Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nora avgjorde annandagsfesten – tack vare ösregnet: "Var inte inställda på kamp"

Regn och blåst gjorde annandagsderbyt till ren pest – för publiken.
Men till en fest för Nitro/Nora – som behärskade de usla förutsättningarna överlägset bäst.
– Vi kan inte tjura ihop bara för att vi blir lite blöt om matchtröjorna, säger ÖSK Bandy-målvakten Jacob Claesson efter 6–4-förlusten.

SMHI varnade för kraftiga vindar och lagom till matchstart började regnet hälla ned över de 512 åskådarna på Swedice arena.

Usla förutsättningar för annandagsbandy? Jo, om man är van vid att träna inne i en hall, som ÖSK Bandy. Men hemmalaget Nitro/Nora tackade och tog emot.

Innan regnet upphörde efter 35 minuter hade Nora, som spelade första halvlek med vinden i ryggen, gått ifrån till 4–1 efter att Jesper Ekström först gjort 1–0 till gästerna innan Johna Malmquist kvitterade och förre elitseriestjärnan Jesper Bryngelson noterat ett äkta hattrick på 16 minuter.

Att ÖSK vann sista 55 minuterna av matchen, när det slutat regna och isen blivit bättre, med 3–2 spelade ju mindre roll.

– Klart att det kan vara en fördel för dem, som är vana vid att det är hoppigt och regnigt och snöigt, att det var dåliga förutsättningar i dag. Men jag vill ändå inte tro det. Jag tycker att vi ska kunna behärksa det bättre. I och med att vi hela tiden tränar under bra förutsättningar borde vi bli bättre rent tekniskt, och då borde vi kunna behärska även det här, säger ÖSK:s målvakt Jacob Claesson som fick jobba hårt för att hålla nere siffrorna.

LÄS MER: Noras chockvinst i derbyt – Jesper Bryngelson hjälte mot ÖSK

Men rent statistiskt ser det inte ut som någon tillfällighet att ÖSK för andra året i rad förlorade på Swedice arena: Den här säsongen har ÖSK bara tagit två poäng av åtta möjliga utomhus, att jämföra med sju av tio möjliga inomhus.

– Men jag vill inte skylla på förutsättningarna. Jag tycker att vi måste gå till oss själva och ställa in oss på kamp. När vi spelar hemma är det bara bandy och frid och fröjd, men här måste vi ställa in oss på kamp och på att vinna dueller och andra bollar, och vi kan inte tjura ihop bara för att vi blir lite blöta om matchtröjorna, säger Claesson.

– Det som känns värst är att de lyckades göra fyra mål trots att det var så dåliga förutsättningar. Man tänker att det borde vara målsnålt när isen är så dålig, men de lyckas få ni boll efter boll. Hade vi bara varit lite närmare i halvtid tror jag att vi hade vänt och vunnit matchen när vi fick medvind och bättre is.

LÄS MER: Segerskytten om tre målen: "Bara att plocka ned dem – och så var det friläge"

Det var kanske just Tomas Knutsons 5–2-mål sekunder före paus, efter att Lass Buskqvist reducerat till 4–2 i 39:e, som avgjorde matchen, rent mentalt. Och om inte annat Thomas Ahlströms 6–3-mål med kvarten kvar, efter att Sebastian Brandt reducerat minuten efter paus (Johannes Camilton skickade, till ingen nytta, in ännu ett reduceringsmål i slutet).

– Klart att vädret gynnade oss. ÖSK är inte vana vid det här. De tränar fyra dagar i veckan mot våra 1,5 i snitt, men det är svårt att spela här. När det slutade regna och blev bra förutsätttningar satte de en jäkla press på oss, men vi höll undan och det är jädrigt kul, säger Niclas Holmgren, tränare i Nitro/Nora.

– Samtidigt tycker jag att ÖSK spelade lite konstigt med tanke på de förutsättningar de har, med så bra spelare. De stod så högt med sin backlinje att vi kunde lyfta på dem och skapa frilägen gång på gång.

LÄS MER: ÖSK Bandy-tränaren om derbytorsken: "Det är surt – riktigt, riktigt surt"

Redan på lördag, på nyårsafton, möts lagen igen. Men då inne i Behrn arena. Och har ÖSK ett utomhusspöke så har Nora en minst lika tung utomhussvit att dras med – laget har bara tagit en av sina åtta poäng i vinter under tak.

– Det kommer självklart bli helt annorlunda där inne. Det blir större ytor och lite jobbigare för oss. För oss gäller det att tajta till defensiven och kriga ännu lite hårdare, för det kommer bli ett ställningskrig där inne, säger Holmgren.

– I hallen är vi jäkligt starka. Vi ska vara bättre tränade och orka med ett annat spel där. Då ska vi ha revansch, säger Claesson.

Vinner Nora även det derbyt kommer laget passera ÖSK i den allsvenska tabellen: Just nu är ÖSK femma på nio poäng, Nora sexa på åtta – två respektive tre poäng bakom Borlänge på sista kvalplatsen mot elitserien och tre respektive två poäng före Unik på kvalplatsen mot division 1.