Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal tänker nobba eventuell friplats i elitserien: "Vill inte kasta unga talanger till hajarna"

Chansen finns att Ljusdals BK erbjuds en friplats i elitserien nästa säsong. Men den möjligheten kommer föreningen att nobba. – Vi är inte redo för det, säger klubbchef Ola Bengtsson, som också signerat ett utskick till sponsorerna med en detaljerad förklaring till klubbens hållning.

Annons

Det är en osalig röra inför nästa säsong i elitserien sedan IFK Kungälv, som första lag någonsin, nekades sin elitlicens.

Ljusdals klubbchef Ola Bengtsson vill bygga med omsrog mot elitserien.

En process med överklagan pågår just nu, men utfallet där är i högsta grad osäkert.

Ett beslut kommer efter förbundets extrainsatta styrelsemöte på tisdag.

Läs mer: Nytt kapital inte nog

Blir det fortsatt kalla handen från förbundet, då står Tellus och Ljusdal först i kön som får erbjudandet om att kliva upp i bandyns finrum.

Men skulle bollen hamna i Hälsingland, då kommer LBK att lämna tillbaka den.

– Under kvalspelet fick vi en bäring på vad som krävs, och kunde konstatera att vi har en bit kvar till elitnivå igen, säger Ljusdals klubbchef Ola Bengtsson.

Tillsammans med ordförande Ewa-Lotta Sköld har han signerat ett mejl som på fredagen gick ut till klubben samtliga sponsorer.

Där redovisas i detalj bakgrunden till klubbens hållning gällande en eventuell friplats.

I utskicket konstaterar klubben att: "Våra skäl till att inte tacka ja om frågan skulle komma är både sportsligaoch ekonomiska, men kanske främst sportsliga."

Det slås också fast att det skulle vara både naivt och ansvarslöst att ta ett sådant steg mindre än ett år efter en degradering till allsvenskan, då klubbendessutom hade nära en halv miljon kronor i minus och bara en spelare på kontrakt.

"Vi var bevisligen inte redo att gå upp efter förra säsongen, och vi vill gå rätt väg för att ge både laget, organisationen och sponsorerna en rimlig chansatt ”hinna med i svängarna”. Vi tror på organisk tillväxt både sportsligt och ekonomiskt om vi långsiktigt vill etablera oss i den högsta serien. Kortsiktig”doping” eller lotterivinster kan ge nått år i eliten, men inte över tid.

Vi vill ge våra unga talanger den bästa utvecklingsplattformen, och detär enligt vår bedömning i dagsläget Allsvenskan. Vi har inget att vinna på att”kasta unga talanger åt hajarna” i ett för tidigt skede".

Hur har sponsorerna reagerat på det här?

– Alla som jag har haft kontakt med tycker det låter mer än bra. Det var en som inte var helt nöjd, och som tyckte att det var lite väl defensivt. Men även där var det okej efter en pratstund, säger klubbchef Bengtsson, som ser framtiden an med stor tillförsikt.

– Det här inte att vara defensiv, som jag ser det har klubben inte varit så här offensiv de senaste 15 åren. Vi har gått från noll till väldigt mycket på ett år, säger Ola Bengtsson, som inte känner någon press att hoppa på den eventuella unika möjligheten att välja en plats i elitserien.

– Vi har spelat bandy i 75 år, och ska spela i minst 75 år till. I det större perspektivet känns det inte så nödvändigt att göra det innan vi fått ordning på allt. Kanske är det annorlunda för en klubb som Tellus, det skulle ju vara mer av en milstolpe i deras historia.