Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motala har blåst allsvenska favoriterna: "Klart som fasen att vi har chans i ett kval"

Storfavoriten Kungälv?
Eller upphottade Frillesås?
Nej, laget som går bäst i den södra allsvenskan är klassiska IFK Motala.
– Alla i laget är beredda på att lägga ner jobbet som krävs för att vinna en bandymatch, säger stjärnan Eric Ågren.

LÄS MER: LISTA: Topparna och flopparna i allsvenskan (Plus)

IFK Kungälv, som tvångsdegraderades från elitserien förra säsongen, var given storfavorit till att vinna den södra bandyallsvenskan när 2016/2017 drog igång.

Även Frillesås, som bland annat värvat bröderna Johansson från elitserien, troddes kunna hota om seriesegern.

Motala?

De har nu spöat bägge de lagen.

– Det var ganska jämna första halvlekar, sedan har vi gått ifrån i andra. Det kvittar vilka vi har mött, så har det sett ut. Vi tröttar ut motståndarna, de kroknar, säger Eric Ågren – lagets kanske mest utstickande stjärna.

LÄS MER: Här är profilerna att hålla koll på i bandyallsvenskan

Han gjorde debut i högsta serien för sin moderklubb i mitten på 00-talet, men lämnade när Motala åkte ur 2009. Säsongen efter gick han till Katrineholm för att spela den beryktade elitseriesäsongen när laget fick hemskt med stryk. Sedan har han varit IFK Motala trogen – inkluderat den senaste säsongen när laget spelade i högsta serien, 2012/2013.

Anbud har inte saknas genom åren...

– Framförallt har jag trivts väldigt bra, både i staden Motala och i bandylaget. Jag är ju härifrån från början, och på senare år har jag skaffat familj och hus. Då är det ju lättare att stanna, säger han, och fortsätter:

– Sen har det inte varit tillräckligt bra erbjudanden...

Motala har vunnit nio matcher och bara tappat poäng i en, mot Boltic borta. Det är samma rad som Ljusdal, som toppar den norra allsvenskan på samma poäng som Motala.

– Framförallt har vi en spelidé som alla tror på. Alla i laget är beredda att lägga ner jobbet som krävs för att vinna en bandymatch, säger Eric Ågren, som även hyllar klubbens rekrytering till denna säsong.

– Vi har ju fått in Erik Ivarsson från Vetlanda, Eric Lisell från Katrineholm, Hannes Karlsson från Nässjö och Emil Ring från Derby. Det är dom jag kommer på. Nyförvärven har gått in och höjt laget, och passat in i vårt sätt. Det kanske inte de nya har gjort förut, säger han.

Det är ingen jätteöverraskning att skridskostarke Eric Ågren är lagets bästa poänggörare med elva mål och sju assist, vilket ger en delad tredjeplats i seriens poängliga. Men i övrigt sprider Motala poängen på många spelare.

– Framförallt tappade vi ju Robin Östh som gjorde mycket mål, och vi ersatte väl inte han så där. Det är en klyscha, men om man tappar en spelare så ska alla kliva in och göra mer poäng. Och det har ju alla gjort Vi känns väldigt svårlästa, det går inte att ta bort två spelare hos oss, får då kliver andra fram. Så är det lite med andra lag vi har mött, det blir lätt att läsa vilka de är, säger Eric Ågren.

Motala toppar serien och dundrar mot kval. Med åtta matcher kvar att spela i serien har man fyra poäng tillgodo på tvåan Nässjö.

– Alltså, vår målsättning med säsongen var att hamna bland de sju första, och det har vi väl nästan klarat för att göra nu. Vi har tagit en match i taget och bara fokuserat på nästa match, det är nog därför det har gått så bra. Och det kommer vi fortsätta med, säger Eric Ågren.

Hur skulle ni klara er i ett eventuellt kval då?

– Klart som fasen att vi har en chans i ett kval. Sen beror det ju lite på vilka lag man får i sin kvalgrupp också, vilket som kommer från norrserien och vilket lag man får från elitserien. Men det är lurigt att börja tänka så långt fram, då åker vi väl dit snart, säger Eric Ågren.

Publiken är i alla fall med sitt lag på den klassiska bandyorten – IFK Motala tog sitt första och enda SM-guld 1986/1987, när Eric Ågren inte hade fyllt ett år. Publiksnittet hittills på XL Bygg Arena, som den numera heter, är 602. På nyårsafton såg drygt 1 100 personer laget slå Boltic med 7–2.

– Det finns ett genuint intresse här, framför allt när det går bra, säger Eric Ågren.