Måndag 18 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal avslutade med storseger – nu väntar kvalkamp på en helt annan nivå

/

Ljusdal avslutade allsvenskan med att slå Helenelund med 9–2.
Nu väntar kval för seriesegraren – som ställs mot tufft motstånd i jakten på en returbiljett till elitserien.
– Resemässigt är det den klart bästa gruppen vi hamnat i med bara dagsturer, säger tränaren Patrik Larsson.

Annons

Grupperna för kvalet till elitserien är nu offentliggjorda. Som väntat får Ljusdals BK ta sig an elitserielagen Tillberg och Sirius samt tvåan i den södra allsvenskan, Boltic.

I den andra gruppen kommer Tellus och Nässjö från allsvenskan och de får tampas med Gripen och Kalix om två platser till elitserien.

– Det är hugget som stucket vilken grupp man hamnar i, de är lika tuffa som det känns, säger Patrik Larsson, som gillar att Ljusdals får gå in och slå ur underläge.

Helt nytt jämfört med ifjol då laget fick lämna elitserien efter kvalet – och därefter tappade tio spelare.

– Vi har sagt att både Sirius och Tillberga är favoriter, men vi går in i det här med ett positivt år där vi bara ser möjligheter. Pressen ligger verkligheten på elitserielagen. Backar man till våren där vi knappt hade lag känns det bra att kunna vara med och utmana, säger Patrik Larsson.

Och det tänker Ljusdal. Främst med en defensiv som har varit klockren mot allsvenskt motstånd. Tillberga är favorit i gruppen med tanke på det man presterat i elitserien, därefter kommer Sirius som inte rosat marknaden men som bör ha ett högre tempo i sig.

– Sen är ett kval ett kval och det blir speciella matcher. Det är som slutspelsmatcher men med mer i potten. Det är ju tyngre för en klubb att missa ett kval än att åka ur en kvartsfinal. Vi vet ju hur det kan bli som tappade tio spelare när vi åkte ur, säger Patrik Larsson.

Vad krävs för att ni ska kunna utmana i kvalet?

– Främst så måste alla individer måste prestera närmare 100 procent i alla matcher och att vår identitet med en bra defensiv funkar, och där kommer krävas ännu en nivå.

Ljusdal inleder hemma mot Sirius på fredag och har sedan två raka bortamatcher innan serien vänder.