Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ratad i landslaget och Kalix ligger sist – Englund om jobbiga läget: "Det går inte att trolla"

Han är en av de större försvarsspelarna i svensk bandyhistoria.
Men karriärens höst är ingen lek för Olov Englund – ratad i landslaget och kapten i elitseriens jumbolag.
– Det finns ingen anledning att lägga sig ner och dö, säger 33-åringen inför annandagsmötet med Villa hemma på IP.

Kalix har stretat på bra i norr trots ekonomiska svårigheter och problem med att rekrytera spelare. Men klubben har i alla fall kunnat stoltsera med att ha en svensk landslagsspelare i truppen – Olov Englund, mannen med den långa klubban, rutinen och spelsinnet.

Men de dagarna är över nu, åtminstone om man tolkar förbundskapten Svenne Olssons senaste landslagssuttagningar.

– Det är inte jag som tar ut laget. Men givetvis skulle det vara roligt att bli uttagen. Samtidigt kommer det yngre förmågor som vill vara med och leka, och någon gång tar det ju slut. Det är svårt för mig att säga, men jag känner att jag fortfarande kan prestera på en hög nivå, säger 33-årige Englund.

Han har sett flera viktiga spelare lämna laget under de senaste säsongerna. Och dessvärre har han inte kunnat trösta sig med att Kalix går bra den här säsongen – man ligger sist i elitserien med 29–82 i målskillnad, en seger och ett kryss på 14 matcher.

– Det är klart att det är lite frustrerande ibland, men det går inte att trolla. Det är roligt att spela matcher fortfarande, men lika tråkigt att förlora som vanligt, säger Olov Englund, och fortsätter:

– Jag är medveten om att vi har tappat bärande spelare, och saker och ting är inte gjorda över en natt.

Tittar man i raden har Kalix nu nio raka förluster. Senast laget tog poäng var 13 november borta mot nykomlingen Tellus. Men ett visst spelmässigt ljus kan Olov Englund ändå hitta.

– De senaste matcherna har vi ändå presterat hyfsat bra bandy stundtals. Men vi får jobbiga mål emot oss, och har svårt att göra mål själva. Det känns som att man blir dubbelt straffad, säger han.

LÄS MER: Uddlöst och enformigt när Kalix nollades

Olov Englund har bidragit med ett mål och fyra assist som libero hittills.

– Överlag försöker jag väl bidra med det jag kan. Men visst hade man väl gärna tagit någon mer poäng, men vi är bara halvvägs (i serien) än. Det finns ingen anledning till att lägga sig ner och dö, säger han.

På annandagen ställs Kalix mot topplaget Villa Lidköping. En ytterst svår uppgift – vilket Olov Englund är väldigt medveten om.

– En tuff match givetvis. Vi får se till att träna på bra här nu, och försöka jobba vidare helt enkelt. Men på förhand... dom är ju favoriter så det är klart att vi slår ur underläge, säger han.

Olov Englund har ljusa annandagsminnen att ta med sig från en lång karriär. När han spelade i Hammarby var det Sirius och Boltic som stod för motståndet.

– Hammarby fick ju ta det lag som inte var derby. Men alla matcherna på Zinken på annandagen var ju en upplevelse, det var lapp på luckan och de fick skjuta på matchen en kvart. Det var alltid väldigt mycket publik och roligt att spela, säger han.

Hur mycket folk kan det komma till Kalix IP då?

– Man hoppas ju att det är lite hemvändare som tycker om bandy som kommer och kikar. Jag tror att vi kan jobba upp snittet lite.

LÄS MER: Kalixprofilen som slutade som tränare och började spela igen