Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar "Tocken Carl" igen - med ny bok om Carl Larsson-gården

Konstnären Carl Larssons egna böcker låg till grund för utställningen ”Tocken Carl”. På lördag öppnar den igen, i konsthallen Kvarnen i Sundborn. "Vi tyckte att den var så bra att vi behåller den i ett år till", säger Chia Jonsson, producent. Men nytt för sommaren är boken "Carl Larssongården – från timmerstuga till allkonstverk".

Chia Jonsson hälsar välkommen till boksläppet i gräset utanför Kvarnen. Samtidigt passar hon på att berätta om sommarens utställning, samma som i fjol.

Förra året kom nära 11 000 besökare.

- Många tyckte om den och ville att vi skulle behålla den.

Catharina Enhörning och Annika Petersson har arbetat fram ”Tocken Carl” tillsammans med Niclas Forsgren.

De tror att besökare vill återvända och att gruppen som inte kom till skott i somras nu är glad för en andra chans.

- Det känns jätteroligt att öppna den igen. Innehållet är så viktigt, säger Annika Petersson.

Utställningen går i våningar. Först är temat den offentliga Carl Larsson med ljusa sommarmålningar. Högre upp blir rummen privata, visar refuseringen, grubblerier, sorg och minnen av fattigdom och brist på kärlek under pojkåren i Stockholm.

Citat från hans egna böcker möter besökare på varje plan.

Kritikerna uppskattade skildringen av Carl Larsson som en motstridig person och inte ett med den idyll som ofta är förknippad med hans verk.

Så här skrev DT:s kulturredaktör Cecilia Ekebjär efter invigningen:

"Som helhet balanserar utställningen fint de olika sidorna av Carl Larsson. Han som förmedlade ljuset men som själv bar på mycket mörker".

Nytt för i år blir boken ”Carl Larssongården – från timmerstuga till allkonstverk”. Författare är makarna Torsten Gunnarsson och Ulla Eliasson. Hon var tidigare chef för samlingarna på Arkitektmuseet i Stockholm, han för Nationalmuseets. Torsten Gunnarsson sitter även i styrelsen för Karin och Carl Larssons släktförening.

De såg en efterfrågan på en helhetsbeskrivning av gården, berättar Torsten Gunnarsson.

Båda beskriver paret Larssons arbete med inredning, hantverk och konst som en tydlig frigörelse, stick i stäv med samtiden under sent 1800-tal (se film på dt.se). Det avvikande handlade bland annat om färgerna i rött, grönt och vitt, egna underfundiga idéer, funktionella kläder och möbler, inte mörka, representativa eller storslagna.

Ulla Eliasson tror inte att kunskapen är allmänt känd.

– Många tänker nog på gården som något mysigt och gammeldags, inte att det var ett ytterst radikalt hem.

Torsten Gunnarsson framhåller också att huset är utbyggt i etapper från fyra till fjorton rum. Han nämner inspiration från engelska bostadsideal och japanska träsnitt.

- Varje rum är en lek med stilar.

Fotnot: Utställningens titel, ”Tocken Carl”, är ett citat från rättaren på Spadarvet, Erik Kvarnberg. Enligt Karin Larsson beskrev han Carl Larsson på följande sätt:

” Ja – ä va’ en riktin kär. En tocken kommer ä’ fäll int’ igen påhunnra år – om ä’ nånstin bi”.

Läs även:

Om Karin Larsson i dt.se

Om Carl Larsson i dt.se

Mer om Carl Larssongården i Sundborn

Carl Larssongården - facebookgrupp