Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls listar: Här är spelarna att hålla koll på i norra allsvenskan

/
  • Ljusdals målvaktsprofil Jonas Svensson – tvåa på listan över norra allsvenskans bästa spelare.

På lördag är det premiär i landets näst högsta bandyserie – allsvenskan.
Bandypuls reporter Rikard Bäckman listar spelarna som man bör ha koll på.

Annons

1. Pär Törnberg, Ljusdal

Ingen supertekniker med klubban kanske, men har andra egenskaper som gör honom till den största värvningen i allsvenskan den här säsongen. I slutet av februari spelade Pär Törnberg slutspelsbandy med Bollnäs, så det är ingen avdankad före detta elitseriespelare vi har att göra med här. Med den skridskostyrka som han tillför är allt annat än en topp 2-placering för Ljusdal icke godkänt. Törnberg gjorde fem poäng i sitt första framträdande i LBK-tröjan – låt vara att Bollnäs division 1-lag stod för motståndet.

2. Jonas Svensson, Ljusdal

En målvaktsprofil i elitserien blir ju även en sådan i allsvenskan. Har räddat otroligt många bandybollar under de senaste elitseriesäsongerna i Ljusdal. Liten målvakt som kompenserar med rörlighet, och har förmågan att göra de "omöjliga" räddningarna.

LÄS MER: Jonas Svensson – han som blev kvar

3. Klas Nordström, Tellus

Lyckades med konststycket att göra 49 mål och noll assist i överraskningslaget Tellus förra säsongen – vilket säger en del om vad han har för roll och vad han är för typ av spelare. Åker i djupet, fiskar ner både möjliga och omöjliga bollar och förvaltar målchanser skickligt. Har bakgrund i hockeyn vilket ger en lite speciell stil. Nordström har gjort mål för VSK, Villa, Sirius och Hammarby i elitserien. En klasspelare i allsvenskan.

4. Erik Stoor, Borlänge

Var outstanding som halv i Borlänge innan han värvades till elitserielaget Bollnäs för några säsonger sedan. I Hälsingland fick han dock använda sin fina skridskoåkning som back. Nu tillbaka i Borläge – och används åter som vänsterhalv. En ledartyp som är bra på mycket utan att ha extrema spetsegenskaper. Kommer sannolikt bara bli bättre och bättre med tiden på sin nygamla position.

5. Mathias Stavis, Rättvik

Ratades i Ljusdal efter en svag poängsäsong i elitserien 2013/2014. Gick till allsvenska Rättvik, och stod där för fina 40 poäng (nästan jämnt fördelade på mål och assist) förra säsongen. Otroligt viktig för Rättviks spel med sin teknik och skridskoåkning. Frågan är om "Siljanslaget" hade varit kvar i allsvenskan utan honom?

6. Johan Berglund, Ljusdal

Tio år som tuff försvarsspelare i Bollnäs talar sitt tydliga språk. Det i stort sett enda som saknas för Johan "Bejja" Berglund är väl ett SM-guld – var med och förlorade två SM-finaler på Studenternas när det begav sig. Ljusdals stora ledare nu som libero – domderar och styr över mindre erfarna försvarsspelare vid sin sida. Toppade utvisningsligan i elitserien förra säsongen. Kommer säkert dela ut en och annan propp i allsvenskan också...

LÄS MER: Berglund ny lagkapten i LBK

7. Emanuel Sundqvist, Falu BS

Här har vi Falu BS kanske viktigaste spelare. Skridskostark och kraftfull mittfältare som är oerhört drivande i "Bandymasarnas" spel. Ännu inte lastgammal heller, vilket kanske borde tala för att elitseriechanserna inte är borta för 26-åringen. Det finns mer än allsvenskan hos Emanuel Sundqvist. Gjorde flest assist av alla i serien ifjol.

8. Niklas Eriksson, Katrineholm

En spelare som hålls enormt högt i Katrineholm, han kallas till och med för "Messi" i bandykretsar på den sörmländska orten. Offensiv spelare som har en elitseriemässig skridskoåkning kryddad med ett "quick release"-skott som han ofta träffar mål med. Hittar Eriksson luckan så smäller det. Bakom hans poäng ligger att han alltid är i rörelse. Precis som sjuan på listan, Sundqvist, kanske inte elitseriedörren är stängd för Niklas "Messi" Eriksson heller.

9. Patrik Allanson-Roos, Borlänge

Borlänges playmaker och poänggörare. Lite samma stuk, fast en lite äldre version, av Falu BS Sundqvist. 35 poäng förra säsongen. Sitter inne på en fin passningsklubba och mycket erfarenhet.

10. Erik Sundin, UNIK

35-åring som är fostrad i Selånger. Har spelat i högsta serien med Falu BS, Sirius och GAIS. Har kanske ingen superfart längre, då karriären passerat sin kulmen, men styr spelet hos potentiella överraskningslaget UNIK. Sundin har mycket boll, och när han har den så är han avig.

11. Johan Andersson, Västanfors

VSK-fostrad mittfältare/anfallare som har bra dragningar och en fin klubba. Elitseriemeriter finns det också hos Andersson som absolut är en bärande spelare hos "Fläkten" från Västanfors. Ett lag som likt UNIK har möjligheter att överraska i den norra serien.

12. Fredrik Larsson, Tellus

Jämte målkungen Klas Nordström var Fredrik Larsson Tellus bästa spelare förra säsongen. Fostrad i Bollnäs, men har efter ungdomsåren spelat för diverse andra klubbar på lägre nivå. Styr mycket hos Tellus från sin vänsterhalv, teknisk med klubban och fin blick för spelet. Det sägs att Fredrik Larsson hade spelat elitseriebandy för länge sedan om han gillat att träna lite mer...

13. Micke Jernberg, Falu BS

Spelade i Falu BS flera säsonger tidigare – och kanske trodde många att Edsbysonen skulle tyna bort från bandyisarna. Då skrev han på för Bollnäs GIF 2012, och spelade två helt okej säsonger i elitserien. "Slutade" förra säsongen, men gör nu comeback i Falu BS. Nej, Jernberg kanske inte är något fysiskt praktexemplar längre, men det kommer ramla in en hel del poäng från honom i vinter. Bland annat finns där en precisionsbössa av elitseriemått.

14. Fredrik Hansson, Gustavsberg

Startade, började på bänken eller stod på läktaren förra säsongen i elitserien för Ljusdal. Fredrik Hansson är en lurig spelare som funkar både som halv och mittfältare. För Gustavsberg, som oftast får kriga i tabellens nedre regioner, är han något av en klassvärvning. På rätt dag och i rätt match så kan Fredrik Hansson dominera.

Mer läsning