Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regeln räddar Tellus från dubbla avstängningar: "Det är en bonus"

Kimmo Kyllönen och Aksel Ekblom fick lindriga matchstraff mot Gripen.
Men tack vare en ny regel klarar sig Tellus nyckelspelare från avstängningar.
– De spelar båda två nästa match, säger sportchefen Patrik Järmens.

TV: Se höjdpunkterna från Gripen–Tellus

När Tellus föll med 1–2 mot Gripen Trollhättan på söndagen åkte nykomlingen på två lindriga matchstraff.

Försvararen Aksel Ekblom, ny från Västerås SK, fick frilägesutvisning och finske landslagsmålvakten Kimmo Kyllönen, värvad från Kungälv, fick rött kort efter ett utbrott i samband med Gripens omdiskuterade straff på tilläggstid.

Men spelarna kommer att klara sig från avstängning i matchen mot Vänersborg nästa tisdag. Inför den här säsongen har en nygammal regel införts: Lindrigt matchstraff gäller bara i den pågående matchen och kan aldrig rendera i avstängning matchen efter. Det bekräftar Bengt Arwidson, ordförande i disciplinnämnden.

– Det är borttaget. Du blir inte automatiskt avstängd efter ett lindrigt matchstraff. Det gäller bara i matchen, säger han.

LÄS ÄVEN: Debutanten om årets svettigaste straffräddning: "Otrolig känsla"

Att Tellus "får tillbaka" två nyckelspelare till den svåra bortamatchen mot Vänersborg gläder sportchefen Patrik Järmens.

– Det blir ingen dom, det är nytt för i år. De spelar båda två i nästa match och det är en väldig bonus. Annars hade vi gjort en skrivelse på det här, säger han.

LÄS ÄVEN: Tellus rasar efter förlusten mot Gripen

Men även om måndagens besked är positivt för Tellus är Patrik Järmens fortfarande upprörd över hur matchen utvecklade sig i Slättbergshallen.

– Det är en jämn match över 90 minuter och vi hade kunnat dela poängen, det var vi värda. Men domarna är med i spelet också. Jag säger inte att det är därför vi förlorar, men det är klart att det är tufft att spela med färre gubbar och så en straff som jag inte alls håller med om. Det är en av de billigaste straffar jag sett på senare år, som dessutom renderar i matchstraff, säger han.

– Jag vill inte att det ska bli sånt fokus på domarna, men jag förstår grabbarna i frustrationen. Vi måste kolla på andra saker och gå vidare, men nu finns det video och väldigt bra bevakning på allting. Jag och många andra som hörde av sig i går kväll tycker att straffsituationen är rätt horribel, faktiskt.

LÄS ÄVEN: Gripen tog säsongens första seger: "En väldigt märklig match"

Patrik Järmens är även irriterad över två andra situationer.

– Efter Kimmos matchstraff hoppar en funktionär över staketet och börjar rycka i honom. Nåt annat som stör väldigt mycket är att lagledaren sätter in ena foten på isen i fem-tio sekunder för att räcka över en bananbit under timeouten, och så får vi en tia för det. Jag tror inte att nåt lag känner till den regeln. Lite känsla kan man väl ha som domare och först säga till och ge en varning om att det inte är okej, säger han.

Bandypuls har varit i kontakt med huvuddomaren Niclas Skog som inte vill uttala sig om kritiken efter söndagens match.

– Det är nog bäst att inte kommentera det, jag har inte kollat på matchen i efterhand. Om du har nån fråga kan du ta det med Håkan Sjösten (ordförande i regel- och domarkommittén) eller supervisor (tidigare matchinstruktör) Thomas Hofling i så fall, säger han.