Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Sundin när Ljusdal skrotade moderklubben i genrep: "Blev matchträning"

Om anrika Ljusdals BK är redo för återtåget i allsvenskan?
Det mesta tyder på det – även om söndagens genrep knappast kan gälla som värdemätare.
– Nja, men vi behövde matchträning, säger Olle Sundin, nye högerhalven som gjorde fyra av målen när LBK skrotade Selånger med hela 23–1.

TV: LBK-tränaren Patrik Larsson om försäsongen, målfesten i genrepet och premiären

Selånger har en bandyhistoria med en del fina perioder på skaplig höjd.

Där är inte klubben riktigt i dag, med några veckor kvar till premiären (borta mot Härnösand) i division 1 övre Norrland.

Läs mer: Svechnikov trött på rampljuset

Ljusdals BK har rustat för återtåget till elitserien och räknas som ett givet topplag i allsvenskan.

Söndagens genrep på ett IP i ny vinterskrud, komplett medn den första rejäla kylan, blev ett närmast övertydligt exempel på det stora gapet mellan ettan och allsvenskan i bandy.

Närmare bestämt 22 mål.

Läs mer: Sundin klar för två år

– Jo, men kanske skulle Selånger klara sig bättre mot många andra allsvenska lag. Vi är ju så här bra, och vi höll trycket uppe hela matchen, säger 30-årige högerhalven Olle Sundin, som kommer från Sundsvall och startade sin bandybana i just Selånger.

– Jag gjorde fem säsonger i A-laget, men då var flera i allsvenskan och ett år kvalade vi till elitserien också. I dag känner jag bara några få i laget, säger Sundin, som efter matchen tog ett glatt snack med comebackande målvakten Marcus Wiström, 35 år, en av de bättre mot ett övermäktigt motstånd.

2008 drog Olle Sundin ut i bandyvärlden, med Falun som första adress.

Sedan har det blivit spel i Gais, Vänersborg och senaste säsongen i Gripen. Och alltid som högerhalv.

– Jo, det är min plats, och det även här i Ljusdal, säger den rutinerade (fyller 31 i slutet av månaden) bandynomaden som möjligen har kommit till Hälsingland för att slå rot.

En bidragande faktor till nya klubbadressen är nämligen att hustrun Therese är bördig just från Ljusdal. Och "medskickade" blir då även barnen, fyraåriga Elsa och ettåriga Astrid.

– Det känns baara bra, det var något som låg helt rätt i tiden, säger Sundin, till vardags säljare på ett försäkringsbolag.

Någon särskild försäkring behövdes inte i ett genrep där Ljusdal var förkrossande överlägset från start till mål.

Kanske inte så mycket till värdemätare inför fredagens bortapremiär mot UNIK i Uppsala.

– Nej, men värdefullt nog. Vi har inte spelat en match på två veckor och behövde verkligen få just den känslan igen. Så det blev väl en sorts kvalificerad träning där vi kunde ösa på framåt, säger Olle Sundin, som med sina sju poäng i matchen (4+3) var hetast i hemmalaget.

– Grejen är att vi vill fylla på med mycket folk framåt i anfallen, jag och Emil Melin på andra halven ska utveckla en roll där vi kommer hårt i andra och tredje vågen. Och det fick vi verkligen trimma i dag.

Läs mer/Krönika: "Svechnikov en av de största"

Ljusdal bjöd på en uppvisning, eller lektion om ni vill, i effektiv anfallsbandy.

"Professor" Micha Svechnikov bjöd på några "seminarier" i den högsta fint- och passningsskolan. Och längst fram fick Jonas Pettersson göra fem mål och Samuel Nyberg sju mål.

Det kunde ha blivit fler mål, särskilt om Ljusdal inte hade missat (Jonas Pettersson och Micha Svechnikov) båda sina straffar i matchen.

Hur starkt defensiven håller fortet – med en frisk Jonas Svensson tillbaka i buren – det återstår att se.

Men tidigare under försäsongen har Ljusdal levererat lovande insater och bra resultat mot mer kvalificerat motstånd som Broberg (3–5) och Sirius (5–6).

– Det känns som vi ligger väldigt bra i fas. Jag kan närmast jämföra med Gripen, och den klassen håller vi absolut, säger Olle Sundin, som gärna poängterar en grundläxa inför fredagens premiär.

– Det är så viktigt att vi alltid är noga i passningsspelet och agerar rejält.

Matchfakta

Bandy – genrep

Ljusdal–Selånger 23–1 (11–1)

Mål, LBK: Samuel Nyberg 7, Jonas Pettersson 5, Olle Sundin 4, Emil Melin 2, Marcus Wikman 2, Jens Hermansson 2, Micha Svechnikov.

Hörnor: 12–1.

Domare: Anders Svensson.

Publik: 20.