Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motala och Tellus klart för elitserien när Gripen ramlar ur – superdrama väntar i grupp A

IFK Motala spelar i elitserien nästa säsong – precis som Tellus.
Och Gripen Trollhättan ramlar ur högsta serien.
Samtidigt kommer Ljusdal, Tillberga och Kalix att göra upp i en rysaravslutning på lördag.
Så här gick det i torsdagskvällens kvaldrama.

I grupp B utspelade sig ett enormt drama i Motala, där IFK tog emot Gripen Trollhättan. Elitserielaget var piskat att vinna för att hålla drömmen om förnyat elitseriekontrakt vid liv.

Men årets stora överraskning i svensk bandy, IFK Motala, hade helt andra planer. I slutet av matchen gick man fram till 2–1, innan Gripen skakade liv i matchen igen genom att omedelbart komma tillbaka och kvittera till 2–2.

Då klev Victor Spångberg och Emil Ring fram och med två snabba mål såg man till att Motala gick fram till 4–2 – och med det skickade man sig själva till elitserien och Gripen ur densamma. Läktarna kokade och Motala hann till och med utöka ännu en gång och fastställa slutresultatet till 5–2 innan det hela var över.

Det betyder alltså att Motala spelar i elitserien nästa säsong – samtidigt som Gripen Trollhättan får sikta in sig på ett återtåg i allsvenskan.

Samtidigt studsade Tellus tillbaka efter kraschen mot Gripen senast, och Stockholmslaget besegrade Falu BS med 3–2. Joel Pettersson och Lucas Blom såg till att Tellus hade en tvåmålsledning att gå på i paus och trots att Falun reducerade efter paus så kunde Tellus hålla undan och ta två blytunga poäng. Jonas Enander punkterade matchen med sitt 3–1-måli den 86:e matchminuten.

Poängen var så pass tunga att även Tellus säkrade elitseriekontraktet och årets nykomling spelar alltså i högsta serien även nästa säsong.

Resultat, Grupp B

Falun–Tellus 2–3 (0–2)

Motala–Gripen Trollhättan 5–2 (1–1)

----

I grupp A riktades framför allt blickarna mot klassiska Idrottsparken i Ljusdal, där LBK tog emot Tillberga. För Ljusdal räckte det med en poäng för att säkra en plats i elitserien nästa säsong.

Det såg länge ut att bli exakt så, då hemmalaget i den första halvleken vände ett 0–1-underläge till 2–1 genom dubbla mål från skyttekungen Jonas Pettersson. I det läget såg elitserien dessutom ut att vara riktigt långt borta för Tillberga.

Men kvalets stora favorit kom tillbaka efter paus och vände uddamålsunderläget till seger. Lagkapten Robin Andersson visade vägen genom att både kvittera och ge Tillberga ledningen. Kort efter ledningsmålet kunde sedan Ivan Lebedev utöka gästernas ledning till 4–2. Det släppte man aldrig, utan man vann till slut med 4–3.

Samtidigt gjorde Kalix vad som förväntades av laget när man på bortaplan besegrade Nässjö. Trots att gästerna hamnade i underläge i första så vände man på matchen och i paus ledde man med 5–2. Kalix vann till slut med 7–5, efter tre mål från Jimmy Berglunds klubba.

Det innebär att avslutningen på grupp A blir ett riktigt drama. Inför den sista omgången toppar Ljusdal fortfarande gruppen på åtta poäng, medan både Kalix och Tillberga jagar på sex poäng.

För Ljusdals del gäller det att knipa en poäng i den avslutande matchen på bortaplan mot Kalix, då är elitserieavancemanget säkrat. Skulle däremot Kalix vinna den matchen, samtidigt som Tillberga gör sitt och besegrar redan avsågade Nässjö så slutar alla tre i topptrion på åtta poäng. Och tabellen avgörs då på målskillnad. Upplagt för drama på lördag, alltså.

Resultat, Grupp A

Kalix–Nässjö 5–7 (2–5)

Ljusdal–Tillberga 3–4 (2–1)