttersta styrka är kollektivet som vet exakt vad som ska göras över hela isen. Jag tänker inte minst på VSK:s sätt att spela anfallsbandy: Attackera med mycket folk, hitta runt på kanterna och spela in bollen i straffområdet till två, tre eller fyra spelare som störtar mot mål.

En blind kan se det – ändå kan inget lag försvara sig mot det.

Därför är Västerås SK världens bästa klubblag i bandy. VSK är en maskin och Micke Carlsson är mästaren.

Och Simon Jansson är klassliraren som redan inför sin andra säsong känns som en blivande klubbhjälte.