Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi: När isen brast i Forsbacka

Premiär: Bandypuls satsar på nostalgimaterial!

Bandypuls kommer från och med nästa vecka att publicera ett par nostalgiartiklar i veckan. Det blir allt från SM-guld på 1950-talet till målrekord på 2000-talet.

Publiceringen sker i form av bilder av forna profiler, lagfoton och fotograferade tidningsuppslag på gamla artiklar från förr.

Först ut: När isen brast i Forsbacka 1960.

Som det står i bildtexten på Arbetarbladets förstasida från 4 januari 1960: "Efter 8 minuter i första halvlek hände det. Forsbacka fick en hörna, Köpingsspelarna radade upp sig i sin egen bur – då plötsligt isen brast. Elva spelare – nio från Köping och två från Forsbacka – hamnade i det iskalla vattnet".

Publik på plats i Svartbergsviken vid Storsjön, de fick hålla sig på land, beskrev det som ett dån, som om det åskade, när isen rämnade. Värst gick det för Köpings målvakt Karl-Gunnar Ståhle, som sjönk med hela målburen över sig, fångad som en gös i nätet.

– Till slut hade jag bara huvudet över ytan och buren fortsatte att sjunka. Det var den där fotografen (George Lundqvist, som tog bilderna) som skrek åt mig att dyka bakåt. Jag gjorde det och hade tur att skridskorna inte fastnade i droppnätet. Så jag kom under buren och upp på andra sidan. Jag hann egentligen aldrig bli rädd, men kläderna kändes fruktansvärt tunga när jag kom upp till ytan igen, berättade Ståhle för Gefle Dagblads millenniebilaga 1999.

Fotograf Lundqvist och Forsbackaledaren Olle Grönvall skickade ut sargdelar för Köpingsmålvakten att hålla fast sig i, och till slut kunde han nå den livboj som kastats ut på isen.

– Jag fattade knappt själv vad som hände. Det var väl därför som jag kunde ta det så lugnt och klara mig ur situationen. Men efteråt kändes det lite ruggigt. Hade jag inte vågat dyka hade jag fastnat och drunknat, sa Ståhle.

Det var inte bara Storsjöns is som brast den dagen. Det gjorde den även i matchen mellan Heros och Slottsbacken i den södra bandyallsvenskan. I Gästrikland vägrade man att spela mer på sjöis efter det, och även Svenska bandyförbundet beslutade att inte tillåta spel på sjöis i fortsättningen.